Säästäminen

Energiankulutuksessa voi olla eri talouksien välillä suuriakin eroja. Oletko koskaan miettinyt kuinka paljon omassa kodissasi kuluu päivässä sähköä ja vettä?

Säästämällä energiaa ja vettä säästät samalla selvää rahaa sekä luontoa. Alla on vinkkilista pienistä arjen käytännön asioista joiden avulla voit pienentää veden ja energian kulutusta taloudessasi. Kantamalla oman kortesi kekoon olet mukana yhteisessä projektissamme puhtaamman ympäristön puolesta. Pienet asiat ovat loppujen lopuksi suuria asioita.

Lue lisää

Jaa tämä sivu

Vedenkulutus

Vaikuta veden kulutukseen omilla tottumuksillasi

Kerros- ja rivitaloasunnoissa vettä käytetään vuorokauden aikana keskimäärin 155 litraa asukasta kohden. WC:ssä ja peseytymisessä kuluu noin 100 litraa, pyykinpesussa noin 20 litraa ja keittiössä suunnilleen 35 litraa. Voit vaikuttaa taloyhtiön vedenkulutukseen muuttamalla omia vedenkäyttötottumuksiasi.

Säästät helposti monta litraa sulkemalla hanan esimerkiksi hampaiden harjauksen ajaksi. Jokaisella tiskauskerralla voit säästää jopa 80 litraa lämmintä vettä, kun lasket tiskiveden altaaseen sen sijaan, että tiskaisit juoksevan veden alla. Pyykkiä ja astioita pestessä kannattaa pestä aina täysiä koneellisia tai käyttää vajaakäyttöohjelmia.

Lue lisää

Jätehuolto

Kierrättämällä säästät talosi jätehuoltokuluissa

Jätettä kertyy jokaisesta taloudesta pusseittain. Talosi pihapiirissä on jätehuone, johon roskapussit kiikutetaan. Omaa roskamäärääsi voit pienentää kierrättämällä. Paperille ja joissain kiinteistöissä myös pahville, metallille ja lasille löytyy omat jäteastiansa ja sekajäte lajitellaan monessa paikassa.

Ongelmajätteille on oma paikkansa

Osa jätteistä, esimerkiksi loistelamput ja vanhentuneet lääkkeet, täytyy kerätä erikseen ja toimittaa ongelmajätteille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Käyttökelpoiset vaatteet ja toimivat kodinkoneet sekä kalusteet kannattaa lahjoittaa kirpputoreille.

Jätteiden lajittelulla selvää säästöä

Kaikki erilliskeräykseen viemäsi jätteet pienentävät oman kiinteistösi jätelaskua. Roskapussit tulee laittaa niille tarkoitettuihin jäteastioihin, sillä jätteenkuljetus laskuttaa kiinteistöä erikseen irrallaan lojuvista pusseista ja avonaisista jäteastioista. Jos et tiedä, mihin astiaan jäte kuuluu, laita se sekajätteen joukkoon. Näin toisten asukkaiden lajittelu ei mene hukkaan.

Kierrätys kannattaa

Käyttökelpoiset huonekalut, vaatteet, astiat ym. tavarat kelpaavat kierrätyskeskuksille ja kirpputoreille, jotka noutavat tavaroita jopa maksutta. Suurimmista kaupungeista löytyy esimerkiksi Fidan keräyslaatikoita tai yleishyödyllisiä kirpputoreja, joihin voit lahjoittaa vanhoja vaatteita ja kenkiä. Hyväkuntoiset huonekalut voit myös myydä osto- ja myyntiliikkeeseen.

Metalliromu, kodinkoneet ja elektroniikka

Kodin metalliromun, liedet, jääkaapit, polkupyörät, kodin elektroniikan, IT-laitteet ja muun ongelmajätteen voit viedä jäteasemille tai keräysautoihin, joissa vastaanotosta peritään maksu.