Meistä jokainen voi vaikuttaa jätehuollon toimivuuteen. Kun lajittelet ja kierrätät jätteet oikein, varmistat että osa jätteistä voidaan hyödyntää uudelleen, jätteitä ei päädy ympäristöön ja talokohtaiset kustannukset eivät nouse turhaan.  

Talokohtainen jätteiden keräys 

Jätteille on varattu talokohtaisesti omat jäteastiat. Seka- ja biojätteelle sekä paperin- ja kartonginkeräykseen löytyvät omat astiat jokaisesta talostamme. Laitathan roskapussit niille tarkoitettuihin jäteastioihin, sillä jätteenkuljetus laskuttaa kiinteistöä erikseen irrallaan lojuvista pusseista ja avonaisista jäteastioista.   

Lajittele jätteet seuraavalla tavalla: 

  • paperit ja lehdet paperikeräykseen 
  • kartongit ja pahvit kartonkikeräykseen 
  • ruokajäte biojätteeseen 
  • kierrätyskelvoton jäte sekajätteeseen 

Osassa taloissa on erikseen myös energia- tai muovijätteen keräysastia. Lajittele ko. astioihin esimerkiksi muovijäte.  

Ethän jätä talokohtaisiin roska-astioihin sinne kuulumattomia jätteitä, kuten huonekaluja ja kodinkoneita. Niiden poiskuljetuksesta aiheutuu lisäkustannuksia, jotka heijastuvat asumiskustannuksiin.   

Ongelmajäte ja muu kierrätys 

Osa jätteistä luokitellaan ongelmajätteiksi, kuten esimerkiksi vanhentuneet lääkkeet, loistelamput sekä kodin metalliromu. Ongelmajätteille on omat keräyspisteensä, jotka vaihtelevat jätteestä ja paikkakunnasta riippuen. Kierrätys.info -sivustolta löydät paikkakuntasi keräyspisteet. Vanhentuneet lääkkeet voit viedä lähimpään apteekkiisi.  

Vanhat kodinkoneet, kuten liedet ja jääkaapit sekä kodin elektroniikan ja IT-laitteet voi usein myös kierrättää. Kierrätyskeskukset ottavat vastaan kaiken kuntoista elektroniikkaa sekä polkupyöriä. Voit viedä rikkinäiset kodinkoneet kuten imurit ja mikrot myös kodinkoneliikkeisiin kierrätettäväksi.  

Voit säästää luontoa kierrättämällä myös lasi- ja metallijätteen viemällä ne lähimpään kierrätyspisteeseen. Osaan kierrätyspisteitä voit jättää myös käyttökelpoisia vaatteita ja asusteita esimerkiksi Fidan ja SPR:n keräyslaatikoihin. 

Käyttökelpoiset vaatteet ja toimivat kodinkoneet sekä kalusteet voit lahjoittaa myös hyväntekeväisyyskirpputoreille. Käyttökelpoiset huonekalut, vaatteet, astiat ym. tavarat kelpaavat myös kierrätyskeskuksille, jotka noutavat tavaroita jopa maksutta.  

Lue lisää 

Jaa tämä sivu