Lapsiperheille

aitienpaiva_aamupala_rajattu
09.05.2018
Miten muistaa äitiä?
Äitienpäivää vietetään ensi sunnuntaina ja äidit ansaitsevat muistamisen. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla tavaraa. Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi vastuu puolisolla on äitienpäivän järjestelyistä. Vaikka kyse ei olekaan hänen äidistään, kyse on kuitenkin hänen lastensa äidistä. Puolison ilahduttaminen on myös arvo sinänsä.

Perinteinen tapa on antaa äidin nukkua kerrankin pitkään ja viedä hänelle aamiainen sänkyyn. Riko kaavaa ja kata aamupalat kaikille perheenjäsenille tarjottimille ja syökää ne yhdessä sängyssä. Äidin voi antaa tässäkin tapauksessa nukkua, kun muut valmistelevat aamupalan. Jos sängyssä on vähän ahdasta, siitä tulee vain tunnelmaa. Nyt ei myöskään nipoteta leivänmuruista.

Vaihtoehtoisesti kokatkaa äidille hänen lempiruokaansa lounaaksi tai päivälliseksi. Nyt on oikea hetki käyttää juhla-astioita kaapin perältä ja kauniita servettejä! Tähän kuuluu myös se, että kokkaussotkut ja likaiset astiat siivotaan pois ilman äitiä.

Äitienpäivään sopii myös koko perheen yhteinen tekeminen leppoisassa hengessä. Sellaista voi olla esimerkiksi lautapelien pelailu terassilla tai vaikka olohuoneen lattialla tyynyillä istuen. Tai sään salliessa pyöräilkää yhdessä lähikauppaan tai jäätelökioskille avaamaan jäätelökausi!

Edullinen, mutta äitiä taatusti ilahduttava muistaminen: Osta äidille naistenlehden uusin numero ja tarjoile hänelle kiireetön lukuhetki samalla kun vahdit lapsia. Viimeistele valmiiksi keitetyllä kahvikupposella ja lempisuklaapatukalla.

Vanhanaikainen, mutta aina ilahduttava tapa: Kerätkää lasten kanssa valkovuokkoja tai muita luonnonkukkia maljakkoon. Toimii myös vietäväksi mahdolliseen äitienpäivän kyläilypaikkaan.

Omaa äitiä voi muistaa soittamalla onnittelupuhelun ja juttelemalla samalla rauhassa kuulumiset. Soittaminen tuntuu henkilökohtaisemmalta ja läheisemmältä muistamiselta kuin whatsup-viesti tai Facebookin seinälle kirjoittaminen. Toisaalta Skype-puhelulla pääset "lähelle", vaikka olisitkin kaukana. Puhelusta ilahtuvat myös isoäidit, jos et pääse paikan päälle käymään. Parasta on tietenkin, jos voit juhlia äitienpäivää oman äidin/ lasten äidin/ isoäidin kanssa samassa paikassa. Yhdessäoloa arvostavat kaikki.
 
Lue lisää
varpaat
16.03.2018
Vinkit lasten yökyläilyyn

Miten selvitä lasten yökyläilystä, kun ei ole ylimääräistä sänkyä – saati vierashuonetta? Ei huolta, leikki-ikäisille kaveruksille sopivatkin parhaiten luovat ratkaisut.

Siskonpeti: patjat lattialle vierekkäin! Vai miten olisi yö majassa? Viritä lattialle asetettujen patjojen tai vuodesohvan päälle maja esimerkiksi lakanoista narun, harjanvarsien, pyykkipoikien yms. avulla.

Majapaikan lisäksi on hyvä muistaa myös esimerkiksi:

 • sopia yhteisistä pelisäännöistä, kuten nukkumaanmenoajoista
 • selvittää kylään tulevan lapsen mahdolliset allergiat
 • tehdä suunnitelma sen varalle, että lapsen koti-ikävä yltyy pahaksi
 • järjestää taskulamput pimeässä keskenään supattaville kaveruksille
 • tarjota iltapalaa, jonka voi nauttia poikkeuksellisesti esimerkiksi vasta valmistuneessa majassa
Lue lisää
Uusi_perheenjäsen_tulossa_blogi
12.01.2018
Uusi perheenjäsen tulossa – lisätilaa ja kenties uusi koti?

Monella perheellä on edessään pohdinnan paikka, kun elämään siunautuu uusi ihana perheenjäsen. Arki muuttuu, ja talouteen pitää järjestää tilat ja tavarat uudelle pienokaiselle.

Uusi tilanne tilanpuutteen osalta saattaa tulla eteen yllättävän nopeasti. Uudelle asumisratkaisulle syntyy pikainen tarve. Asuntosäätiö on auttanut monia perheitä heidän elämäntilanteidensa muutossa ja tarjoaa monia erilaisia ratkaisuja perheiden erilaisiin asumistarpeisiin.

Vauvalle oma huone ja silti kaikille omaa tilaa?

Vanhat tilat saattavat jäädä monesti ahtaiksi, kun perhekoon kasvaessa jokaisella ei löydy enää omaa tilaa. Kaikki kuitenkin tarvitsevat omaa rauhaa ja silti perheen kasvava tavaramäärä pitää mahduttaa entiseen pienemmälle porukalle suunniteltuun asumisratkaisuun. Monesti vauva vie pian oman huoneen, ja tarvitseehan lapsi kasvaessaan vielä lisää tilaa. Perhe saattaa tarvita myös uuden auton ja autopaikan.

Lisätilan hankkiminen uuden asunnon muodossa tulee usein tässä kohdin ajankohtaiseksi. Asuntosäätiö tarjoaa perheille monia eri asumismuotoja ja -kokoja, joista voi valita omaan tilanteeseen sopivimman ratkaisun. Neuvomme aina parhaamme mukaan perheitä heidän suurissa päätöksissään.

Joustavasti vuokralle tai matalalla kynnyksellä asumisoikeusasuntoon

Vuokralle muuttaessa perhe löytää vapaan asunnon yleensä todella nopeasti. Vuokraaminen on selkeästi nopein tapa vaihtaa isompaan ja sopivampaan asuntoon. Vuokralla asuessa ei tarvitse pohtia suuria pankkilainoja tai rasittaa päätään remonteilla. Lisäksi asuntoa voi aina helposti vaihtaa, jos perheen koko kasvaa entisestään. Vuokraaminen on ihanan huoleton ratkaisu kiireisen kasvavan perheen arkeen.

Myös asumisoikeusasuminen sopii erittäin hyvin nuorille perheille. Sen hankintakustannukset ovat omistusasuntoa pienemmät, joten perheelle jää myös enemmän käyttövarallisuutta päivittäiseen elämään. Tämä on yleensä suuri helpotus monille lapsiperheille. Perhe ei tarvitse suurta pankkilainaa asumisoikeusasunnon hankkimiseen, joten asuntotyyppi on monille omistusasuntoa helpommin saavutettavissa.

Asuntoihin tutustumaan!

Asuntoja löytyy monen kokoisia ja näköisiä aina yhden huoneen asunnoista kuuden huoneen koteihin. Kaikille löytyy varmasti omaan tilantarpeeseen riittävä ratkaisu. Kysy lisätietoja asuinalueista ja asunnoista asiantuntijoiltamme!

Oli asumistyypin ja tarvittavan tilan määrän ratkaisunne mikä tahansa, pyrimme aina auttamaan teitä elämänne suurissa askelissa parhaamme mukaan. Ole rohkeasti yhteydessä asumisen asiantuntijoihimme, ja löydämme yhdessä juuri teidän perheenne tarpeita parhaiten palvelevan asumisratkaisun.Lue lisää
Leikkiaapinen
27.12.2017
Leikkiaapinen - vinkit lomaviikon sisäleikkeihin

Loppuuko kekseliäisyys sisäleikkeihin kesken lomaviikon? Kokosimme toimivia sisäleikkejä jokaiseen lapsiperheeseen. Leikit toimivat kotona, matkalla tai vaikkapa isovanhemmilla, ja niitä voi leikkiä myös kavereiden kanssa.

Junantarkastaja:

Valitaan junantarkastaja. Tuolit asetellaan junanpenkkien tapaan parijonoon. Tarkastaja kysyy yksitellen kaikilta matkustajilta, minne tämä on matkalla. Hetkeksi tarkastaja lähtee pois huoneesta, jolloin leikkijät vaihtavat paikkoja ja matkustuskohteita keskenään. Tarkastaja tulee takaisin huoneeseen. Tehtävänä on keksiä, ketkä vaihtoivat paikkoja keskenään.

Roolileikit:

Aina roolileikit eivät vaadi kalliita naamiaisasuja. Lapsista saattaa olla hauskaa, jos roolileikkejä leikitään vanhempien tai isovanhempien vanhoilla vaatteilla ja kengillä.

Askartelu:

WC-paperihylsyistä, styroksipalloista ja langasta saa askarreltua hauskoja hahmoja, kuten peikkoja tai tonttuja. Kierrätystavara toimii askarteluissa hyvin, ja esimerkiksi vanhat lehdet, säilykepurkit ja maitotölkit saattavat viihdyttää leikkijöitä pitkään keskenäänkin.

Sanaleikki:

Muodostetaan järjestys, jonka mukaan jokainen pelaaja sanoo vuorollaan sanan. Ideana on keksiä sana, joka alkaa edellisen sanan viimeisellä kirjaimella. Peliä voi vaikeuttaa valitsemalla sanoille jonkin tietyn aihealueen tai yläluokan, kuten kaupungit tai vaikkapa eläimet.

Pimeäpiilonen:

Piilosta, mutta pimeässä. Jokaisella lapsella on taskulamppu. Etsijä pitää lamppua päällä ja koettaa löytää kaverinsa. Jos tehtävä on liian vaikea, etsijä pyytää muita leikkijöitä antamaan merkin. Tällöin piilossa olevat väläyttävät taskulamppujaan. Ensimmäisenä löytynyt lapsi on aina seuraava etsijä.

