Nuoret ja opiskelijat

Takuuvuokra
24.10.2017
5 tärkeää asiaa vuokravakuudesta

Ensimmäistä vuokra-asuntoa etsiessä vuokravakuus, eli yleisimmin takuuvuokra, herättää taatusti ajatuksia. Takuuvuokra voi lohkaista opintojaan aloittelevan säästöistä suuremman osan kuin etukäteen on odottanut, eikä sen käyttötarkoitus ole aina selvä. Entä miksi kaverisi maksaa takuuta puolet vähemmän kuin sinä?

1. Mikä on vuokravakuus

Vuokravakuus, tutummin takuuvuokra, peritään asunnon vuokraamisen alkaessa. Se asetetaan kattamaan mahdolliset vuokralaisen aiheuttamat korjaus- ja siivouskustannukset, vuokrasuhteen päättyessä. Takuuvuokran suuruus saa olla korkeintaan kolmen kuukauden vuokra.

Takuuvuokra palautetaan vuokralaiselle sopimuksen päätyttyä. Jos vuokralainen on aiheuttanut korvattavaa vahinkoa asunnolle, vähennetään kulut vuokravakuudesta.

2. Missä tilanteissa takuuvuokraa ei palauteta

Asunnossa saa näkyä käytön jälkiä ja normaalia asumisesta aiheutuvaa kulumaa. Esimerkiksi rikki menneet kodinkoneet kuuluvat vuokranantajan vastuulle, korvaavat on hankittava vanhojen hajotessa jos varustus kuuluu asuntoon.

Tyypillisimmillään vakuudesta peritään vuokrarästejä, toiseksi yleisin syy on asunnon luovuttaminen siivottomassa kunnossa. Jos vuokranantaja perustellusti joutuu siivoamaan asunnon vuokralaisen jäljiltä, saa vuokravakuudesta kuitenkin vähentää vain siivouksen aiheuttamat kulut tositetta vastaan. Sama koskee kadonneiden avainten korvaamista, luvatta maalatun seinän palauttamista alkuperäiseksi tai tapettien, pintojen tai esineistön normaalista käytöstä poikkeavia vaurioita.

Väärinkäsitysten synnyn voi usein estää jo muuttaessa. Asunnossa valmiiksi olevista jäljistä kannattaa ottaa todisteeksi kuvia ennen muuttoa, pitkäaikaisen asumisen jälkeen voi olla vaikea muistella mikä oli asunnon alkuperäinen kunto.

3. Mitä tarkoittaa takuuvuokran korkohyvitys

Takuuvuokra tulee säilyttää tallessa tilillä. Tilillä summa kasvaa korkoa, eli käytännössä maksamasi vuokravakuus kasvaa ajan myötä. Vuokrasopimuksessa kannattaa sopia siitä, kuka korkotulot vuokrasopimuksen päättyessä saa. Yleensä ne kuuluvat vuokralaiselle.

4. Pitääkö vuokrasopimus tarkistaa myös vakuuden osalta

On tärkeää, että vuokravakuuden suuruus lukee paperissa ilman epämääräisiä ilmauksia. Tarkka määritelty luku sopimuksessa varmistaa, ettei yllätyksiä ilmaannu.

Myös maksun palauttamiseen liittyvät periaatteet on hyvä olla paperilla sovittuna, jotta saat maksamasi summan takaisin seuraavaan asuntoon siirtyessäsi. Maksun ajankohta on hyvä olla kirjattu sopimukseen.

5. Mistä saan apua takuuvuokran hankkimiseen

Mikäli et omista tarpeeksi säästöjä, eikä vuokravakuuden lainaaminen onnistu omasta tukiverkostosta, voit koettaa hakea tukea paitsi Kelalta, myös takauspalvelulta.

Kela myöntää toimeentulotukea vuokravakuutta varten esimerkiksi asunnottomuuden uhatessa tai silloin, kun opiskelupaikka saadaan toiselta paikkakunnalta. Myös terveydelliset syyt saattavat toimia perusteena tuen saannille.

