Sisäänmuutto

Kun muutat uuteen asuntoon, ilmoita siitä huoltoyhtiöön. He vaihtavat nimen oveesi sekä ilmoitustaululle. Huoltoyhtiöltä saat myös halutessasi talonkirjaotteen. Sauna- ja pesutupavuorojen sekä mahdollisen autopaikan varaus onnistuvat myös huoltoyhtiön kautta.

Muuttajan muistilista:

 • Varaa ajoissa muuttoauto, laatikoita ja pakkausmateriaalia sekä muuttoapua.
 • Muista tyhjentää myös varasto.
 • Tee muuttoilmoitus digi- ja väestötietovirastoon viimeistään viikon kuluttua muutosta sähköisesti tai soittamalla numeroon 0295 539 225.
 • Tee muuttoilmoitus uuteen ja vanhaan huoltoyhtiöön.
  • Ilmoitus uuteen huoltoyhtiöön on erityisen tärkeää siksi, että ajantasainen tieto löytyy kiinteistöhallintajärjestelmästä.
  • Huoltoyhtiö tarkistaa asukastiedot kiinteistöjärjestelmästä esimerkiksi silloin, kun asukkaalla on unohtunut avaimet kotiin ja hän pyytää huoltoyhtiötä avaamaan oven. Jos asukkaan tietoja ei löydy järjestelmästä, huoltoyhtiöllä ei ole valtuuksia avata ovea. 
 • Ilmoita ajoissa puhelinyhtiölle lankapuhelimen siirrosta ja/tai tee osoitteenmuutos puhelinoperaattorille.
 • Irtisano nykyinen sähkösopimuksesi ja tee sopimus uuteen kotiisi.
 • Ilmoita muutosta myös internetyhteyden tarjoajallesi tai ota selvää uusista palveluntarjoajista.
 • Ilmoita uusi osoitteesi vakuutusyhtiölle ja tarvittaessa päivitä vakuutustasi.
 • Muista ilmoittaa uusi osoitteesi myös näille: ystävät ja sukulaiset, kirjastot, lääkärikeskukset, pankit, kanta-asiakkuuden tarjoavat yritykset, postimyynnit, liitot, yhdistykset ja lehdet.
 • Jos haet Kelan yleistä asumistukea tai opiskelijan asumislisää hanki tarvittavat asiakirjat ajoissa säästyäksesi odottelulta.
 • Jos tarpeen, selvitä lapsien uudet neuvolat, päiväkodit tai koulut.

Asunnosta luopuminen

Asumisoikeuden luopumisilmoitus

Asumisoikeuden luopumisilmoitus tehdään joko sähköisesti Kotikulman kautta tai tulostamalla sivun oikeasta laidasta asuntomyyjälle palautettava luopumislomake. Asumisoikeuden luopumisessa irtisanomisaika on päivälleen kolme kuukautta. Luopumisaika lasketaan siitä päivästä lukien, kun Asokotien myyjä on vastaanottanut ilmoituksen.

Palauta alkuperäinen asumisoikeussopimus asuntomyyjälle ennen luopumisajan päättymistä. Jos asumisoikeussopimus on lainan vakuutena pankissa, palauttaa pankki sopimuksen myyjälle.

Asumisoikeuden haltijan kuoltua asumisoikeus kuuluu kuolinpesään. Kuolinpesän selvittäjän on toimitettava perukirjasta kopio ja mahdollinen testamentti sekä luopumisilmoitus asuntopalveluun. Asumisoikeuslaki kuoleman tapauksessa, osituksessa 31–32 §.

Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitus

Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksen voi tehdä sivun oikeasta laidasta löytyvällä irtisanomislomakkeella. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on 1 kk (kalenterikuukausi), joka lasketaan alkavaksi sen kuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Huomioithan, mikäli olet luopumassa Asokotien kautta vuokratusta asunnosta, tulee irtisanominen tehdä Kotikulman kautta löytyvällä sähköisellä irtisanomisilmoituksella.

Muuttotarkastus

Huoneiston muuttotarkastus tehdään luopumisajan kuluessa tai irtisanomisajan päättyessä. Asukas voi olla läsnä isännöitsijän tehdessä muuttotarkastusta.

Asumisoikeusmaksun laskeminen ja palautus

Asumisoikeusmaksu muodostuu kolmesta osasta:

 • Asunnon alkuperäisestä asumisoikeusmaksusta
 • Rakennuskustannusindeksin muutoksen osuudesta
 • Asuntoon mahdollisesti tehtyjen muutostöiden sen hetken arvosta

Saatuamme luopumisilmoituksenne tarkistamme asunnon ensimmäisen asumisoikeusmaksun maksupäivän indeksin ja vertaamme sitä luopumisilmoituksen jättöpäivän indeksiin. Indeksimuutos lisätään asunnon alkuperäiseen asumisoikeusmaksuun.

Rakennuskustannusindeksi on ollut viime aikoina nouseva, joten asukkaamme ovat saaneet hieman enemmän rahaan takaisin, kuin mitä maksoivat. Indeksi tarkistetaan joka kuukauden puolessa välissä. Indeksin kehitystä voi seurata Tilastokeskuksen sivuilla.

Jos olet tehnyt asuntoon hyvitettäviä muutostöitä, ilmoita ne samalla. Hyvitettävät muutostyöt voi tarkistaa muutostyöohjeista. 

Huomioithan, että 1.1.2021 jälkeen tehdyistä hyvitettävistä muutostöistä pitää toimittaa kuitit kuuden kuukauden sisällä siitä, kun hyvitettävä muutostyö on hyväksytty, jotta hyvityksen voi saada poismuuton yhteydessä. Tätä aiemmin tehtyjen muutostöiden hyvityksen edellytyksenä on, että kuitit oli toimitettu Asuntosäätiölle vuoden 2021 loppuun mennessä.

Jaa tämä sivu