Vesivuotojen vaikutus euroina

Taloyhtiön vesimaksun suuruus riippuu veden kulutuksesta. Vuotavat hanat ja WC-säiliöt lisäävät turhaan veden kulutusta. Esimerkiksi hanan tippavuoto kuluttaa 300 000 litraa vuodessa, jolloin lisäkustannus kiinteistölle on 750 euroa per vuosi. Sen sijaan tulitikun leveydeltä vuotava WC-istuin valuttaa vuodessa 3 000 000 litraa suoraan viemäriin ja lisäkustannus nousee jopa 7 500 euroon.

Tämän takia on tärkeää ilmoittaa heti pienistäkin vuodoista huoltoon. Jos epäilet WC-säiliön vuotavan, voit testata sen laittamalla paperinpalan pöntön takaseinälle. Paperin kastuminen paljastaa muuten hankalasti havaittavan vuodon.

Tarkkaile vesivaurioita

Kosteusvauriot on sitä helpompi korjata mitä varhaisemmassa vaiheessa ne huomataan. Kannattaa siis aika ajoin tarkkailla asunnon kosteita tiloja kosteusvaurioiden varalta. Kosteusvaurioiden merkkejä ovat halkeamat ja raot pesutilojen matoissa, laatoissa tai seinissä.

Kosteusvaurion mahdollisuudesta kertoo myös lattiapäällysteiden tummuminen ja värin muutokset sekä maalipinnan kupruilu tai rakennuslevyjen sisäpintojen turpoaminen. Kosteusvaurioita kotiisi saattaa syntyä, jos huoneiston lattialle pääsee suuria määriä vettä muualla kuin kylpyhuoneessa tai jos sadevesi jää seisomaan rakennuksen seinää vasten parvekkeella tai pihalla.

Kosteusvaurion voi aiheuttaa myös huoneistoon kovalla tuulella ja sateella tai sen jälkeen tuleva sadevesi. Jos epäilet asunnossasi olevan kosteusvaurioita, ilmoita siitä tekniselle isännöitsijälle tai isännöitsijälle.

Puhdista lattiakaivot ja vesilukot säännöllisesti

Ahtaat viemäriputket ovat suunniteltu ensisijaisesti jätevesien kuljettamiseen, joten ne tukkeutuvat helposti kiinteistä roskista. Jos viemärisi tukkeutuu, älä päästä siihen vettä, vaan kutsu huoltomies paikalle.

Viemäreiden vesilukot ovat nerokas keksintö, joiden tehtävänä on pitää hajut pois huoneistosta. Ajan myötä niihin kertyy likaa, joka hidastaa veden virtaamista. Hajulukon puhdistat pohjatulpan kautta rassaamalla tai kiertämällä putken osat kokonaan auki ja huuhtelemalla ne. Puhdistuksen jälkeen kannattaa varmistaa, ettei putki vuoda.

Vähemmän ekologinen, mutta helpompi tapa saada hajulukko puhtaaksi on kaataa viemäriin siihen tarkoitukseen valmistettua puhdistusainetta ohjeen mukaan. Päästä hajulukkoon puhdistuksen jälkeen vettä. Hajulukoista saattaa haihtua vesi pois vähäisen käytön tai kovien pakkasien takia. Asian voit korjata yksinkertaisesti laskemalla kuivuneeseen vesilukkoon vettä.

Viettäessäsi pitkiä aikoja poissa kotoa, voit estää hajulukkojen kuivumisen lorauttamalla vierämiin hieman ruokaöljyä. Myös lattiakaivot kaipaavat säännöllistä puhdistusta. Sen hoidat yksinkertaisesti nostamalla kansiritilän pois. Tämän jälkeen voit puhdistaa kaivon ja ritilän hiuksista ja muusta liasta. Apuna voit käyttää harjaa ja pesuainetta.

Lämmitys ja ilmanvaihto

Neuvoja lämmön säätelyyn

Oikea lämpötila sisätiloissa on 20-22 °C. Liian korkea lämpötila saa sisäilman tuntumaan kuivalta, väsyttää ja pahentaa esimerkiksi flunssan oireita. Lämmin sisäilma on myös pölypunkkien paratiisi ja lämpimässä ne lisääntyvätkin ennätysvauhtia.

Patterien termostaattiventtiili mittaa ilman lämpötilaa ja pitää sen vakaana. Patteri saattaa joskus tuntua käteen viileältä, vaikka se tosiasiassa vielä lämmittää sisäilmaa. Jotta patteri toimisi kuten sen on tarkoitettu, ei termostaattia saa peittää verhoilla eikä huonekaluilla. Patterin eteen on hyvä jättää tyhjää tilaa, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään huoneessa. Myös märät pyykit pattereiden päällä estävät lämpimän ilman vapaata kiertoa.

Pattereiden lämpötilaa säätämällä matalammaksi voit säästää yhteisissä asumiskustannuksissa. Jo yhden asteen pudotus huoneistosi lämpötilassa merkitsee noin viiden prosentin säästöä lämmityskustannuksissa.

Jos asunnossasi on liian lämmin, älä tuuleta lämpöä pois, vaan säädä patterin termostaattia pienemmälle. Jos tämä ei tehoa, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Kolmasosa asumiseen tarvittavasta lämpöenergiasta kuluu veden lämmittämiseen. Veden kulutus vaikuttaa siis myös kiinteistön energiankulutukseen. Lämmön säästössä ei pidä unohtaa ilmaisen lämmön hyödyntämistä. Arkiset askareet kuten ruuanlaitto ja leipominen sekä auringon paiste ja suuri vierasjoukko tuottaa sen verran lämpöä, että voit hyvin kääntää patteria pienemmälle.

