25.07.2016

Järjestä asuntosi – vähemmän on enemmän

Elämästä on tullut monimutkaista: tavaroiden, paperin ja digitaalisten dokumenttien määrät ovat kasvaneet nopeasti ja kaikenlaisen tarjonnan määrä on yllättänyt meidät. Suuri osa ihmisistä kärsii hiljaisuudessa liian suurista tavaramääristä. Mahtuuko niiden sekaan enää ollenkaan? Mihin kaikki hankitut tavarat oikein mahtuvat?

Ylimääräisestä tavarasta halutaan nyt päästä eroon kiihtyvällä tahdilla ja uuden hankkimistakin pakoilee yhä suurempi määrä kuluttajia. Tavarasta on tullut uusi "läski" ja tavaramäärien vähentämisestä on tulossa uusi muoti-ilmiö niin ekohenkisten kuin yksinkertaisempaa elämää tavoittelevienkin keskuudessa.

Elämän yksinkertaistamisen ja järjestämisen väitetään olevan helppoa, kun vain tarttuu toimeen! Tässä muutama perusohje elämän uudelleen organisointiin:

Valitse yksi huone, josta aloitat. Jos kaaos on liian suuri, älä yritä järjestää koko huonetta vaan jaa huone osiin: järjestä yksi vetolaatikko, yksi hylly, sohvapöytä tai yksi nurkka, astiahylly tai maustehylly. Sitten on vain otettava itseään niskasta kiinni ja jatkettava. 

Kysy jokaisen tavaran kohdalla: Onko se tarpeellinen? Rakastanko sitä? Onko se kaunis? Miksi omistan tämän kaiken? On tavaroita, joita ilman olisi vaikea elää ja joita ilman ei tahdo elää, mutta on myös paljon tavaroita joilla ei tee mitään. Kysy itseltäsi: ”Mikä olisi kauhein tilanne mitä voisi tapahtua, jos pistäisin tämän kierrätykseen? Mullistuisiko maailma vai tapahtuisiko mitään?

Apuun voi kutsua myös ammattijärjestäjän, joka yhdessä asiakkaan kanssa luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja auttaa luopumaan turhasta tavarasta. Lisätietoja aiheesta saat osoitteesta www.ammattijarjestajat.fi

Kirjojakin aiheesta löytyy, esimerkiksi Elina Alasentien Joka kodin raivausopas – ja sillä siisti. Se opastaa ja kannustaa pienempään tavaramäärään siirtymisessä. Tokiolaisen Marie Kondon teoksesta KonMari on tullut maailmanlaajuinen hitti. Siinä opetetaan ”marittamaan” ihmiset tavarasta eroon ja ohjeistaa järjestämään esteettisesti.

Sanotaan, että ihmisen ympäristö: koti, työhuone jne. kuvastaa pään sisäistä tilaa ja senhän on hyvä olla järjestyksessä. Toisaalta sanotaan niinkin, että luovuus kukkii sekalaisessa ympäristössä. Niin tai näin – parasta on, että kaikille löytyy oma tyyli. Asuntosäätiöltä löytyy myös esimerkiksi isompi asunto tarpeen niin vaatiessa.


Ritva Bergström