Kapteeni käskee:

Valitaan kapteeni. Kun kapteeni sanoo ”Kapteeni käskee: kyykkyyn!” muut leikkijät tottelevat kapteenia. Kapteenin oikeat käskyt alkavat aina ”Kapteeni käskee”, ja ilman sitä olevat käskyt ovat valekäskyjä. Valekäskyn noudattajat joutuvat pelistä pois.

Kivettyneet:

Jakaannutaan kahteen joukkueeseen. Ensimmäinen ryhmä päättää jonkin asian, jota alkaa esittää. Toinen ryhmä seisoo selin ensimmäiseen ryhmään. Toisesta ryhmästä huudetaan ”Kivettykää!”, jolloin ensimmäinen ryhmä kivettyy paikalleen ja toinen ryhmä kääntyy kohti esittäjiä. Tehtävänä on arvata, mitä patsaiksi kivettyneet esittivät. Jos arvaus menee oikein, vaihdetaan joukkueet toisinpäin.

Yllätysten etsiminen:

Aikuinen piilottaa tavaroita, joita lapset etsivät. Leikkiä voi leikkiä tietyllä teemalla, kuten vaikkapa joulun aikaan joulukoristeilla tai pääsiäisenä suklaamunilla.

Eläinsokko:

Muodostetaan piiri. Yksi menee piirin keskelle, ja tämän silmät sidotaan huivilla. Piiri alkaa liikkua, Kun sokko huutaa ”seis”, piiri pysähtyy ja sokko osoittaa yhtä leikkijää jolta kysyy ”Mitä kissa sanoo?” Leikkijä vastaa eläimen ääntelyä imitoimalla. Sokko arvaa, kuka ääntelijä on. Jos arvaus osuu oikeaan, sokko vaihtuu.

Piip!:

Tässä pelissä on sama idea kuin eläinsokossa. Istutaan piiriin. Yksi jää keskelle silmät huivilla sidottuna. Sokko pyörii pari kertaa varovasti ympäri, ja istuu sen jälkeen jonkun syliin. Sokko sanoo: ”Kerro kuka piipittää?”. Kysymykseen vastataan niin möreästi kuin suinkin: ”Piip!”. Sokko arvaa, kenen sylissä istuu. Jos arvaus menee oikein, piipittäjä siirtyy sokoksi.

Majan rakentaminen:

Majan rakentaminen on aina hauskaa puuhaa, joka onnistuu joka kodista löytyvillä välineillä. Pöytä, tuolit, peitot ja tyynyt sekä lakanat riittävät – lapset osaavat rakentaa itse hyvin, kunhan tarvikkeita on riittävästi. 

Lue lisää
Mökki_polttopuut2
03.11.2017
Mökki talvikuntoon - muista nämä asiat

Mökkikauden loppuessa tulee tarkastaa, että kaikki tarpeellinen on tehty talvikunnon takaamiseksi. Kosteusongelmien esto, tavaroiden oikeaoppinen säilytys ja muut tärkeä niksit varmistavat, että mökille mukava palata. Muista ainakin nämä asiat kauden päättyessä.

Kosteusongelmien torjunta

Mökin tulee hengittää, myös talvella. Tarkista, että ilmanvaihtohormi piipussa on varmasti auki. Jos piipussa ei ole valmiina vedeltä suojaavaa hattua, laita sen päälle suojaus. Muista että ilman täytyy päästä kulkemaan hormin kautta suojauksesta huolimatta.

Kaikki venttiilit kannattaa jättää auki sisä- ja ulkolämpötilan tasaamisen vuoksi. Tuuletusaukot jätetään raolleen, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Kun roskat harjaa katolta ja puhdistaa räystäskourut, voi tarkistaa samalla katon kunnon.

Kylmyyden torjunta

Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että mahdollinen peruslämpö tai kuivanapitoon liittyvä lämmitys on toiminnassa. Peruslämpö suojaa mökkejä, joissa on vesiputket ja sitä vaativat kalusteet. Noin viiden asteen peruslämpö pitää huolta siitä, ettei pakkanen vahingoita putkia tai säiliöitä. Mikäli peruslämpöä ei pidetä yllä, tulee kaikki vesisäiliöt- ja putket tyhjentää vedestä. Vesijohtoverkoston voi sulkea vuodon estämiseksi.

Kuivanapitolämmitys sopii mökeille, joissa ei ole vesiputkia. Kuivanapitolämmityksessä lämpötila mökissä on koko ajan vain muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampi. Homeen kasvu sisätiloissa saadaan lämmityksen avulla torjuttua tehokkaasti, ja ratkaisu säästää lämmityskuluissa.

Vaikka mökillä olisi sopiva lämmitys, kannattaa elektroniikkalaitteet säilyttää mahdollisuuksien mukaan kotona tai lämpimässä varastossa, ettei kylmyys tai pakkanen vaurioita niitä. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet raolleen välttääksesi homeen muodostumista

Varkaiden torjunta

Varkauksiin varautuminen on kannattavampaa kuin niiden selvittäminen jälikäteen. Tarkista, että mökin lukot ovat kunnossa. Turvalukko ja ikkunasalvat ovat avuksi murtojen torjumisessa. Kameravalvonta voi myös tuoda mielenrauhaa, ja nykyään onkin tarjolla helppoja ja edullisia ratkaisuja, joilla voit seurata mökin ympäristöä esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla.

Piharakennukset on lukittava asianmukaisesti, mahdollinen puomi ajotiellä voi olla myös alueen muiden mökkiläisten kanssa tehtävä yhteinen hankinta.

Arvokkaat tavarat kuten elektroniikka, työkalut ja kodinkoneet, sekä alkoholi saattavat houkutella varkaita mökkiisi. Älä jätä kiinnostavia asioita näkyville. Eläimet, kuten hiiret taas kiinnostuvat herkästi elintarvikkeista, joita ei ole suljettu tiiviisiin purkkeihin tai rasioihin.

Luo katsaus kevääseen jo loppuvuodesta

Mökille on mukava palata, kun tietää kaiken olevan ehjänä ja tallessa. Puhdas mökki ja haravoitu pihamaa houkuttelevat palaamaan. Lisäksi monet havukasvit, koristepensaat ja kotimaiset puistoruusut voi istuttaa jo syksyllä, joten syysistutuksia kannattaa harkita kauden lopulle.

Laituri ja vene kannattaa nostaa mahdollisimman ylös maankamaralle, jotta ne ovat turvassa paitsi syysmyrskyiltä, myös jäiden liikkeiltä. Perämoottori, grilli ja pihakalusteet tulisi sulkea lukittuun tilaan.

Teknologian hyödyntäminen

Tekniikan kehittyminen ja edullisemmiksi muuttuneet ratkaisut helpottavat monen mökin talvikäyttöä. Lämmittimet, ilmalämpöpumput, verkon kautta toimivat sääasemat, liiketunnistimet, verkkokamerat ja sähkölaitteiden etähallinta ovat lähes kaikkien mökin omistajien ulottuvilla. Kun sääasema ilmoittaa lämpötilan painuvan odotettua alemmaksi, voi lämpöjä nostaa, tai vastaavasti lämmön, valaistuksen ja kodinkoneet kytkeä päälle ennen saapumista. 

Jouluksi mökille?

Jos mökin talvikunto huolettaa, käy tarkastamassa mökki hyvissä ajoin ennen kevättä. Oletko koskaan viettänyt joulua mökillä? Jos olosuhteet sallivat, voi mökkijoulu taata paitsi mielenrauhan, myös uskomattoman rauhallisen joulutunnelman.

Lue lisää
Mitä_Asokoti_maksaa_blogi_suuri
27.10.2017
Mitä Asokoti eli asumisoikeusasunto maksaa?

Asumisoikeusasunnon hinta pohdituttaa usein asuntoa hankkivia ihmisiä. Jotta eri asumismuotoja voidaan kustannuksiltaan vertailla keskenään, on tiedettävä mistä kustannukset muodostuvat. Asumisoikeusasunnon hinta on laskettavissa hyvin yksinkertaisesti. Valistunut asunnonostaja ottaa huomioon kaikki asumiseen liittyvät edut ja kustannukset vertaillessaan asumisratkaisuja.

Asokodin (asumisoikeuskodin) hankintakustannus on enintään 15% asunnon hinnasta. Hankintakustannukseen lisätään myös indeksiosuus. Esimerkiksi 100 000 € arvoisesta asunnosta maksat vain 15 000 + indeksiosuuden. Lisäksi kustannuksiin tulee ottaa huomioon vakuusmaksu (vastaava kuin vuokravakuus).

Hankintakustannukset ovat huomattavasti omakotitalon vastaavia pienemmät. Suuret pankkilainat eivät rasita asokodin ostajaa. Muutettaessa maksettava vakuusmaksu on yleensä kahden kuukauden vastiketta vastaava summa.

Käytännössä asokodissa yhdistyvät vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet. Sinulla on täysi asumisoikeus asuntoosi ja maksat vain vastiketta, joka kattaa perusylläpidon. Lisäksi riskittömyyttä lisää erityisesti se, että saat asumisoikeusmaksusi (rakennusindeksillä tarkistettuna) takaisin luopuessasi asunnosta. On myös hyvä muistaa, että näin sinulla ei ole lainkaan jälleenmyyntiriskiä tai uhkaa jäädä kahden asunnon loukkuun.

Muuton jälkeen maksat kodistasi kuukausittaista käyttövastiketta. Kannattaa myös huomioida, että valtaosassa asokodeista on esimerkiksi ilmainen laajakaista. Tämän lisäksi yhteistyökumppanit tarjoavat paljon erilaisia etuja palveluistaan talon asukkaille.

