Säästäminen

Energiankulutuksessa voi olla eri talouksien välillä suuriakin eroja. Oletko koskaan miettinyt kuinka paljon omassa kodissasi kuluu päivässä sähköä ja vettä?

Säästämällä energiaa ja vettä säästät samalla selvää rahaa sekä luontoa. Alla on vinkkilista pienistä arjen käytännön asioista joiden avulla voit pienentää veden ja energian kulutusta taloudessasi. Kantamalla oman kortesi kekoon olet mukana yhteisessä projektissamme puhtaamman ympäristön puolesta. Pienet asiat ovat loppujen lopuksi suuria asioita.

Lue vinkit, miten voit säästää energiankulutuksessa

Jaa tämä sivu

Vedenkulutus

Vaikuta veden kulutukseen omilla tottumuksillasi

Kerros- ja rivitaloasunnoissa vettä käytetään vuorokauden aikana keskimäärin 155 litraa asukasta kohden. WC:ssä ja peseytymisessä kuluu noin 100 litraa, pyykinpesussa noin 20 litraa ja keittiössä suunnilleen 35 litraa. Voit vaikuttaa taloyhtiön vedenkulutukseen muuttamalla omia vedenkäyttötottumuksiasi.

Säästät helposti monta litraa sulkemalla hanan esimerkiksi hampaiden harjauksen ajaksi. Jokaisella tiskauskerralla voit säästää jopa 80 litraa lämmintä vettä, kun lasket tiskiveden altaaseen sen sijaan, että tiskaisit juoksevan veden alla. Pyykkiä ja astioita pestessä kannattaa pestä aina täysiä koneellisia tai käyttää vajaakäyttöohjelmia.

Lue lisää vedenkulutuksesta

Jätehuolto

Kierrättämällä säästät talosi jätehuoltokuluissa

Jätettä kertyy jokaisesta taloudesta pusseittain. Omaa roskamäärääsi voit pienentää kierrättämällä. Kierrätysastioiden määrä vaihtelee taloyhtiöittäin ja paikkakunnittain. Usein erilliset kierrätysastiat löytyvät esimerkiksi energia-, bio-, ja sekajätteelle sekä paperille ja pahville.

Jätteiden lajittelulla selvää säästöä

Kaikki erilliskeräykseen viemäsi jätteet pienentävät oman kiinteistösi jätelaskua. Roskapussit tulee laittaa niille tarkoitettuihin jäteastioihin, sillä jätteenkuljetus laskuttaa kiinteistöä erikseen irrallaan lojuvista pusseista ja avonaisista jäteastioista. Jos et tiedä, mihin astiaan jäte kuuluu, laita se sekajätteen joukkoon. Näin toisten asukkaiden lajittelu ei mene hukkaan.

Kierrätys kannattaa

Käyttökelpoiset vaatteet ja toimivat kodinkoneet sekä kalusteet voi lahjoittaa hyväntekeväisyyskirpputoreille. Käyttökelpoiset huonekalut, vaatteet, astiat ym. tavarat kelpaavat myös kierrätyskeskuksille, jotka noutavat tavaroita jopa maksutta. Suurimmista kaupungeista löytyy vaihtoehtoisesti esimerkiksi Fidan ja SPR:n keräyslaatikoita.

Ongelmajätteille on oma paikkansa

Osa jätteistä, esimerkiksi loistelamput ja vanhentuneet lääkkeet, täytyy kerätä erikseen ja toimittaa ongelmajätteille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Kodin metalliromun, liedet, jääkaapit, polkupyörät, kodin elektroniikan, IT-laitteet ja muun ongelmajätteen voit viedä jäteasemille tai keräysautoihin, joissa vastaanotosta peritään maksu. Keväisin useilla paikkakunnilla kiertää keräysauto, joka ottaa vastaan ongelmajätteitä tietyn ehdoin maksutta.

Lue lisää jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä