Sisäänmuutto

Kun muutat uuteen asuntoon, ilmoita siitä huoltoyhtiöön. He vaihtavat nimen oveesi sekä ilmoitustaululle. Huoltoyhtiöltä saat myös halutessasi talonkirjaotteen. Sauna- ja pesutupavuorojen sekä mahdollisen autopaikan varaus onnistuvat myös huoltoyhtiön kautta.

Muuttajan muistilista:

 • Varaa ajoissa muuttoauto, laatikoita ja pakkausmateriaalia sekä muuttoapua.
 • Muista tyhjentää myös varasto.
 • Tee muuttoilmoitus väestörekisterikeskukseen viimeistään viikon kuluttua muutosta, puh. 0203 456 456 tai sähköisesti.
 • Tee muuttoilmoitus uuteen ja vanhaan huoltoyhtiöön.
 • Ilmoita ajoissa puhelinyhtiölle lankapuhelimen siirrosta ja/tai tee osoitteenmuutos puhelinoperaattorille.
 • Irtisano nykyinen sähkösopimuksesi ja tee sopimus uuteen kotiisi.
 • Ilmoita muutosta myös internetyhteyden tarjoajallesi tai ota selvää uusista palveluntarjoajista.
 • Ilmoita uusi osoitteesi vakuutusyhtiölle ja tarvittaessa päivitä vakuutustasi.
 • Muista ilmoittaa uusi osoitteesi myös näille: ystävät ja sukulaiset, kirjastot, lääkärikeskukset, pankit, kanta-asiakkuuden tarjoavat yritykset, postimyynnit, liitot, yhdistykset ja lehdet.
 • Jos haet Kelan yleistä asumistukea tai opiskelijan asumislisää hanki tarvittavat asiakirjat ajoissa säästyäksesi odottelulta.
 • Jos tarpeen, selvitä lapsien uudet neuvolat, päiväkodit tai koulut.

Asunnosta luopuminen

Asumisoikeuden luopumisilmoitus

Asumisoikeuden luopumisilmoitus tehdään joko sähköisesti Kotikulman kautta tai tulostamalla sivun oikeasta laidasta asuntomyyjälle palautettava luopumislomake. Asumisoikeuden luopumisessa irtisanomisaika on päivälleen kolme kuukautta. Luopumisaika lasketaan siitä päivästä lukien, kun Asokotien myyjä on vastaanottanut ilmoituksen. Ilmoita luopumisilmoituksen yhteydessä huoneistoon tehdyt hyvitettävät muutostyöt. Hyvitys tehdään toimitettujen maksukuittien perusteella.

Palauta alkuperäinen asumisoikeussopimus asuntomyyjälle ennen luopumisajan päättymistä. Jos asumisoikeussopimus on lainan vakuutena pankissa, palauttaa pankki sopimuksen myyjälle.

Asumisoikeuden haltijan kuoltua asumisoikeus kuuluu kuolinpesään. Kuolinpesän selvittäjän on toimitettava perukirjasta kopio ja mahdollinen testamentti sekä luopumisilmoitus asuntopalveluun. Asumisoikeuslaki kuoleman tapauksessa, osituksessa 31–32 §.

Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus

Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksen voi tehdä toimittamalla sivun oikeasta laidasta tulostettavan irtisanomisilmoituksen asuntomyyjälle. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika alkaa seuraavan kuun 1. päivästä ja kestää yhden kuukauden. Mikäli olet luopumassa Asokotien kautta vuokratusta asunnosta, onnistuu irtisanominen myös Kotikulman kautta sähköisellä irtisanomisilmoituksella.

Muuttotarkastus

Huoneiston muuttotarkastus tehdään luopumisajan kuluessa tai irtisanomisajan päättyessä. Asukas voi olla läsnä isännöitsijän tehdessä muuttotarkastusta.

Asumisoikeusmaksun laskeminen ja palautus

Asumisoikeusmaksu muodostuu kolmesta osasta:

 • Asunnon alkuperäisestä asumisoikeusmaksusta
 • Rakennuskustannusindeksin muutoksen osuudesta
 • Asuntoon mahdollisesti tehtyjen muutostöiden sen hetken arvosta

Saatuamme luopumisilmoituksenne tarkistamme asunnon ensimmäisen asumisoikeusmaksun maksupäivän indeksin ja vertaamme sitä luopumisilmoituksen jättöpäivän indeksiin. Indeksimuutos lisätään asunnon alkuperäiseen asumisoikeusmaksuun.

Rakennuskustannusindeksi on ollut viime aikoina nouseva, joten asukkaamme ovat saaneet hieman enemmän rahaan takaisin, kuin mitä maksoivat. Indeksi tarkistetaan joka kuukauden puolessa välissä. Indeksin kehitystä voi seurata Tilastokeskuksen sivuilla.

Palautettavaan asumisoikeusmaksuun huomioidaan myös mahdolliset huoneistoon tehdyt hyvitettävät muutostyöt. Hyvitettäviä muutostöitä ovat esimerkiksi laminaatti tai parketti, sälekaihtimet ja asukkaan asennuttama kylpyhuoneen kaakelointi ja lattialämmitys. Hyvitettävät muutostyöt asukas voi tarkistaa muutostyöohjeista. Jos muutostöitä on tehty, tulisi niistä toimittaa luopumisilmoituksen yhteydessä maksukuitit.