Yksi paljon menoihin ja asumiskustannuksiin vaikuttava asia on tehokas kunnossapito. Yhtiö vastaa siitä puolestasi. Säästät aikaa ja vaivaa, kun ammattilaiset hoitavat suunnittelun pitkäjänteisesti. Näin suuretkaan remontit eivät yllätä asokodissa asuvia, eivätkä asumiskustannukset nouse yllättäen.

 

Vielä kertauksena, mistä hankintakustannukset koostuvat:

 • Asumisoikeusmaksu, 15% hankittavan asunnon hinnasta
 • indeksikosuus
 • Vakuusmaksu, yleensä vastaa kahden kuukauden käyttövastiketta
 • Vastike (ensimmäisen kuukauden vastike tulee maksettavaksi nopeasti)

 

Lisätietoa löydät alla olevan linkin kautta.

https://www.asuntosaatio.fi/etsi-asuntoja/asumisoikeus/tietoa-asumisoikeudesta

 

Voit myös aina olla yhteydessä asiantuntijoihimme, autamme mielellämme ja kerromme lisää:

https://www.asuntosaatio.fi/ota-yhteytta/yhteystiedot/yhteydenottolomake

Lue lisää
VALOT
13.10.2017
Helpot energiasäästövinkit

Ei se säästäminen vaikeaa ole! Pienillä teoilla voidaan vaikuttaa energian kulutukseen ja säästää rahaa. 

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista energiansäästöviikkoa, jonka tavoitteena on muistuttaa siitä, kuinka järkevästi toimimalla voimme säästää energiaa.

Olemme kuluneen viikon aikana julkaisseet lyhyitä videoita, joissa (enemmän taikka vähemmän) leikkimielisesti muistutamme arjen pienistä valinnoista. Listasimme myös muutamia vinkkejä, joiden avulla voimme helposti vaikuttaa energian kulutukseen. 

Hyödynnä vinkit ja säästä rahaa!

 

Elektroniikka

Elektroniikkalaitteiden osuus asunnon sähkönkäytöstä on jopa noin seitsemän prosenttia, ja suuri osa elektroniikkalaitteiden sähkönkulutuksesta syntyy laitteiden ollessa valmiustilassa.

 1. Hyödynnä virransäästöominaisuudet.
 2. Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat sovellukset, kun et käytä niitä aktiivisesti.
 3. Sammuta virta aina, kun et käytä laitetta. Käytä tarvittaessa virtakytkimellä varustettuja jatkojohtoja.

Lämpötila

Alhaisempikin lämpötila riittää, kun huolehtii ettei vedä.

 1. Vedä verhot eteen, jotta lämpö pysyy paremmin sisällä/ulkona.
 2. Tarkista ikkuna- ja ovitiivisteet ja vaihda tarvittaessa uusiin.
 3. Tee ulos vievän oven eteen ovityyny estämään vetoa lattiatasossa.

Peseytyminen

 1. Juoksuta vettä hanasta vain tarpeeseen.
 2. Suosi suihkua kylvyn sijasta.
 3. Saunokaa keskitetysti, jotta saunaa ei pidetä turhaan lämpimänä.

Pyykkihuolto

Lämpötilan laskeminen 60:stä asteesta 40:een puolittaa sähkönkulutuksen.

 1. Liiallinen peseminen kuluttaa myös tekstiileitä; joskus pelkkä tuuletus riittää.
 2. Pese täysiä koneellisia ja matalammassa lämpötilassa.
 3. Kuivata narulla kuivausrummun sijasta.

Ruoanlaitto

 1. Muista kattilankansi; ruoka valmistuu nopeammin.
 2. Avaa uuninluukkua vain tarvittaessa; lämpötila laskee luukun avauksesta noin 20 asteella.
 3. Hyödynnä uunin jälkilämpö; paistoaikana 200 °C uuni on puolen tunnin kuluttua 120 °C.

Siivous

Puhtaat laitteet toimivat tehokkaammin ja kuluttavat vähemmän.

 1. Pyyhi säännöllisesti pölyt sähkölaitteista.
 2. Puhdista pesukoneen ja kuivausrummun sihdit nukasta.
 3. Imuroi jääkaapin tausta ja sulata pakkanen vähintään kerran vuodessa.

Valaistus

Mieti, mitä ja miksi valaiset.

 1. Jos poistut tilasta yli 10 minuutiksi, sammuta valot.
 2. Mieti, tarvitsetko kaikkia tilassa olevia valoja juuri sillä hetkellä.
 3. Hyödynnä ulkovaloissa ajastinta tai valokytkintä.

 

Asuntosäätiö on mukana Suomen Green Office -verkostossa.

Lue lisää
koti syyskuntoon
06.10.2017
Koti syyskuntoon - 5 vinkkiä

Syksy on saapunut! Kiireisen loppukesän jälkeen syksyn myötä vapautuu usein aikaa myös kodin saattamiselle kylmiin iltoihin ja vuodenajan muutokseen. Nämä viisi asiaa kannattaa ottaa huomioon kotona ennen talven tuloa.

1. Parveke kuntoon

Parvekkeen kuntoon laittaminen aloitetaan siivouksella. Lattian imurointi ja pesu pitävät tilan kunnossa ja raikkaana. Lasitettu parveke muuttuu sesonkiin sopivaksi tunnelmallisilla lyhdyillä tai ulkovaloilla. Jos parvekkeesi ei ole lasitettu, kalusteet on järkevintä putsata ja varastoida tai peittää suojaan lumelta.

Usein parvekkeita koristavat erilaiset kasvit myös talviaikaan. Syysistutuksista haaveilevan kannattaa pestä vanhat ruukut ennen käyttöä sekä asetella kasvit suojaan pahimmilta myrskyiltä, parantaakseen niiden selviytymistä kylmistä keleistä.

2. Työt pihamaalla

Puiden varistettua lehtensä kannattaa käydä pikaisesti toimeen. Siistiin piha takaa, että nurmi kiiltää ja kasvit kukoistaa myös seuraavana kesänä. Haravoi lehdet ja huolehdi hedelmäpuiden kunnosta. Kilpailevat latvat ja vaurioituneet kasvustot kannattaa karsia, jotta puun sato ja hedelmien koko olisivat mahdollisimman suuria. Myös jänisten ja myyrien aiheuttamiin tuhoihin varautuminen kannattaa.

Syksy on mainiota aikaa istuttaa uusia kasveja. Mikäli mielit näyttävää koko kesän ajan kukkivaa puutarhaa, kannattaa harkita joidenkin koristepensaiden, havu- ja sipulikasvien tai perennojen istutusta.

3. Tunnelmaa sisustuksella

Mikäli omistat talviseen tunnelmaan ja pimeihin iltoihin soveltuvia sisustuselementtejä, on ne aika kaivaa esiin. Kaikki lämmintä tunnelmaa luovat kankaat, kynttilät ja koristeet tekevät kodista suojapaikan talven kylmyyttä vastaan. Myös joulun valot ja koristeet on hyvä kaivaa varastosta ennen kesän kalusteiden varastointia niiden eteen.

4. Auton talvikunto takaa turvallisuuden

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa ennen kuin lumentulo yllättää. Talvirenkaat on pakko vaihtaa viimeistään joulukuun alussa, mutta nastarenkaat saa vaihtaa heti yöpakkasten tultua. Vaihdon yhteydessä tarkista myös rengaspaineen ja muista merkata renkaiden paikat varastoinnissa. Auton siivous ja mahdollinen huolto varmistaa, että auton arvo ei tipu ennen aikojaan. Katso että lapio, harja ja ikkunan raaputtimet on paikallaan.

5. Vaatevaraston päivitys

Talvivaatteiden esiin kaivaminen ja kesävaatteiden säilöön pistäminen kannattaa tehdä vaatteita ja tilaa säästäen. Pese vaatteet ennen säilytystä, jotta ne kiinnostavat tuholaisia mahdollisimman vähän. Varastoon menevät vaatteet säilyvät parhaiten kosteudelta suojassa, suljettaviin muovilaatikoihin pakattuina.

Syksyn sateilla vaatehuolto on mukavaa puuhaa. Ompele paikalleen puuttuvat napit sekä käsittele nyppyyntyneet vaatteet nypynpoistajalla. Siistin näköiset vaatteet tekee mieli pukea päälle, ja rahaa säästyy kun uusia ei tarvitse ostaa. Oikealla pakkaamisella ja huollolla edellisen kauden vaatteet tuntuvat käyttöön otettaessa raikkailta.

Lue lisää
lapsia
03.10.2017
Päiväkodin aloittavan muistilista

Lapsen siirtyminen päiväkotiin tuo mukanaan monia rutiineja sekä lapselle että vanhemmille. Hoitoon vieminen, lapsen valmiuksista ja tavaroista huolehtiminen sekä tarhasta noutaminen tuovat monia uusia haasteita arkeen.

Lapselle päiväkoti on uusi ja tuntematon ympäristö. Päiväkoti on monelle lapselle ensimmäinen paikka, jossa tapaa päivittäin uusia saman ikäisiä ystäviä. Lapselle tämä on suuren muutoksen aikaa. Hän siirtyy ympäristöön, jossa ei ole enää ainoastaan perheensä parissa ja monet asiat tehdään yhdessä toisten kanssa päiväkodin ohjaajien opastuksella. On siis hyvä, että muut rutiinit pukeutumisesta kulkemiseen sujuvat kaiken tämän uuden ja ihmeellisenä äärellä koko perheeltä.

Kokosimme yhteen vinkkejä päiväkotiaikaan valmistautuville perheille.