Asuntosäätiö tekee yhteistyötä Takomon kanssa. Takomo on takauspalvelu, jota yli 20-vuotias maksuhäiriötön henkilö voi hyödyntää Asokotiin muuttaessa. Palvelusta maksetaan kuukausittainen takausprovisiota, joka on 1,99% takuuvuokrasta.

---

Jäikö vielä kysyttävää? Lisätietoa vuokraamisesta yleisesti löytyy tästä linkistä: https://www.vuokralaiset.fi/tietopaketti-vuokralaisille/

Kelan tuesta lisää: http://www.kela.fi/toimeentulotuki-vuokravakuudet

Takomon sivut: http://takaamo.fi/vuokralaiselle

Lue lisää
opiskelija blogi
23.08.2017
Jaana Lahtinen
Opiskelukaupunkien asumiskustannusten hintavertailu

Asumiskustannukset ovat opiskelijoille yksi suurimmista menoeristä. Opiskelupaikkaa pohtiessa kannattaa siis ottaa huomioon myös eri opiskelijakaupunkien asumiskustannukset sekä muut lisäkustannukset. Jos olet päässyt sisään moneen oppilaitokseen, voit hyvin ottaa huomioon koulutuksen lisäksi myös kustannustason. Mitä vähemmän sinulle kuluu rahaa perustarpeisiin, sitä enemmän sitä jää muuhun elämään.

Monet opiskelijat joutuvat myös käymään töissä rahoittaakseen opintoajan asumiskustannukset. Se hankaloittaa opiskelua ja ajaa monia loppuun. Ota huomioon, että valitsemalla halvemman opiskelukaupungin voit mahdollisesti keskittää työkokemuksen hankkimisen kesäkuukausille ja keskittyä opintoihisi lukukauden aikana täysipäiväisesti.

Vertailimme suurimpien opiskelijakaupunkien kustannuksia seuraavissa luokissa.

 • Asuminen (yksiöiden keskihinta, euroa/neliö ja kaikki vuokramuodot yhdessä sisältäen yksiöt, kaksiot ja 3+ huonetta asunnot)
 • Paikallisliikenne (Ensin on mainittu aina liikennöitsijä sitten hinta, vyöhykekattavuus voi aiheuttaa hintojen vaihteluväliä)
 • Ruoka (taloustutkimuksen kauppakassien keskiarvohinta viiden  suurimman ruokakaupan hinnoista)

 

Asuminen yksiössä

(Koko maan keskiarvo 12,61 €/neliö)

Asuminen kaikki vuokramuodot keskimääräinen

€/neliö (ARA mukana)

Ruoka

(taloustutkimuksen halvimmat hinnat)

Paikallisliikenne

Helsinki

21,45

(Pääkaupunki seutu: 20,51)

16,16

44,55 €

Helsingin seudun liikenne

27,40 €

Turku

15,06

12,27

44,67 €

Föli

36,00 €- 33 €

 

Tampere

15,79

13,13

44,67 €

Tampereen seudun joukkoliikenne

34,50 € - 54,50 €

 

Jyväskylä

14,92

12,35

43,60 €

Matkahuolto

52 €

Waltti

51€

Lahti

15,49

12,17

45,08 €

Matkahuolto

51,50 €

Lahden seudun liikenne 58 € (AB vyöhyke)

Oulu

14,65

11,41

45,426 €

Waltti

34,30 €

A-vyöhyke

 

 


Vertailun perusteella voidaan todeta, että pääkaupunkiseutu erottuu asumisen kalleudessa selvästi muusta maasta. Myös toisin kuin taulukossa, kuluttajaliiton vertailussa ruoan hinta on Helsingissä suurin. Tosin taas taloustutkimuksen vertailussa suuria eroja kaupunkien välille ei tullut, vaan erot ovat enemmän kauppakohtaisia. Liikkumisen osalta Helsingin seudulla on kuitenkin halpaa käyttää julkisia kulkuvälineitä.

