26.10.2016

Se on nyt se pimeä aika

Suomalaisessa perinteessä katsottiin vuodenkierron kesäpuolen vaihtuvan talvipuoleksi lokakuun puolivälissä. Siirryttiin sisätiloihin.

Tämän ajanjakson sää kertoi tulevasta talvesta: sanottiin, että pihlaja ei kanna kahta taakkaa. Mikäli pihlaja kantoi lokakuussa paljon marjaa, oli luvassa vähäluminen talvi. Maatalousyhteiskunnassa tulevan talven säätä voitiin ennustaa myös eläinten sisäelimistä ensimmäisenä talvikauden päivänä.

Ihan pihlajanmarjoista riippumatta on kiinteistönpidossa paljon huomionotettavia asioita. Asokodeillakin kiinnitetään juuri nyt huomiota mm. vesikourujen kuntoon ja varmistetaan ettei kouruihin jää tukkeutumia. Katon kuntokin on mielessä: erityisesti läpiviennit, kuten antennien kiinnitys.

Automatisoidut järjestelmät huolehtivat asuntojen lämmityksen lisäämisestä ja huoltoyhtiöissä seurataan silmä kovana liukkauden kehitystä ja valmistaudutaan se torjuntaan.

Mitä asukas sitten voi tehdä?

Ainakin ikkunat kannattaa pestä ihan viimeistään nyt. Paukkupakkasella siihen liittyy monia epämiellyttäviä ilmiöitä.

Valaistuksen tarve lisääntyy ihan ilman jouluakin. Ja mikäs siinä, valo lisää elämänlaatua ja siinäkin ollaan energiansäästömielessä menty eteenpäin isoin harppauksin. Mutta ei ole lampun valinta ihan yksinkertaista; ledilamput, energiansäästölamput, halogeenilamput, loisteputket, lumen-arvot, kelvinit ja luksit ja kandelat ja … apua ….

Apua tosin saa Motivalta, tutustu http://lampputieto.fi/