1. Keskustelkaa uudesta asiasta yhdessä

Lapsen kanssa kannattaa keskustella tulevasta päivähoidosta. Puhukaa myös tunteista, jotka liittyvät tähän uuteen kokemukseen. Monelle lapselle ja aikuiselle eron hetki päivän ajaksi voi olla kova paikka. Kerro lapselle, miten mukava paikka päiväkoti on ja kuinka siellä on kavereita sekä mukavaa tekemistä. Kun olet itse sinut asian kanssa, lapsi aistii tuntemuksesi.

2. Tutustukaa hoitopaikkaan yhdessä

Käykää yhdessä tutustumassa hoitopaikkaan ja hoitajiin. Kun lapsen kanssa käy ihmettelemässä uutta paikkaa, oivaltaa hän usein nopeasti, kuinka upea ja mukava paikka päiväkoti on. Kerro lapselle, miten hienoja leikkipaikkoja näet ja innosta häntä tutustumaan ympäristöön.

3. Valmistaudu erotilanteeseen

VKun eron hetki päiväkodin portilla koittaa, kannattaa siihen henkisesti valmis. Sanottuasi lapselle ”Hei, hei” lähde oikeasti pois tilanteesta. Kun erotilanteesta ei tule pitkittynyt, siitä syntyy rutiininomainen ja normaali tilanne sekä lapselle että vanhemmalle.

4. Vaatepolitiikka ja tärkeät tavarat

Päiväkotia varten on hankittava tiettyjä vaatteita. Tärkeimpiä ovat vaatteet ulkoiluun, sekä eri keleille sopivat vaatteet. Päiväkodissa ulkoillaan paljon, vatteiden pukeminen on lapsille meluisa ja usein haastava tilanne. Huomion pukemisen ja riisumisen helppous vaatevalinnoissa.

Älä jatkuvasti kuskaa vaatteita tarhan ja kodin välillä. Kerää paiväkotiin tarvittavat vaatekerrat varalle. Muistaa nimetä kaikki vaatteet selvästi!

Varsinkin aluksi on hyvä tuoda kotoa jotain tuttua ja turvallista lapselle. Oma unilelu tuo monelle helpotuksen päiväunille siirryttäessä. Myös vanhempien kuva voi auttaa eroahdistuksessa lapsen sopeutumista.

Lue lisää
Kattauksella iloa arkipöytään
28.09.2017
Väreillä virkeyttä kattaukseen

Arkiruokaan uutta pontta kauniilla kattauksella

Toisinaan ne pienimmät asiat vaikuttavat siihen, onko pöytään kuinka mukava käydä. Tavallisempikin arkiruoka nousee aivan uusiin sfääreihin, kun kattaus on kutsuva. Jos on tapana usein unohtua kiireessä syömään sohvalle, tai raivata tilaa pöydän päähän juuri sen verran, että mahtuu syömään, voi ajatus kattauksesta tuntua samaan aikaan kiehtovalta, mutta vieraalta. Ei hätää, ei tarvitse kuitenkaan jokaista ateriaa lähteä samalta istumalta kattamaan kuin Ritz-Carltonissa. Viikonloppukattauksesta on kuitenkin mahdollista tehdä hauska perinne, ja esimerkiksi keskiviikkoisin toistuva tapas-iltama on paitsi hauskaa yhteistä aikaa, niin myös pientä vaihtelua arjen keskelle.

Syksyisin on helppo ottaa värejä jo pelkästään luonnosta. Muutama värikäs vaahteranlehti, pihlajanmarjat tai vaikkapa kaupasta ostetut pikkukurpitsat tuovat kattaukseen väriä sekä iloisen visuaalisen lisän. Maanläheisen kattausteeman kanssa voi hyödyntää myös muita lähimetsän antimia: puolukanvarpuja, käpyjä ja vaikkapa havuja.

Pienet nyanssit tekevät paljon

Mikäli silmää miellyttävä väripaletti ei löydy lähimetsästä, on onneksi tästä huolimatta vaihtoehtoja hyvinkin paljon. Jo pelkästään värillisin lautasliinoin voi luoda pöytään paljon ilmettä. Ole uskalias, ja kokeile asettaa servetti välillä eri tavoin, kuin sen tyypillisesti teet. Pienet nyanssit vaikuttavat visuaalisissa toteutuksissa hurjasti, joten kokeile rohkeasti!

Jokaiselta todennäköisesti löytyy kaapista mummin, kummin, naapurin tai jonkun muun antama kaitaliina tai pari. Näitä voi helposti hyödyntää kattauksessa yhtälailla. Esimerkiksi kuuden hengen ruokapöydän kanssa kolmesta kaitaliinasta saa pöydälle ja kattaukseen sangen pikantin lisän, kun kaitaliinat laittaa pöydän päälle poikittain.  Kaitaliinat saavat myös surutta olla eriparisia keskenään, se ei suinkaan haittaa. Eriparisuutta voi tasapainottaa yksivärisillä astioilla ja selkeillä, yksivärisillä lautasliinoilla.

Kattamisen ei tarvitse olla kallista

Usein, kun puhutaan kattauksista, on ensimmäiseksi mielessä brändiposliinia ja kalliita aterimia. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin! Myös budjetilla on mahdollista kattaa näyttävästi. Servettien, olemassa olevien tarjoilu- sekä ruokailuastioiden kekseliäs käyttö ja reipas yhdisteleminen tuovat jo itsessään lisää silmänruokaa pöytään. Pidä mielessä; ei ole väärää tapaa tehdä, eikä tässä kannata pelätä virheitä! Kokeile ja yhdistele rohkeasti jopa sellaisia astioita, värejä ja materiaaleja, joita et ole aiemmin juuri käyttänyt.

Jos intoa löytyy, kannattaa suunnata esimerkiksi paikalliselle kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Näistä löytyy hyvin usein toinen toistaan erikoisempia tarjottimia, liinoja sekä tarjoiluastioita. Toisinaan saattaa löytää myös tätä jo keräilyarvossa olevaa brändiposliinisarjaa, yksittäisiä ihania kermakoita tai sokerikkoja. Löytöjä saattaa tehdä myös erilaisten ottimien ja aterimien muodossa, toki kattaustekstiilejä unohtamatta. Ja tykkäähän kierrätyksestä lompakon lisäksi myös ympäristö!

Ei sääntöjä!

Kuka sanoo, että noin ei voi tehdä? Ei kukaan. Tällaisissa asioissa kaikki on sallittua. Ilottele väreillä, nosta pöydälle erilaisia ja -korkuisia maljakoita ja vateja, hulluttele erilaisin tarjoiluastioin. Kuka muka määrää, että spagetti on tarjoiltava aina joko kattilasta tai aakeanlaakeasta tarjoiluvadista? Kokeile joskus laittaa spagetti tai pasta korkeaan astiaan (vaikka siihen Aalto-maljakkoon, se on ihan hauska juttu oikeasti!) tai annostele se laseihin.

Voit surutta myös asetella valonauhaa, kynttilöitä tai muuta pöydälle kattausta piristämään. Toisinaan kauttauksessa enemmän on todellakin enemmän, eikä runsasta tyyliä tarvitse pelätä, vaikka tavallisesti skandinaavisen pelkistetystä linjasta pitäisikin.

Kokeile ennalta-arvaamattomasti erilaisia tyylejä ja yhdistelmiä. Lapsiperheessä voi olla ihan hauskaa antaa myös jälkikasvun hoitaa kattaminen mieleisekseen näkemällä tavalla - sillä tapaa meidän aikuistenkin visuaalinen katse saattaa taas pikkuisen avartua!

Lue lisää
putkiremontti_770x580
22.09.2017
Kun putkiremontti yllätti

Putkiremontit hankalimmasta päästä taloyhtiöiden remontteja

Putkiremontit voivat välillä venähtää oletettua pidemmiksi ja ovat muutenkin hankalimmasta päästä taloyhtiön remontteja. Suuret remontit voivat olla todella pitkiä projekteja ja pituudeltaan puolesta vuodesta yli vuoteen. Pitää pohtia, mistä saa hyvän väliaikaisen asunnon remontin ajaksi ilman suurta sählinkiä ja kustannuksia. 

Ratkaisuna toimivat hienosti myös asumisoikeusasunnot. Ne sopivat loistavasti myös väliaikaiseen asumiseen. Putkiremontit eivät pääse harmaannuttamaan hiuksia, sillä tiedät löytäväsi hyvä asunnon myös remontin ajaksi. Asumisoikeusasunnot ovat laadukkaita ja niiden välittäjät luotettavia ammattilaisia.

Miksi asumisoikeusasunto sitten sopii hyvin myös väliaikaiseen asumiseen? 

Asumisoikeusasunnossa maksat ensi asumisoikeusmaksun (enintään 15 % asunnon hinnasta + indeksiosuus). Tämän jälkeen maksat ainoastaan kuukausittaista käyttövastiketta, joten putkiremontin syömät rahat eivät pääse kurittamaan normaalia elämääsi. 

Kun haluat putkiremontin valmistuttua siirtyä takaisin omaan asuntoosi, voit luopua aso-asunnostasi helposti ja saat takaisin asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Lisäksi voit saada mahdollisen muutostyöhyvityksen. Muistat vain, että irtisanomisaika on kolme kuukautta. Voit siis hyvin suunnitella asumisesi putkiremontin aikataulun mukaan. 

Asokodit myy asunnon siitä luopuessasi, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä. Näin prosessista tulee mahdollisimman helppo, eikä sinun tarvitse repiä hiuksia murehtimalla myyntiprosessista.  

Miten hankin aso-asunnon remontin ajalle? 

Voit aina ottaa yhteyttä suoraan Asokodin edustajiin, kun harkitset aso-kotiin muuttamista.  

