29.02.2016

Huollon kilpailutuksessa lisätään asukasyhteistyötä

Asokodit kilpailuttaa huoltotoimintansa koko asuntokannassa. Tavoitteena on taata valtakunnallisesti huoltotoiminnan hyvä laatu. Kilpailutus on jo toteutettu pääkaupunkiseudulla ja vuonna 2015 kilpailutetaan kehyskuntien ja muun Suomen huoltotoiminta.

Asokodit käynnisti huollon uudistamisen vuonna 2012. Pääkaupunkiseudun kohteiden huollon sopimukset sekä huolto-ohjelmat on nyt uudistettu, kohteet ryhmitelty 20-40 kohteen kokonaisuuksiksi ja omatoimihuollon tilalle on luotu talkoohuolto.

Talkoohuollon käyttöönotolla pyritään varmistamaan asukkaiden mahdollisuus osallistua kohteiden huoltotoimintaan ulkoalueiden hoidon osalta. Tekniikkaan ja kiinteistön korjaustoimintaan liittyvät tehtävät hoidetaan huoltoyhtiön kautta.

Uudistusta pilotoitiin Helsingin Vuosaaressa, jonka jälkeen 1.10.2014 aloitti ensimmäinen pääkaupunkiseudun kilpailutusryhmä ja sitä seurasi 1.12.2014 seuraava. Viimeinen ryhmä aloitetaan 1.2.2015.

Pääkaupunkiseudulla kilpailutettu 264 kohdetta

Helsinki, Espoo ja Vantaa alueella kilpailutettiin 264 kohdetta. Kilpailutuksesta sekä toiminnan käynnistymisestä saatuja kokemuksia hyödynnetään muiden kohteiden osalla.

- Pääkaupunkiseudun kokemusten pohjalta olemme todenneet, että meidän pitää lisätä kohdekohtaista asukasyhteistyötä, jotta saamme tietoomme kohteiden erityisjärjestelyitä piha-alueiden hoidon osalta. Huollon kilpailutusta käydään läpi jälleen myös kevään puheenjohtajatapaamisissa, toteaa kiinteistöjohtaja Henrik Hämäläinen.

Asukasviestintää on sovittu lisättävän myös yhtiön hallituksen asukasedustajien kanssa, jotta heille taataan riittävä tieto kilpailutuksen edistymisestä. Asukasedustajat Kari Lehtinen ja Kirsi Silfverberg-Nurminen ovat olleet aktiivisia seuraamaan kilpailutuksen edistymistä ja heihin on myös oltu yhteydessä pääkaupunkiseudun kohteista.

- Yhteydenottojen perusteella pyysimme Asokotien edustajien kanssa tapaamista, jotta voimme käydä näitä asukkailta tulleita palautteita läpi, toteaa Silfverberg-Nurminen.

Kilpailutus selkeyttää huoltotoimintaa

Silverberg-Nurmisen mukaan huollon kilpailutus on tarpeen muun muassa siksi, että huollon tehtäväkuvaukset saadaan selkeytettyä. Se helpottaa muun muassa isännöitsijän tehtäviä ja tehostaa huollon valvontaa. Asukkaat puolestaan saavat parempaa ja tasalaatuisempaa huoltotoimintaa.

- Lisäksi huollon kilpailutus on kuin lottovoitto niille kohteille, jotka eivät halustaan huolimatta ole saaneet huoltopalveluita syrjäisen sijaintinsa takia, korostaa Silfverberg-Nurminen.

Kehyskuntien ja maakuntien sopimus- ja huolto-ohjelmat uudistetaan vuoden 2015 aikana. Mikäli huolto toimii hyvin, kilpailutusta ei välttämättä toteuteta.

- Asukasyhteistyö on tärkeää myös huollon toimivuuden toteamiseksi. Seuraamme huollon toimintaa myös palvelukeskustoiminnan kautta sekä asukkaille suunnatuilla palvelutasokyselyillä, korostaa Hämäläinen.


Teksti: Päivi Karvinen

Julkaistu: 06.01.2015