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon mahdolliset kustannukset matkustamisesta viikonloppuisin kotipaikkakunnalle, sillä moni opiskelija käy varsinkin ensimmäisten vuosien aikana paljon kotona vierailuilla. Tämä voi tehdä suhteellisen suuren loven opiskelijan budjettiin.

Ruokavertailussa on huomioitu vain päivittäistavarakaupassa tehdyt ostokset. Ravintoloissa syödessä opiskelijan kannattaa suosia todella halpoja opiskelijaravintoloita, joista opiskelijakorttia näyttämällä aterian saa vain 4,54€:lla.

Tämän vertailun perusteella saat kätevän suunnannäyttäjän keskivertokustannuksista ja voit arvioida tulevaa opiskelijakaupunkia myös taloudellisesta näkökulmasta.

Tsemppiä opiskelijahakuun!

  

Jaana Lahtinen
Asokotien markkinointipäällikkö
 

 

Lue lisää
opiskelija_blogit
05.08.2017
Jaana Lahtinen
Opiskelija huomioi tulorajat!

Opiskelijan tärkeimpiä tulonlähteitä ovat yleensä opinto- sekä asumistuki. Opiskelija on oikeutettu saamaan opintotukea Kelalta, kun hän pystyy todistamaan opintojensa edistymisen opiskelemalla riittävän tehokkaasti opintopisteitä saavuttaen. Asumistukea saa asunnon vuokran ja vanhempien omistusten sekä tulojen perusteella. Kela arvioi ilmoittamiesi tietojen ja koululta saatavien opintosuoritusten perusteella oikeutesi tukiin.

Opinto- ja asumistuki eivät kuitenkaan mahdollista kovinkaan kummoista elämänlaatua. Moni opiskelija haluaakin rahoittaa opintojaan sekä opintojen aikaista elämistä käymällä myös töissä opintojen ohella. Tämä on erittäin hyvä ratkaisu, jos opinnot siihen joustavat ja samalla saa käyttöönsä hieman extrarahaa opiskelija-arkea piristämään.

Lisää käyttörahaa ja hyvää kokemusta tulevaisuuteen

Työssäkäynti mahdollistaa muunkin kuin ainaisen makaronin ja tonnikalan syönnin. Työskentelemällä esimerkiksi viikonloppuisin saa kasaan mukavat tienestit. Omilta opiskeluajoiltani muistan, miten raadollista pelkillä tuilla pärjääminen oli. Siksi työnteko opintojen ohella oli loistava ratkaisua.

Myös työkokemus opiskelujen ajalta on arvokasta ja voit siten kehittää jo mahdollista ammatillista osaamistasi. Monesti opiskelu joustaa sen verran, että viikosta löytyy löysää aikaa, jonka voi käyttää keikka ja pätkätöissä. Monet työskentelevät esimerkiksi palvelualoilla, joissa paikkaavaa työvoimaa tarvitaan.

Muista tulorajat!

Opiskelijan tulee kuitenkin huolehtia siitä, että hän ei ylitä vuoden tulorajoja työssäkäynnin takia. Normaaleilla kesätöillä tätä tulorajaa ei ylitetä, mutta jos käy töissä paljon myös opiskelukuukausina, on syytä laskea tulot tarkkaan. Muuten edessä on tyly kirje Kelalta, jossa todetaan tulorajan ylittyneen. Tulot vaikuttavat siis siihen, miten monelta kuukaudelta voi nostaa opintotukea. Jos haluaa käydä töissä, voi olla myös nostamatta opintotukea, estääkseen rajojen ylittymisen.

Vuosituloraja määräytyy sen perusteella, kuinka monelta kuukaudelta tukia nostetaan. Vuosituloraja lasketaan siten, että tuloja voi olla 660 euroa jokaista tukikuukautta kohti. Ne ovat siis kuukausia, jolta opiskelijalle on maksettu opinto- tai asumistukea.

Jos esim. nostaa opintotukea yhdeksän kuukauden ajalta, voi kalenterivuoden aikana tienata 11 850 € ilman tukien palauttamista.  (opintorahaa, asumislisää ja opintolainaa ei kuitenkaan huomioida tuloiksi, mutta muut sosiaalietuudet kyllä.)

Huomaa myös, että Kela huomioi tulot suoraan bruttotuloina. Bruttotuloista ei ole tehty mitään vähennyksiä. Niistä ei vähennetä veroja, tulonhankkimiskuluja, menoja tai muita vähennyksiä.

Kun tulorajat pitää mielessä ja laskee vuoden alussa sopivat työmäärät, pystyy pienellä vaivalla varmistamaan oman toimeentulonsa ilman raskauttavia yllätyksiä takaisinperinnästä.

Vietä siis railakas ja tehokas opiskeluvuosi elämästä nauttien!

 

Jaana Lahtinen
Asokotien markkinointipäällikkö
 

Lue lisää
opiskelija
29.07.2017
Jaana Lahtinen
Kohti uutta ja ihmeellistä!

Itsenäistymisen ensiaskeleet

Kesä on jo pitkällä ja ylioppilasjuhlat ovat ohi. On aika valmistella kesälomien jälkeistä aikaa ja pohtia tulevaisuutta. Yksi suuri askel elämässä on otettu ja polku on avoinna moneen suuntaan. Ehkä edessäsi on valmistautuminen jatko-opintoihin uudessa opinahjossa kesän jälkeen.

Edessä on väistämättä suuri muutos. Ehkä suunnittelet lähteväsi opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. On myös aika etsiä ensimmäistä omaa asuntoa ja jättää hyvästit lapsuuden kodille. Itsenäistymisen ensiaskeleet otetaan nyt. Oletko innoissasi tulevasta seikkailusta, vai ajatteletko kaihoten kaikkea tähän asti koettua? Pelottaako, että tiet monen hyvän ystävän kanssa haarautuvat ja tutut kulmat vaihtuvat vieraisiin?

Pohjimmiltaan kyse on muutokseen sopeutumisesta. Muutoksissa on aina yhteistä alun epävarmuus ja uuteen tilanteeseen sopeutuminen. Mielessä saattaa pyöriä ristiriitaisia ajatuksia koko itsenäistymistä ja elämän muuttamista kohtaan. Se on täysin normaalia, ja tulet elämäsi mittaan törmäämään tähän tilanteeseen yhä uudelleen ja uudelleen.

Älä pelkää virheitä

Kotoa pois muuttaminen on yksi elämän suurimmista isoista askelista. Pääset vaikuttamaan elämääsi aivan uudella tavalla ja päättämään itse omasta elämästäsi. On suurten valintojen paikka ja aika. Uuden opiskelupaikan porttien auetessa vanhan kodin tilalle tarvitaan uusi oma koti uudelta paikkakunnalta. Pitäisikö hakea opiskelija-asuntoa? Yksiötä vai kaksiota? Suurempi kimppakämppä tai asuntolan jaetuilla tiloilla varustettu huone ovat myös vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja on lukuisia ja päätä voi pyörryttää valintaa tehdessä. Mitä jos valitsenkin väärin tai teen huonon päätöksen?

Neuvoksi voi todeta, että pohjatyö uuden kodin löytämiseksi kannattaa tehdä kunnolla ja aina kirjoittaa pätevät sopimukset. Turhia virheitä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä virheistä voi aina oppia ja siirtyä taas eteenpäin. Lopulta aika harva asuu koko opiskeluaikansa samassa asunnossa, joten mihin ratkaisuun ikinä päädytkään, voit aina vaihtaa asuntoa tarpeen tullen.

Omasta kodista tukikohta itsenäiselle elämälle

Muutos edelliseen asumismuotoon voi kuitenkin olla hyvin suuri. Moni opiskelija käykin tämän takia paljon vierailulla vanhemmilla esimerkiksi viikonloppuisin, kun koulu ei velvoita läsnäoloon. Uuteen kotiin kannattaa viedä myös jotain vanhoja tavaroita, näin sen saa tuntumaan nopeammin omalta ja kotoisalta, kun ympärillä on jotain tuttua. Ihana uusi koti luo hyvän tukikohdan itsenäisen elämän aloittamiseen.

Itsenäistyminen on suuri harppaus ja monella menee hetki totutella asiaan. Toiset ovat siinä nopeampia ja tarttuvat uusiin haasteisiin rivakammin. Toisilla voi mennä pidemmän aikaa, mutta lopulta oman elämän uomat aukenevat kaikille. Tämä uusi muutos ei ole kaikesta vanhasta luopumista, vaan uuden etsimistä vanhalta tutulta alustalta ponnistaen. Älä siis huoli, kaikki järjestyy!

 
Jaana Lahtinen
Asokotien markkinointipäällikkö
 

 

Lue lisää
Julkisivukuva 14
28.07.2017
Jaana Lahtinen
Asumisoikeusasunnon voi hankkia myös opiskelemaan lähtevälle lapselle

Asumisoikeusasunto sopii myös opiskelijalle

Opiskelijoiden on nykyään vaikea löytää hyvää asuntoa opintojen ajaksi. Tähän ongelmaan yhtenä ratkaisuna on hankkia opiskelijalle asumisoikeusasunto. Opiskelijan on helppo itse hankkia asumisoikeusasunnon saamiseksi vaadittavaa järjestysnumeroa ja jättää sen jälkeen asuntohakemus, ja halutessaan vanhemmat voivat avustaa esimerkiksi takaamalla asuntoon vaadittavan lainan.

Asumisoikeusasunnon hankinta ei ole taloudellisesti raskas sijoitus. Asokodin saat maksamalla vain 15 % valitsemasi kodin hankinta-arvosta. Lisäksi se on muutenkin riskittömämpi ja joustavampi ratkaisu omistusasumiseen nähden. Vuokra-asuntoon verrattuna asumisoikeusasunto on vakaampi ratkaisu. Mitään äkillisiä muutoksia omistajapuolelta ei voi tulla ja asuminen on lailla taattua. Opiskelijan ei näin tarvitse stressata asumisesta koko opintojen aikana.

 • Sijoituksen riskittömyys  Tarvetta suureen pankkilainaan ei ole, sillä hankintakustannus on paljon omistusasuntoa pienempi. Myöskään jälleenmyyntiriskiä ei ole, etkä voi jäädä kahden asunnon loukkuun. Asumisoikeussopimus hyväksytään myös lainan vakuudeksi.
 • Joustava ratkaisu Mikäli joudut muuttamaan muualle työn, opiskelijavaihdon tai muun perustellun syyn takia, voit vuokrata asokodin asumisoikeutesi aikana kahdeksi vuodeksi. Mikäli asumisen tarpeesi muuttuu, asunnon vaihto on mahdollista vaihtopörssin kautta tai hakemalla uusi järjestysnumero.
 • Vaivaton luopuminen: Luopumisilmoituksen tehtyäsi saat sijoittamasi rahat takaisin viimeistään 3 kuukauden kuluttua. Luopumisilmoituksen voit tehdä Kotikulman kautta.

Tasokas naapurusto kuuluu kaikkiin Asokotien kohteisiin. Yhteistä kaikille asoasunnoille on, että niitä ei joudu jonottamaan pitkään, vaan asunto löytyy todella nopeasti. Tämä on suuri etu vilkkailla opiskelija-asuntomarkkinoilla, jossa parhaat palat viedään käsistä.

Lisää asumisoikeudesta on kerrottu täällä: https://www.asuntosaatio.fi/etsi-asuntoja/asumisoikeus/tietoa-asumisoikeudesta

Opasta siis jälkikasvusi laadukkaan opiskelija-asumisen piiriin ja ota yhteyttä Asokoteihin! 

 

 

Lue lisää
aso_kosinta_cmyk
20.07.2017
Jaana Lahtinen
Kämppä pitäisi löytää, mutta mistä? Läheltä koulua vai kauempaa?

Mikä siinä asumisessa maksaa?

Yksi tärkeimmistä vuokran määrään vaikuttavista tekijöistä on asunnon sijainti. Hyvän kämpän voi löytää myös kauempaa omasta koulusta, kunhan muistaa tutustua kulkuyhteyksiin etukäteen. Hyvien yhteyksien varrella oleva asunto on yleensä huomattavasti edullisempi ja mukavampi ratkaisu opiskelijalle.

Koulujen lähellä on yleensä asuntokeskittymiä, mutta ne ovat ahtaita ja nopeasti täynnä. On siis monelle todellisuuttaa suunnata katse kauemmas asuntoa etsiessä. Monesti opiskelijat yllättyvät kuinka paljon isompia ja paremmin varusteltuja asuntoja voi käyttöönsä saada samalla rahalla vain sijaintia vaihtamalla.

Lisää neliöitä = lisää asumismukavuutta!

Pieni ahdas yksiö on monelle opiskelijalle karua todellisuutta. Kotoa pois muuttaneella opiskelijalle voi olla hyvin ahdas kokemus muuttaa ahtaaseen kerrostaloyksiöön suuressa talossa vietettyjen vuosien jälkeen. Oma sänkykään ei kunnolla mahdu asuntoon ja vielä pitäisi tuparit muka pitää!

Kannattaa siis lähteä hakemaan asuinmukavuutta kauempaa. Koulusta ja keskuksista kauempana sijaitsevat kämpät ovat edullisempia ja myös tilavampia. Saat käyttöösi enemmän asuinnelijöitä ja mukavuutta.

Monesti kauempaa löytyvät myös samat hyvät peruspalvelut kaupoista partureihin, kuin mitä keskustassa olisi. Jos tarve lähteä keskuksiin iskee, pääsee sinne helposti julkisilla.

Hyvät kulkuyhteydet ratkaisevat

Julkisilla on helppo kulkea ja seutulipuilla pääset asioimaan myös muualle ympäristöösi kohtuullisella korvauksella. Opiskelijoille monet liput ovat myös halvempia. Tarkista siis kartoista ja liikennöitsijöiden sivuilta, miten busseja tai junia kulkee mahdollisen tulevan asuntosi läheltä. Tee taustatutkimus kunnolla, sillä se ratkaisee suurilta osin asuinmukavuutesi.

Vinkki: Muista hyödyntää matkat esim. opiskelemalla. Lue tentteihin tai kuuntele äänikirjoja. Näin saat tehostettua ajankäyttöäsi ja matkat sujuvat hujauksessa!

Pyöräily ja kävely

Voit myös tarkastella kämppiä hieman lähempää kouluasi. Esim. 3- 5km on vielä hyvä pyöräilyetäisyys. Asuintalosta olisi tuolloin myös suotavaa löytyä säilytystilaa pyörälle, esim. lukollinen pyörävarasto. Myös hyvät pyörätiet helpottavat päivittäistä matkaa paljon. Niitä voi käydä tutkimassa helposti karttapalveluista.

Kannattaa kuitenkin varmistaa, että myös julkisilla pääsee tarvittaessa liikkumaan, sillä kun räntää sataa vaakatasossa, voi pyöräily pilata sisukkaimmankin suomalaisen koulupäivän.

Oma auto

Jos haluat kulkea omalla autolla, varmista, että vuokrakämpässä on autopaikka vapaana ja mitä se kustantaa. Autopaikat eivät ole itsestäänselvyys, vaikka asunnon pihassa näyttäisi olevan reilusti ruutuja. Kannattaa myös laskea yhteen kaikki kulut ja pohtia siirtymistä julkisten käyttöön.