Ensimmäinen askel asunnon haussa on kuitenkin hakea asumisoikeuden järjestysnumero. Numeron saat sen kunnan asuntotoimistosta, jonka alueelta haluat nyt tai tulevaisuudessa hakea asumisoikeusasuntoa. Useimmilta paikkakunnilta numeron voi hakea vaivattomasti nettipalvelusta.  

Aso-kotia voit hakea myös ilman järjestysnumeroa, mutta muistathan ilmoittaa numeron alueesi asuntopalveluun heti sen myöhemmin saatuasi. Järjestysnumero on aina henkilökohtainen. 

Muista siis aso-asunnot myös väliaikaisena asumisen muotona! 

Asumisoikeusasunto on hyvä valinta, koska se on riskitön ja turvallinen asumismuoto. Kun haluat muuttaa, sinun ei tarvitse huolehtia asunnon myymisestä ja saat maksamasi asumisoikeusmaksun takaisin.  Asumisoikeusasunto on vuokra-asuntoa pysyvämpi, koska talon omistaja ei voi irtisanoa asumisoikeussopimusta, mikäli asukas maksaa laskut ja käyttäytyy asiallisesti. Kaikki tämä on siis plussaa, kun muutat pakoon putkiremontin alta. 

Tutustu asokoteihimme tästä.
Lue lisää
Child
19.07.2017
Lasten harrastukset

Mitäs teillä harrastetaan?

“Mitä sun lapsi harrastaa?”, kysyy viaton työkaveri hyvää tarkoittaen, ja luettelee listan siitä, miten heidän Ulpukka-Christopherinsa käy baletin lisäksi partiossa, kuvataidekerhossa ja soittaa pianoa. Tosi hienoa hei Ulpukka-Cristopherille, toivomme vain sydämemme pohjasta että hän on itse yhtä innoissaan kaikista hienoista harrastuksista kuin vanhempansa.

Me nimittäin emme olisi. Emme odota erityisen suurella innolla kouluikään pääsyä, jolloin viimeistään kulttuurissamme alkaa vanhempien toimesta (!!) vertailu siitä, missä kunkin kullannuppu leijonan osan vapaa-ajastaan viettää. Emme nimittäin lähtökohtaisesti halua puskea muksuamme suorittamisen polulle jo heti lapsuudesta, emmekä todellakaan odota erityisellä innolla omien iltojemme menevän harrasteralliin, treeniemoiluun tai aktiivitoimintaan. Meilläkin on elämä, kiitos vain.

Rakas harrastus auttaa kehityksellisesti sekä sosiaalisesti

Totta on toki se, että harrastus antaa lapselle todella paljon sekä kehityksellisesti että sosiaalisen verkoston kautta. Lisäksi se on (toivottavasti) lapsesta ihan hurjan kivaa. Siis toivottavasti. Tunnemme näet tapauksia, joissa lapsi toteuttaa vanhempansa visiota konserttipianistin roolista itku kurkussa soittotunneille vääntäytyen. Tietysti tunnemme myös lapsia, jotka innosta hihkuen lähtevät harrastustensa pariin, ja se on meistä tosi mahtavaa.

Homman pointti on tässä: Miksi niin monien harrastusten on perustuttava suorittamiseen ja kilpailuun? Jos kymmenvuotias rytmistä voimistelua harrastava lapsi ei muka saa jättää yhtäkään treenikertaa väliin, jossakin mennään pieleen niin että kajahtaa. Yhtä väärällä tiellä ollaan, jos alakouluikäiset jalkapallointoilijat rankataan valmentajan papereissa paremmuusjärjestykseen.

Harrastusrauha - ei kilpailupakkoa, vaan hyvää mieltä ja hauskanpitoa

Missä ovat höntsäharrastukset? Missä lasten mahdollisuus leikkiin, liikuntaan, tanssiin, musiikkiin ja moneen, moneen muuhun ilman että joku sekuntikellon, kehityskäppyrän tai analytiikan läpi kyttää, miten menee ja arvottaa lapsen toimintaa sen pohjalta? Harrastusten tarkoitus kai on perimmiltään kuitenkin olla lapselle kivaa tekemistä, josta voi ehkä olla jossakin elämän vaiheessa hyötyä. Jos siitä tulee intohimo, hienoa, mutta sitä tarkemmalla silmällä soisi vanhempien ja valmentajien seuraavan tilannetta, että elämässä säilyy muukin sisältö.

Esimerkiksi partioharrastukselle ja monelle muulle jutulle tarvitaan yhteisö, mutta me haluaisimme silti nähdä enemmän mahdollisuuksia lasten harrastuksille ilman jäykkää organisaatiota, tiukkoja sääntöjä, suorittamista, parantamista, optimoimista ja kilpailua.

Teesimme onkin siis tämä: Jalkapalloa, juoksua, pesäpalloa, lentistä (okei tarvitaan verkko), koripalloa (kori ois kiva),  voi harrastaa myös kavereiden tai vanhempien kanssa omalla pihalla tai lähipuistossa. Tanssia voi olohuoneen lattialla sielunsa kyllyydestä. Soittaakin voi, mutta okei siihen usein tarvitaan jokin instrumentti ja vähän jeesiä - jota kyllä löytyy myös esimerkiksi YouTubesta. Laulaa voi aina. Lopulta höntsäharrastukset ovat oikeastaan kiinni vain yhdestä asiasta: meidän vanhempien ja lastemme mielikuvituksesta.

Lue lisää
museo blogi
11.07.2017
Sadepäivän menovinkit

Tekemistä vailla?

Pitkähihaiset oli jo ehditty pakata varastoon kun yllättäen yön aikana lämpötila laskee kymmenen astetta ja aamulla kosteus tiivistyy ikkunoihin? Vettäkin sataa, ja tuuli tuntuu lähinnä loppusyksyn puhurilta.

Jep. Tämän tunteen olemme tulleet tänä kesänä tuntemaan, emmekä uskalla vieläkään luottaa että Keski-Euroopan helteet eksyisivät Suomeen. Juuri kun piti jo olla jäätelö- ja rantakeli!

Mitä siis tehdä, kun pienille energiapakkauksille olisi suotavaa keksiä jotakin ohjelmaa, ja ulkoilu houkuttaa suunnileen yhtä paljon kuin juurihoito?

Tekisi mieli ehkä saada vanhempanakin jotakin irti vierailukohteesta. Ehkä edessä on viikonloppureissu pääkaupunkiseudulle, ja loman merkeissä olisi mukava tutustua vaikkapa erilaisiin museoihin.

Annahan meidän vähän auttaa.

Kaikella saa leikkiä, kaikille on puuhaa

Heti ensimmäisenä mieleen tulee Helsingissä lasten kaupunki, joka löytyy Senaatintorin laidalta. Paikka on nimensä mukaisesti suunnattu perheen pienimmille, ja museo se on vain siinä mielessä, että historiallisia esineitä ja asioita on paljon esillä. Kaikkeen saa koskea ja lähes kaikilla tavaroilla leikkiä. Katettu lastenvaunuparkki, kahvila, sekä asianmukaiset wc-tilat löytyvät myös. Lämmin suositus.

Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo löytyy nimensä mukaisesti Annankadulta, ja tarjoaa paljon tekemistä ja katselemista pienille ja suurille. Kurssit ja näyttelyt kannattaa ehkä tsekata etukäteen, jos mielessä on jotakin mitä erityisesti haluaisi kokea. Plussaa myös kivasta kahvilasta.

Tervetuloa museoon!

Vaikka äkkiseltään voisi toisin luulla, myös Kiasmaan ja Ateneumiin ovat lapset erittäin tervetulleita. Jonkinlaiset käytöstavat on toki hyvä teroittaa mieleen ennen käyntiä, ja kun ne kuitenkin unohtuvat, pysytellä tiiviisti lasten kintereillä koko kierroksen ajan. Vaikka näyttelyiden taideteokset ja esineet ovat kiehtovia, aika moneen niistä ei saa koskea pienillä eikä suurilla tahmatassuilla.

Eläimistä kiinnostuneelle pienelle ihmiselle voi Luonnontieteen museo olla huikea elämys. Jo aulassa tulijaa tervehtii valtava norsu, ja kierroksen edetessä pääsee katsomaan monenlaisten eläinten (lasisiin) silmiin ja vähän jännittämään karhun ja leijonan edessä. Löytyypä museosta myös valtava dinosauruksen luurankokin (joka ei taida olla ihan aito, mutta ei kerrota kenellekään) pienten dinotietäjien riemuksi.

Tarjolla tekemistä monipuolisesti

Lisää mahtavia vinkkejä siitä mitä kaikkea tekemistä pääkaupunkiseudulla voi lasten kanssa keksiä löytyy esimerkiksi Visit Helsingin hienosta listasta. Tunnemme myös muuan viisivuotiaan, jolle huikein kokemus oli päästä juoksemaan Tuomiokirkon portaita edestakaisin.

Ehkä paras vinkkimme tuleekin tässä: käy aikuinen polvillesi, ja katsele hetken maailmaa sieltä reilun metrin korkeudesta. Sieltä saa (kipeiden polvien lisäksi) välillä aika jännää perspektiiviä maailmaan. 

Lue lisää
kesäinen luontoretki 2
09.07.2017
Luontoretkelle lasten kanssa

Ennakkoluulottomasti ulkoilemaan

Viikonloppu ja aurinkoinen ilma. Tekemistä pitäisi keksiä. Juuri viikko sitten oli huonot kelit, joten tuli testattua sisäleikkipuisto. Ei enää sitä. Entä jos lähtisi ulos…?

Mutta mitäs siellä ulkona sitten. Ei nyt juuri tule mieleen mitään puistoa härpäkkeineen tai temppurataa tai…

Entä jos menisi metsään? Moni mindfulness-opas ja eräjorma siihen kovasti kehottaa, mutta viihtyvätköhän lapset?

