30.01.2016

Asukastoimikunta on talon voimavara

Asukastoimikunta on silta Asokotien ja asukkaiden välillä. Se on hyvä paikka vaikuttaa oman talon päätöksentekoon ja yhteisöllisyyteen.

Haluatko tietää, mitä talossasi tapahtuu? Asukkaista valitussa asukastoimikunnassa siitä saa olla itse päättämässä. Niin talousasioista kuin juhlien järjestämisestä saa syvempää tietoa ja kokemusta.

- Isännöitsijä laatii asukastoimikunnan kanssa muun muassa hoitobudjetin ja talon järjestyssäännöt. Jos talossa on aktiivinen asukastoimikunta, se pitää talon vireessä. Suurimmassa osassa kohteistamme on asukastoimikunta ja muutamissa kohteissa, joihin ei ole saatu asukastoimikuntaa valittua, toimii yhteyshenkilö, kertoo Asokotien hallintopäällikkö Anne Rantala.

Asukastoimikunnassa on 3-6 henkilöä talon koosta riippuen. Heidän keskuudestaan valitaan puheenjohtaja, joka on pääsääntöisesti isännöitsijään yhteydessä. On hyvä muistaa, että asukastoimikunnan jäsenet eivät ole juridisessa vastuussa, kuten asunto-osakeyhtiön hallitus.

Primus motor

- Asukastoimikunta on sellainen primus motor, joka ajattelee talon parasta ja kannustaa muitakin asukkaita yhdessä tekemiseen. Lisäksi asukastoimikunta toimii tiedonjakajana. Se voi kannustaa asukkaita hakemaan tietoa esimerkiksi Asokotien nettisivuilta Kotikulmasta, jossa on kerrottu energiansäästövinkkejä. Näin asukkaat voivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaa talon veden- ja lämmönkulutukseen, jota kautta voidaan saada säästöjä kohteelle, Rantala toteaa.

- Aktiivinen asukastoimikunta auttaa parhaimmillaan miellyttävän ja vuorovaikutteisen asumisyhteisön luomisessa.

Pidetään kimpassa kesätalkoot

Juhlat ovat aina mukavia. Rantala kertoo 20-vuotispäiviään viettäneestä talosta, jonne oli kesäaikaan viemässä Asokotien tervehdystä. Talon aktiivinen asukastoimikunta oli yhdessä muiden asukkaiden kanssa järjestänyt ensin pihatalkoot ja myöhemmin kokoonnuttiin pitämään grillijuhlia yhdessä.

- Siellä olivat ihmiset mukana aamusta pitkälle iltaan ja nauttivat kauniista kesäpäivästä ja hyvistä ruoista. Oli loimulohta ja lapsille tekemistä. Kyllä se niin on, että kimpassa on kivempaa, Rantala lausahtaa.

Teksti: Anni Karvinen
Julkaistu: 30.01.2015