31.08.2015

Asukkaiden ja Asokotien yhteistyöelin YTE kokoontui

Yhteistyöelimen kokous pidettiin 22. päivä lauantaina Helsingissä. Kokoukseen osallistui 21 aktiivista asukasta ympäri maata. Asukkaat ovat valinneet edustajansa 12 paikkakunnalla pidetyissä kevään teemaseminaareissa. Päivän aikana tutustuttiin ajankohtaisiin konsernin asioihin sekä mietittiin yhdessä asiakkuuden palkitsemista.

Kokouksen alussa Asokotien toimitusjohtaja Marko Pyykkönen kertoi ajankohtaisista asioista.

- Yhtiön omistajapohja on muuttunut erilaiseksi, kun Asuntosäätiön omistajina ovat mukana MLL, Väestöliitto, Invalidiliitto, sanoo Pyykkönen. Omistajat tuovat hallituksen kokoukseen uutta näkökulmaa omasta arvopohjastaan; miten hyvä koti kaikille toteutuisi, jatkaa Pyykkönen.

Lisäksi Pyykkönen kertoi uudistuotannon alkamisesta ja sen sijoittumisesta kartalle. Hän oli huolissaan asumisen kallistumisesta ja uskoi asuntopoliittisten toimien parantavan asumisoikeuden asemaa.

Kokouksessa valittiin kohteiden yhteinen asukkaiden seurantatilintarkastaja. Hänellä on oikeus seurata ja tarkastaa käyttövastikkeen määritysyksikön talouden ja hallinnon hoitoa.

- Yhteishallintolain mukaan asukkailla on oikeus valita kohdekohtainen valvoja tai käyttää tarvittaessa tätä yhteistä seurantatilintarkastajaa. Yte:n osallistujat valitsivat Pertti Pitkäsen jatkamaan Asokotien asukkaiden seurantatilintarkastajana, kertoo hallintopäällikkö Anne Rantala. Pertti Pitkäsen yhteystiedot löytyvät tarvittaessa Kotikulmasta.

Jyväskyläläinen Kari Lehtinen on ollut mukana jo lukuisissa asokokouksissa. Hän osallistui tänäkin vuonna Yte:n kokoukseen.

- Koko kokouksen ajan säilyi erityisen yhteistyökykyinen ja rento ilmapiiri. Siitä jäi kovin positiivinen mielikuva. Olen ollut mukana 10 vuotta ja voisin kuvailla tämän kokouksen tunnelmaa parhaaksi lukuisista asukkaiden kokouksista, kommentoi jyväskyläläinen Kari Lehtinen.

- Asukkaat olivat valmistautuneet kyselemään ja olivat aidosti kiinnostuneita. Pyykkönen vastasi asiantuntevasti, Lehtinen lisää.
Lehtisen mukaan kokouksen kohokohta oli ryhmätyö. Asokotien kiinteistöpäällikkö Heikki Lehtelä alusti pitkäaikaisen asumisen palkitsemismallia ja tämän tiimoilta, lähdimme miettimään mahdollisia parannusesityksiä.

- Olimme innolla mukana, aihe oli sen verran mielenkiintoinen ja aikahan siinä loppui kesken, kertoo Kari Lehtinen. Ideoita heiteltiin aika paljon. Mietimme pitäisikö palkitseminen sitouttaa asumisaikaan yhtiössä, ei huoneistossa, milloin on oikea ajankohta palkitsemiseen, olisiko valmiiksi räätälöidyt paketit parempi kuin kodinkoneet tai laitteet, jatkaa Lehtinen.

- Itse esitin aktiivisen asukkaan aktiivisuuspistejärjestelmää. Siinä asukasaktiivi voisi kerätä pisteitä mm. talotoimikuntaan osallistumisesta tai puheenjohtajuudesta, osallistumisesta talkoisiin tai asumisvuosista. Näillä pisteillä voisi valita erilaisia esimerkiksi remonttipaketteja tietyn pistemäärän saavutettuaan. Pisteytysjärjestelmä voisi olla porkkana yhteisöllisyyden kasvattamiseen ja mikä olisi parempi tapa tutustua naapureihin, ideoi Lehtinen.

- Puheenjohtajisto voisi myös kokoontua itsenäisesti. Jakaa toistensa kanssa hyödyllistä tietoa ja saada tukea toisiltaan. Harmillista, että yhteistöllisyys on välillä niukkaa. Se on kuitenkin suuri voimavara talossa, jonka avulla moni asia ratkeaa.

Jyväskyläinen Kari Lehtinen on asunut Jyväskylässä asumisoikeuskohteessa 10 vuotta. Hän on juuri saavuttanut nykyisen järjestelmän asoedun.

Asukkaiden edustajat jättivät ryhmätyön tulokset Asokotien edustajien mietittäväksi. Asokotien edustajat ottavat hyvin mietityt palautteet huomioon kehittäessään pitkäaikaisen asumisen palkitsemista.

Teksti: Jaana Lahtinen
Kuva: Kari Lehtinen

Julkaistu: 31.08.2015