Ideoita ilmanvaihdon sujuvuuteen

Ilmanvaihtoventtiilit ovat säädetty niin, että ilman tulisi vaihtua ongelmitta. Sinun ei siis tarvitse säätää venttiilejä, kunhan vain huolehdit niiden olevan auki. Jos epäilet, ettei asuntosi ilmanvaihto toimi kunnolla, voit testata sen laittamalla talouspaperin palan poistoilmaventtiilin eteen.

Asiallisesti toimivan poistoilmaventtiilin ilmavirran tulisi pitää paperi kiinni venttiilissä. Jos näin ei tapahdu, ota yhteys huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiö hoitaa asuntosi pattereiden ilmaukset. Jos huoneistossasi on venttiilien säätämisestä huolimatta jatkuvasti liian kylmä tai kuuma, ota yhteyttä huoltoon. Samoin voit toimia, jos patterisi lorisee tai suhisee epäilyttävästi tai jos patterista tai venttiilistä valuu vettä.

Hyvä sisäilma on hyvän terveyden pohja

Vietät suurimman osan päivästäsi sisätiloissa, joten ei ole täysin merkityksetöntä millaista ilmaa hengität. Jatkuvan nuhan tai yskän ja allergioiden ja jopa astman puhkeamisen syynä saattaa olla huono sisäilma. Huonosti toimiva ilmanvaihto kerää huoneistoon kosteutta ja edistää näin myös kosteusvaurioiden syntymistä.

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää sekä asukkaan että koko talon hyvinvoinnin kannalta. Asunnon sisäilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa ja näin tapahtuukin, kun asunnon ilmanvaihto on kunnossa ja ilmanvaihtokanavat puhtaat. Voit tehostaa kotisi ilmanvaihtoa jättämällä makuuhuoneen oven yöksi auki.

Raikasta ilmaa huoneistoon virtaa ulkoseinään, ikkunan karmiin tai tuuletusluukkuun sijoitetuista korvausilmaventtiileistä tai ikkunoista, joiden yläreunaa ei ole kokonaan tiivistetty. Näiden venttiilien tukkiminen aiheuttaa naapurihuoneistojen ilman ja samalla hajujen kiertämisen oman asuntosi kautta.

Ikkunoiden sisäpinnan huurtuminen tai jäätyminen sekä rakenteiden pinnalle tiivistyvä kosteus ovat merkkejä siitä, ettei kotisi ilmanvaihto ole täysin kunnossa. Myös jatkuvasti tunkkainen huoneilma ja kylpyhuoneen hidas kuivuminen suihkun jälkeen kertovat ongelmista ilmanvaihdossa. Voit tarkistaa poistoilmaventtiilien kunnon helposti itse. Tarkoituksenmukaisesti toimivan poistoilmaventtiilin ilmavirran tulisi kannatella venttiilin eteen laitettua talouspaperin palasta.

Puhdista venttiilit säännöllisesti

Hyvälaatuisen sisäilman takaamiseksi on hyvä aika ajoin puhdistaa huoneistosi poistoilmaventtiilit. Venttiileitä löytyy kylpyhuoneesta, WC:stä, saunasta, vaatehuoneesta ja keittiöstä. Näiden venttiilien tulee olla aina auki. Voit irrottaa poistoilmaventtiilin ja pestä sen rätillä tai astiaharjalla pesuaineen kera. Poistoilmaventtiili tulee irrottaa kehyksineen vastapäivään kiertämällä tai vetämällä. Keskiosasta säädetään ilmanvaihtoa, joten siihen ei tule koskea.

Tuuleta ristivedolla

Tuuletuksen hoidat kätevimmin pikaisella ristivedolla. Tällöin lämpö ei karkaa, mutta sisäilma raikastuu ja saat esimerkiksi ruuanlaitosta syntyneet hajut kätevästi ulos huoneistosta.

Pidä pesutilojen patterit päällä kesälläkin

Kylpyhuoneen ja saunan ilmanvaihto ja lämmitys ehkäisevät kosteusvaurioiden syntymistä. Kylpyhuoneen patterin tärkein tehtävä on kuivata ilmaa ja peseytymisen aikana kastunutta tilaa. Tämän takia pesutilojen patterit ovat päällä kesälläkin. Kylpyhuoneen ilman vaihtumista voit tehostaa jättämällä oven suihkun jälkeen auki.

Asunnossa kuivatettavista suurista pyykkimääristä haihtuu kosteutta huoneilmaan. Paras paikka pyykkien pesemiseen ja kuivattamiseen onkin talon yhteinen pesutupa kuivaushuoneineen. Saunassa pyykkiä ei saa kuivattaa lainkaan.

Muista myös liesikuvun puhdistus

Liesikupu on puhaltimella ja rasvansuodattimella varustettu laite, jonka avulla tehostetaan keittiön ilmanvaihtoa. Se toimii yleisinä ruuanlaittoaikoina tehostetusti. Asuntokohtaisesti säädettävässä ilmanvaihdossa voit määritellä ilmanvaihdon tason itse. Ilmanvaihdon tehoa tulee nostaa esimerkiksi saunomisen jälkeen.

Liesikuvun rasvasuodatin on hyvä pestä aika ajoin. Vaivattomimmin se puhdistuu astianpesukoneessa, mutta voit myös liottaa sitä pesuaineessa ja huuhdella sen jälkeen kuumassa suihkussa. Rasvasuodattimen alla on poistoilmaventtiili, jonka puhdistaminen käy kätevästi samalla kertaa. Jos liesikuvussasi on paperisuodatin, se tulee vaihtaa kaksi kertaa vuodessa.

Jaa tämä sivu