No. Lapset ovat luontaisesti uteliaita lähes kaikelle. Alkuun idealle ynseästi murahtanut esiteinikin saattaa yllättää positiivisesti punaisilla poskillaan retken päätteeksi. Tai sitten ei. Suosittelemme silti uhkarohkeasti kokeilemaan. Pienemmät lapset ainakin innostuvat, sen takaamme.

Luontoretkellä ei välineurheilla

Luontoretkellä ei tarvitse välineurheilla. Vaatteiksi ja varusteiksi kelpaavat oikeastaan mitkä rytkyt vain, ja vaikka kuinka urbaaneja tahtoisimme ajatella olevamme, ei kenelläkään meillä kestä asuinpaikastamme kauaa päästä jonkinlaiselle luontopläntille.

Jos haluaa panostaa, voi matkaan pakata vaikkapa istuinaluset ja pienet eväät (ruoka maistuu aina parhaalta ulkona!) ja esimerkiksi kiikarit. Jospa vaikka näkisi linnun tai oravan. Jollet tunnista yhtäkään siivekästä variksen lisäksi, voit ihan vain keskittyä kuuntelemaan erilaisia ääniä. Pyydä lapsia huoletta valistamaan sinua. Hyvin pian olet ainakin talitintin ja mustarastaan verran viisaampi. Jos mukanasi on nelivuotias, valistuksestasi saattaa tulla hyvinkin luova, mutta sitäkin hauskempi.

Luonnon helmassa, erityisesti metsässä ja veden äärellä, meille ihmislajin edustajilla usein käy jännä ilmiö: syke laskee ja mieliala nousee. Ihan kuin hengityskin sujuisi jotenkin vapaammin? Jos olet aina halunnut kokeilla puun halaamista, mutta et oikein kehtaa nytkään ja mitä se puolisokin sanoisi, voit rennon coolisti aloittaa ihan vain nojaamalla selkäsi johonkin puunrunkoon. Joko tunnet energian ja metsän kohinan, tai sitten et, mutta ainakin yritit.

Lisäjännitystä leikkimielisesti kilpailemalla

Jos haluat lisätä luontoretkeesi saavutuskertoimia, voit vaikka kilpailla lasten kanssa siitä, kuka erottaa eniten tuoksuja (pierua ei lasketa).

Samaa voi jatkaa koettamalla tunnistaa puita, ötököitä ja muita kasveja. Älä ota vakavasti, kun ala-asteikäinen kuitenkin voittaa.

Jos taas olet harrastelijaornitologi tai muu innokas viherihminen, muista että rajansa opetuksellisilla tuokioillakin. Päiväkoti-ikäisen tiedonjano on sammumaton, mutta koululainen todennäköisesti kokee saavansa opetusta jo ihan tarpeeksi koulussa, kiitos vain. Opasta ja neuvo, mutta älä paasaa. Please. Itsekään et tykkää siitä.

Pieni kertaus jokamiehenoikeuksista ja siitä, mitä metsässä, luonnossa ja maastossa ylipäätään on soveliasta tehdä, lienee aina paikallaan.

Ihan voit aloittaa vaikka siitä, että valomiekalla ei ole soveliasta huitoa ainakaan siellä missä kasvaa jotakin kaunista.

Lue lisää
aso_vauvaperhe_cmyk
08.07.2017
Perheen kasvun myötä suurempaan asuntoon?

Kahdesta aikuisesta lapsiperheeksi - riittääkö meillä tila?

Muutos kahden aikuisen huushollista lapsiperheen kodiksi on melkoinen sekä henkisesti että fyysisesti. Vaikka pieni vauva ei paljoa tilaa vielä tarvitsekaan, muutama mietinnän paikka on edessä kun pieni ihminen ilmoittaa tulostaan.

Missä vaihdan vaipat - löytyykö makuuhuoneesta tila hoitopöydälle vai voisiko homman hoitaa pesukoneen päällä? Entä jos tilaa ei yksinkertaisesti ole?

Mihin sijoitan lastenvaunut? Jollei taloyhtiöllä tai itsellä ole sopivaa varastoa, mahtuvatko ne eteiseen, sillä porraskäytävässä niitä ei saa säilyttää?

Missä pieni ihmisenalku saa nukuttua päiväunensa, onko ulkoterassia, parveketta tai muutoin sopivaa, happirikasta ja turvallista paikkaa?

Onko ympäristö tarpeeksi rauhallinen vauvan päiväunia ajatellen? On myös tehtävä hankintoja, mietittävä kasvuympäristöä ja kun lapsi hieman kasvaa, katsottava onko piha soveltuva leikkeihin tai koti lähellä leikkipuistoa.

Tilantarve muuttuu kasvun myötä

Hieman isompina lapset myös alkavat kaivata enemmän tilaa, tulee (mystisesti valtava määrä) leluja, isompia sänkyjä, isompia leluja, ja ylipäänsä enemmän tavaraa. Kun ruokapöydän ympärillä tuolit alkavat lisääntyä ja toinen pää on kroonisesti askarteluvaltakuntaa, alkaa lisätila tuntua oikein mukavalta ajatukselta.

Vanhemman hermoja helpottaa tieto siitä, että leluille on olemassa (teoreettinen) oma paikka, vaikka luonnonlakien mukaan (entropia) lelut kyllä silti tulevat kulkeutumaan kaikkialle.

Paikka vaihtuu, koti pysyy

Kun päätös sitten on tehty ja muutto häämöttää, kannattaa asiasta alkaa keskustella lasten kanssa hyvissä ajoin. Tuttu ympäristö ja tutut kuviot tulevat hieman muuttumaan, vaikka moni asia toki pysyy samana, ja moni asia voi huolettaa lapsen mieltä.

Olemme kuulleet tarinaa pienestä ihmisestä, joka murheissaan ryhtyi hyvästelemään rakkaita lelujaan muuton lähestyessä. Vanhemmilta oli kaiken kiireen keskellä unohtunut kertoa että kodin tutut ja turvalliset tavarat leluineen ja kaikkineen lähtevät kyllä mukaan - paikka ja seinät vain vaihtuvat.

Lasta voi myös pelottaa ja harmittaa muutos, lähtö tutuista ympyröistä ja siirtyminen uuteen, vielä tuntemattomaan paikkaan. Tunnetta voi etukäteen helpottaa tutustuminen uuteen asuinpaikkaan, ja vanhemman lupaus jostakin kivasta uudesta mahdollisuudesta. Oma huone, trampoliini pihalla tai vaikkapa oma kasvimaa voi saada mielen kääntymään jännityksestä innoksi.

Lue lisää
tool-384740_1920
03.07.2017
Remontti lapsiperheessä

Kotiremontoijan selviytymisopas

Remontti on lähestulkoon aina stressin paikka. Harvaan asiaan ihminen suhtautuu ennakkoon niin yltiöpositiivisesti, kuin siihen että koko koti on remontin keston ajan yhtä hullunmyllyä.

“Ihan hyvin voi kaksi viikkoa syödä mikroruokaa ja tarvittaessa pestä astiat kylppärin lavuaarissa” on peukuttamisen arvoista sinnikkyyttä, jos puhutaan kahden aikuisen huushollista. Siinä vaiheessa kun reseptiin tulee mukaan ennalta-arvaamattomia käänteitä kuten vaikkapa remontin viivästyminen, ja nappiajoituksella iskenyt sairastuminen (lapselle, jonka piti päiväsaikaan edistettävän remontin tekoaikaan olla päiväkodissa) on melkoinen soppa valmis.

Vahinko ei koskaan ikinä tule kello kaulassa, sanotaan, mutta ehkä joskus virheistä voi oppia ja välittää kantapään kautta saadut vinkit eteenpäin. Niinpä koostimme kotiremontoijan selviytymisoppaan.

Ennakoi

Remontointihan on periaatteessa yksinkertaista hommaa. Vanhan purku, siivous, uuden rakentaminen, ja siivous. Mikä tässä nyt voi mennä pieleen?

No, kokemuksen syvällä rintaäänellä - suunnilleen kaikki mahdollinen, jos niikseen tulee. Rakenteista voi löytyä jännittäviä purkkaviritelmiä, tavarantoimitus voi olla takkuavaa, ammattimiehen paikalle saaminen hädän tullen (mikään ei piristä niin kuin putkivuoto) hidasta tai muuta yllättävää sattua.

Ennen projektin aloittamista suosittelemme lämpimästi istahtamaan alas ja pistämään mielikuvituksen liikkeelle. Missä on suunnitelman heikot lenkit, mikä kohta voi kaataa korttitalon jos niikseen tulee? Onko toimitusajat varmistettu, purkuromun poiskuljetus mietitty, putkimiehen numero pikavalinnoissa?

Kysy apua

Kuten edellä mainittu, joskus tulee vastaan tilanteita, joita taitavinkaan DIY-henkinen ihminen ei itse handlaa, tai edes saa tehdä. Niinpä ammattimies kannattaa valjastaa avuksi jo hyvissä ajoin, erityisesti jos remontissa tarvitsee tehdä vaikkapa putki- tai sähkötöitä.

Ihan erillinen villi kortti lapsiperheen remonttihommissa ovat tietenkin lapset, jotka eivät välttämättä voikaan nukkua päiväunia kompressorin hurinassa tai vasaran paukkeessa.

Kysy siis hyvissä ajoin tukiverkostoasi (mummot, kummit, ystävät, naapurit) olemaan valmiudessa tarvittaessa. Sylissäsi voi jossakin vaiheessa olla kombinaatio “kaksivuotias korvatulehduspotilas ja keittiöremontti”.

Suojaa, suojaa, suojaa

“Ei se pöly täältä keittiöstä tonne makkareihin saakka kulkeudu…” Joo ei kulkeudu ei, jos olet todella suojannut kaikki muut tilat ja tilkinnyt jokaikisen pienen kolon jäätävällä tarkkuudella. Muussa tapauksessa remontin tekijöiden liikkuminen sekä luonnonlaki takaavat sen, että pölyä, sahanpurua, roskia ja ruuveja on kaikkialla. Myös tukassa. Ja lakanoissa.

Rykäise kerralla

Jos “kyllä me tässä ohessa voidaan se tehdä” on itsepetosta, “tähän ei varmasti kulu enempää kuin kaksi viikkoa” on suurin mahdollinen huijaus minkä ihminen voi suustaan päästää. Noin pääsääntöisesti remonttien luonnonlakiin kuuluu, etteivät ne ikinä tapahdu aikataulussa. Erityisesti jos päävastuun tekemisestä kantaa itse, on niin helppo lykätä, viivyttää, “joo jatkan sitten heti kun tämä-ja-tämä juttu on ohi”, ja ajatella että eihän tähän nyt kauaa mene. No, menee. Ja mitä pidempään menee, sitä kireämmällä on kaikkien hermot remonttihomman keskellä. Muutamasta puuttuvasta jalkalistasta kukaan tuskin jaksaa nillittää, tai edes huomaa koko asiaa, mutta esimerkiksi vessanpöntön puuttuminen on asia, jonka kyllä joku jossakin vaiheessa havaitsee.

Yritä siis saada homma valmiiksi sovitun ajan puitteissa. Tästä kiittävät niin parisuhde kuin perhedynamiikkakin.

Muista lepo

Remontti tehty, uudenkarhea keittiö käytössä ja koti kauniina. Samalla puoli kroppaa ruvella, hermot kireällä ja stressin laukeamisen tuoma flunssa kutittelee kurkussa.

Nyt on aika levätä. On nimittäin ihan aidosti ja oikeasti siihen kerrankin lupa - on työskennelty, saatu aikaan jotakin ja omien (tai ammattilaisten) kätten jälkeä on syytäkin ihailla. Remontista on selvitty.

Lue lisää
Leikki
29.06.2017
Lapsiperheen sisustus - kuinka kesyttää lelukaaos ja pienten tuholaisten jäljet?

Inspiraatiokoti ja todellisuus

Oletko joskus lukenut sisutuslehteä, -blogia tai selannut Pinterestissä ja nähnyt toinen toistaan kauniimpia koteja? Tämän jälkeen olet nostanut katseesi ympärilläsi vallitsevaan kaaokseen ja huokaissut?

Tuttua. Niin tuttua.

Vaikka sisustusblogin äiti hehkuttaakin valkoisen sohvan vesipestäviä päällisiä, haluaisimme tiedustella, miten niistä mahdollisesti saa permanent markerin tai mustikkamuffinsin kunnialla pois?

Kokemuksemme mukaan nimittäin ei mitenkään.

Jenkkileffojen muovipäällystesohvalinjalle kieltäydymme kategorisesti lähtemästä, joten mikä neuvoksi?

Pesuaine, sohvatyynyt ja kulmalistat apuun!

Tähän mennessä sohvan suhteen olemme noudattaneet seuraavaa kaavaa: kaurapuuron (tai mahdollisen muun neutraalin) värinen sohva, hyvä huonekalupesuaine ja, no, haukankatse.

Siitä huolimatta HUPS-tapauksia sattuu, ja silloin pelastavana enkelinä toimivat strategisesti sijoitetut sohvatyynyt. (Puolisoille tiedoksi: tästä syystä niitä ei koskaan voi olla liikaa.)

Välttääksemme myös “vaatteenmerkkaustussia tapetissa” -tyyppiset tapaturmat, olemme myös pyrkineet pitämään aikuisten ja lasten piirrosvälineet erillään. Jos lapsille on tarjolla tarpeeksi vesiliukoisia ja muita taiteiluvälineitä, on katastrofeilta ehkä helpompi välttyä.

Yksi vanhemmuusuramme riemuvoittoja on ollut tämä lifehack: kulmalistat. Potkuautot, -mopot, pikkuautot, legoalukset, keppihevoskilpailut, sählytreenit, valomiekat… Kaikki nämä aiheuttavat mukavaa jälkeä erityisesti seinien kulmiin, ja nämä kohdat alkavat yllättävän nopeasti näyttää taistelutantereelta. Monelta paklaukselta ja maalaukselta on selvitty kulmalistojen ansiosta, eikä (pien)hälytysajoneuvoliikennettä ole tarvittu enää ohjata napakoin äänenpainoin ulos.

Kaikki hyödyksi säilytyskalusteina

Vauvan tullessa taloon jokaikinen pieni pupu, muu pehmolelu ja helistin näyttää maailman suloisimmalta tavaralta. Jotakin mystistä tapahtuu lapsen ensimmäisinä elinvuosina lelumäärälle, ja ennen pitkää vanhemmat huomaavat että lelukaaoksen suitsimisessa on otettava järeät aseet käyttöön. Sisustusblogien kauniisti sijoitellut keinuhevoset voi suurimmaksi osaksi unohtaa siinä vaiheessa, kun olohuoneen matolla on 27456 pikkulegoa.

Suosittelemme katsomaan kotia uusin silmin. Kaikki, mikä voi olla säilytyskaluste, ON säilytyskaluste. Olkoon se rahi, kori, laatikko, ämpäri (näitä saa nykyisin yllättävän monista paikoista ihan ilmaiseksi) tai mikä vain - kun leluille on olemassa edes jokin ennalta määritelty paikka, ne todennäköisimmin ehkä myös päätyvät muualle kuin vanhemman jalkapohjaan.

Lapset mukaan kotitöihin

Siisteyskäsityksiä on moneen lähtöön, ja jokainen perhe muodostaa omat käytäntönsä sen pohjalta, mikä tuntuu sopivimmalta ja tarpeellisimmalta tasolta siisteyden suhteen. Olemme hyvin tuloksin ottaneet lapset mukaan siivouspäivän puuhiin. Hyvin pienikin ihminen osaa tarttua vaikkapa pölyrättiin ja kokee itsensä tärkeäksi auttaessaan vanhempaa kodin askareissa. Koetamme myös lempeästi iskostaa hiukan isommille tyypeille sen, että jokainen osaa ripustaa oman takkinsa naulakkoon ja laittaa kengät eteisessä siististi. Tulokset tässä koulutusvaiheesa ovat vielä suhteellisen vaihtelevia, mutta pysyttelemme positiivisina tulevaisuuden suhteen.

Lue lisää
Uinti
19.06.2017
Lapsiperheen puuhavinkit – eli mitä tehdä tylsänä päivänä

”Mulla ei ole mitään tekemistä”

kuuluu pienen perheenjäsenen suusta. Mitä sitten tehdä yhdessä lasten kanssa, kun päivän lastenohjelmatkin on jo katsottu?

Tee sitä, mistä pidät itse

Minusta pienten lasten kanssa kannattaa tehdä asioita, joista itse nauttii. Tämä kuulostaa ehkä äkkiseltään itsekkäältä ja oudolta, mutta uskon ihan oikeasti, että koko perheellä on aika kivaa, jos vanhemmilla on kivaa. Siksi en tee lasten kanssa asioita, joista en ollenkaan tykkää. En suunnittele vapaapäiviä sen mukaan, että ehdimme mahdollisimman paljon ja kierrämme kaikki lastentapahtumat. Emmekä me kierrä. Taidamme olla aika paljon kotona.

Kotona voi laittaa musiikin soimaan ja tanssia yhdessä. Jokainen voi valita yhden kappaleen kerrallaan. Ok, taapero hokee koko ajan ”Ei tätä”, jos soitan omia lempikappaleitani. Jos kotiin hankkii jumppamaton, käsipainot ja joitakin muita liikuntavälineitä, samalla voi tehdä pienen kotitreenin. Kunhan ei haittaa, että ainakin yksi lapsi kiipeää koko ajan päälle.

Lasten kanssa voi myös lukea, halia, jutella, piirtää, maalata, askarella ja pelata, jos sellaisesta tykkää. 3-vuotias osaa pelata ainakin muistipeliä. Meidän lapset tykkäävät käydä myös kylvyssä ja parasta on, jos siellä saa maalata sormiväreillä. Ei saa enää nykyään. Kun pesin ja pyyhin kylppärin kaakeleita ja harjasin esikoisen sinistä mahaa puhtaaksi sormiväreistä, päätin, että 40 minuutin siivous on liikaa vartin omasta ajasta.

Tee kotitöitä lasten kanssa

Minusta lasten kanssa kannattaa tehdä myös kotitöitä. Niitä kun on kuitenkin pakko tehdä joka päivä. Esimerkiksi ruuanlaitossa taaperolle sopivia tehtäviä on perunankuorien vieminen roskiin ja salaattiaineiden siirtäminen leikkuulaudalta kulhoon. Olkoonkin, että puolet perunankuorista putoaa lattialle ja olisin itse hoitanut saman 15 kertaa nopeammin.

Melkein kaksivuotias taapero osaa myös ojentaa narulle ripustettavia pyykkejä. Jos koet olosi energiseksi, voit myös leipoa lasten kanssa. Tosin ainakin meillä on käynyt yleensä niin, että 3-vuotias on todennut viiden minuutin jälkeen, että ”nämä muffinssit jäävät nyt äiti sun hommaksesi”.

Lähtekää ulos ennen riitaa

Jos tunnelma kotona muuttuu kireäksi, kannattaa lähteä aina ulos. Aina. Vaikka olisi huono sää. Olen todennut tämän monta kertaa. Jos porukasta kaksi jo huutaa, ei kannata odottaa, että on itse saman raivon vallassa. Kannattaa taistella ulkovaatteet päälle ja laskea kymmeneen tai sataan, sillä jo ensimmäinen henkäys ulkoilmaa virittää kaikki paremmalle tuulelle.

Aika usein pihalla on naapuri tai leikkipuistossa tuttu, jonka kanssa voi jutella. Elämän pienien hetkien jakaminen muiden lapsiperheiden kanssa tuntuu minusta usein ihanalta. Samalla kuulee, että naapureillakin oli juuri flunssa, heidänkin lapsensa heräili yöllä ja heilläkin on koti siivoamatta. Muistutus siitä, että moni muukin rämpii samassa ihanassa ja raskaassa ruuhkavuosisuossa, tuntuu aina tosi hyvältä. Jos kukaan muu ei ole kuitenkaan lähtenyt loskakeliin ulos, ulkoilu virkistää yleensä silloinkin. Leikkikää esimerkiksi hippaa tai piilosta taskulamppujen kanssa.

Lue lisää
aso_sinkkunainen_cmyk
12.06.2017
Mistä koti nopeasti, kun elämäntilanne vaihtuu

Elämässä kaikki ei aina välttämättä mene ihan niinkuin Strömsössä.

Joskus edessä on vaikeita, mahdottomia ja välttämättömiä ratkaisuja, jotka johtavat siihen että moni palikka vaihtaa paikkaa ja elämän peruspilarit, kuten koti, menevät uusiksi.

Joskus voi tulla myös vastaan tilanne, jossa syystä tai toisesta uusi koti olisi saatava hyvin piankin, eikä aikaa ja energiaa miettimiseen, etsimiseen ja tutkimiseen juuri ole.

Päiväkotipaikka, mahdollinen koulun vaihtaminen, ilmoitukset muutosta, neuvolat, vakuutukset, sopimukset, muuttoasiat.... kun maailma kaatuu niskaan, on muistettavien ja hoidettavien asioiden lista pitkä. On hyvä tietää, että ainakin joillekin kotiin liittyville asioille - asuntonäyttörumballe, lainaneuvotteluille ja suurille rahallisille panostuksille on olemassa vaihtoehto.

Nopsakoti löytyy muuttovalmiina muutamassa päivässä

Nopsakoti on asumisoikeusasunto, ja hyvä vaihtoehto, kun uusi koti on saatava nopeasti. Elämänmuutokset ovat rankkoja kaikille, mutta erityisesti lasten kannalta on hyvä että vanhemmalla on muutama huoli vähemmän kannettavanaan.

Nopsakodin kautta koti löytyy muuttovalmiina 10 päivässä hakemuksen jättämisestä. Vaihtoehtoina on varmasti myös tarpeeksi tilavia asuntoja, jotta lapsillekin löytyy oma tilaa ja koko perhe pääsee mahdollisimman pian takaisin kiinni arkeen.

Muutostilanteissa rahavarat voivat olla tiukalla. Nopsakoti on kuluiltaan edullinen ja helposti saavutettava vaihtoehto. Asunnot on pintaremontoitu ennen uusia asukkaita, ja isännöitsijät huolehtivat kotien kunnosta - kuten myös mahdollisesti käytön myötä epäkuntoon menevistä kodinkoneista. Yllättävät asumiskulut ovat siis asia, jonka voi pyyhkiä pois huolilistalta.

Pysyvää asumista ilman pitkäaikaista sitoutumista

Kun uuteen kotiin on päästy, ja kaikilla on vielä muutoksista hämmentynyt olo, meille vanhemmille tärkeintä on varmistaa että lapsemme voivat hyvin ja että voimme tarjota heille turvaa ja vakautta. Toisin kuin esimerkiksi vuokrakodissa, Nopsakodissa voi asua niin kauan kuin elämäntilanne sitä vaatii, vaikkapa pysyvästikin.

Jos elämäntilanne kuitenkin ajan saatossa muuttuu, tarvittaessa Nopsakodista voi myös jatkaa matkaa ilman pitkäaikaista sitoutumista. Meillä saa viipyä niin kauan kuin on tarve, tai niin kauan kuin siltä tuntuu.

Tärkein pointtimme on tämä: vaikka maailma ja elämä heittelevät, olemme täällä sinua varten. Kaikesta selviää.

Lue lisää
blogi_lastenhuone_sisustus
09.06.2017
5 + 1 vinkkiä lastenhuoneen kesäsisustukseen

Tuuleta, valaise, konmarita!

Kesäaurinko on niin kaunis, mutta niin kovin armoton paljastaessaan kaikki pölyhiukkaset ja nuhjaantuneet kulmat kotona.

Kesä on aikaa, jolloin tekee mieli tuulettaa, valaista, konmarittaa, kirkastaa ja karistaa talven pölyt jaloista ja nurkista. Mieli kaipaa selkeyttä ja raikkautta, ja nurkkien raivaaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta. Todennäköisesti mikään huone kodeissamme ei ole niin täynnä tavaraa kuin lasten valtakunta. Kun (tai jos!) sinne sallitaan aikuisille pääsy, kannamme kortemme kekoon vinkkaamalla muutaman asian niin pienten kuin vähän jo isompienkin lasten huoneiden kohentamiseen:

Huonekasvit

Kun päivät ovat valoisia, myös sisällä kukkivat viherkasvit antavat kotiin fiilistä ja vehreyttä. Kasvit, kuten biologian tunneilta hämärästi ehkä muistamme, tuottavat myös happea, ja parantavat huoneilman laatua. Lastenhuoneeseenkin voisi siis olla hauska idea hankkia kasvi tai pari - puhdistamaan ilmaa ja ehkä myös yhteiseksi “Pidetään tämä hengissä kastelemalla” -projektiksi.

Pimennysverhot

Valon määrä lisäntyy kesällä huimasti, ja mikäs sen ihanampaa. Meille vanhemmille olisi kuitenkin myös ihanaa saada lapsosemme nukkumaan hyvät yöunet, ja yksi unen laatuun vaikuttava asia voi olla niinkin yksinkertainen kuin tarpeeksi pimeä huone öisin. Sälekaihtimet auttavat jonkin verran, mutta niiden lisäksi kannattaa kokeilla vaikkapa pimentävää rullaverhoa, tai varsinaisten sisustusverhojen taakse lisättävää, pimentävää kangasta.

Iso matto

Niin pienet kuin isotkin leikit rakennetaan usein lattialle - yleensä siellä on aina eniten tilaa. Leikkien mukavuutta lisää huomattavasti tarpeeksi pehmoinen matto, jonka päällä on kiva kasata legomaailmoja ja jonka päällä voi tehdä vaikkapa sirkusesityksen ilman muksahtamisen vaaraa. Leikkeihin mukaan otettu aikuinenkin arvostaa, jos saa istua hieman lattiaa pehmeämmällä alustalla.

Protip: Älä hanki pitkänukkaista mattoa. Tiedät miksi, kun olet kerran siivonnut siltä saavillisen pikkulegoja.

Tilaa leluille

Kun ensimmäinen lapsi syntyy, meillä vanhemmilla on usein yleviä periaatteita, kuten vaikkapa että hankimme vain ja ainoastaan puisia ja sisustukseen sopivia leluja. Periaatteet ovat kivoja, kunnes arkirealismi ja ystävät, sukulaiset ja tuttavat saapuvat lahjoineen - ja lapsi todennäköisesti rakastuu juuri siihen kaikista kovaäänisimpään muoviseen leluun. Ajan mittaan lastenhuoneessa tapahtuu leluräjähdys, mikä on sinänsä hämmentävää, koska meillä vanhemmilla ei välttämättä ole mitään käsitystä mistä kaikki tuo tavara on tullut. Ainoa tapa suitsia tavarakaaosta on (salaa suoritetun konmarittamisen lisäksi) järjestää lastenhuoneeseen tarpeeksi säilytystilaa: Laatikoita, koreja ja bokseja. Elleivät sisustussuunnitelmat ole pahassa konfliktissa tämän kanssa, suosittelemme lämmöllä läpinäkyviä ja kannellisia versioita, sillä niistä näkee helposti mitä ne sisältävät, eikä lapsen (välttämättä) tarvitse purkaa kaikkia laatikoita löytääkseen etsimänsä. Ehkä.

Tilaa mielikuvitukselle

Harva asia maailmassa on yhtä rikas kuin lapsen mielikuvitus. Se saa omasta huoneesta kädenkäänteessä discon, nojatuolista avaruusaluksen ja sängystä laivan. Meidän vanhempien tehtävä on vaalia mielikuvitusta ja antaa sen lentää. Mielenrauhamme kannalta on siis hyvä tsekata lastenhuoneen huonekalut sen varalta, kestäväthän ne varmasti päällä hyppimisen, ylösalaisin kääntämisen ja kiipeilyn. Ihmeellisyyksiä ei tarvita, mutta esimerkiksi iltasatua varten lapsen huoneessa olevan nojatuolin on syytä olla sen verran tuhtia tekoa, että se kestää selkänojan käyttämisen vuorenhuippuna.

 

+1

 

Valaistus

Lastenhuoneessa on hyvä olla toimiva yleisvalaistus, mutta etenkin hämärinä iltoina kaivataan ainakin pieni lamppu sängyn viereen iltasatuhetkeä varten, mahdollisesti yövalo pienelle pimeänpelkääjälle, sekä isommalle koululaiselle työvalo koulupöydän ääreen. Pienemmät valaisimet palvelevat loistavasti tarvittaessa myös telttaleikkikäytössä, nukkekodin kohdevaloina sekä vaikkapa avaruusaluksen keulalamppuina. Koska usein käyttötarpeet voivat olla moninaiset, meidän vanhempien kannattaa tarkistaa lamppujen turvallisuus sekä se, kuumuvatko ne vilttitelttaan unohtuessaan. 

Lue lisää