Myös kimppa-asuminen on mahdollista kauempana. Jos otat kimppakämpän kauempaa, saatatte saada jo todella hyvät puitteet opiskeluajalle ja voitte nauttia laadukkaasta opiskeluelämästä. Myös mahdolliset kimppakyydit tulevat tällöin kysymykseen ja saatte jaettua kustannuksia myös kulkemisen osalta.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Älä siis asuntoa etsiessäsi jämähdä koulusi tuntumaan vaan avarra katseesi lähiseutuun. Tutki julkisen liikenteen reittejä ja tee vertailua kattavasti. Näin voit löytää todellisen helmen opiskelija-asunnoksesi! Perusteellinen suunnittelu kannattaa, sillä voit saada loistokämpän hyvään hintaan. Opiskelijaelämä ei voisi olla enää mukavampaa!

Onnea asunnon hankintaan!

 
Jaana Lahtinen
Asokotien markkinointipäällikkö
 

 

Lue lisää
aso_muutto_3000x2000
19.07.2017
Jaana Lahtinen
Opiskelijan starttipaketti uuteen asuntoon

Kun ensimmäinen asunto on hankittu, on edessä muutto ja asunnon sisustus. Opiskelijalla tämä tarkoittaa usein myös monien uusien tavaroiden hankintaa.

Vuokra-asunnoissa on vuokranantajan puolesta jääkaappi ja liesi. Näiden toiminta kannattaa varmistaa ja tarvittaessa pyytää myös ohjeet ja opastus käyttöön. Lisäksi voi olla muita varusteita, joiden ohjeet kannattaa pyytää. Näitä voivat nykyään olla esim. ilmalämpöpumput ja tai muut asunnon lämmityksen järjestelmät. Muuta asunnoista ei sitten yleensä enää löydy vaan ne pitää makunsa mukaan valita itse!

Tavaravyöry!

Jos lähdetään liikkeelle tyhjästä asunnosta hankintalistalle jää vielä paljon pakollisia ja tarpeellisia tavaroita.

Oma sänky on varmasti tärkein hankinta. Nukumme suuren osan elämästämme, joten nukkumiseen kannattaa panostaa. Muista myös hankkia kaikki petivaatteet ja lakanat.

Opiskelija tarvitsee myös hyvät tilat opiskeluun. Hyvä työpöytä ja tuoli ovat tärkeitä, sillä tulet viettämään monta iltaa tentteihin lukien ja raportteja kirjoitellen. Muista myös hyvä valaistus!

Tyhjään asuntoon pitää tuoda yllättävän paljon tavaraa, jota saattaa pitää itsestäänselvyytenä. Matot, Verhot ja lamput ovat näistä tärkeimpien joukossa. Ilman valaistusta on mahdoton oleskella ja matot tuovat selkeyttä. Hanki siis varjostimet ja lamput äläkä unohda ostaa muutamaan lamppua heti varalle. On mukavampi hakea vaihtolamppu kaapista, kuin lähteä käymään kaupassa yhden lampun takia.

Kotitalous- sekä siivousvälineet

Keittiöön tarvitaan myös ainakin pakolliset ruuanlaittovälineet. Joillekin mikro saattaa olla näistä listan kärjessä, mutta hyvä paistinpannu, kattila ja vuoka on hyvä lisätä hankintalistalle. Opiskelijalle on kätevää ja taloudellista, jos kokkaa suuria määriä esim. laatikkoruokia itse. Myös ruokailuvälineet, ruoanlaittovälineet ja astiat pitää tuoda mukanaan, jollei halua syödä suoraan pannusta. Jos asuntoon mahtuu, niin erillinen ruokailupöytä tuoleineen on järkevä hankinta.

Siivousvälineet unohtuvat monelta kiireiseltä. Asunnon siisteydestä tulee huolehtia ja se ei onnistu ilman hyviä välineitä. Perusvälineitä ovat tietysti imuri, pölyhuiska, lattianpesuvälineet ja aineet, tasojenpyyhintävälineet ja parveke-asunnoissa harja ulkotilaa varten. Lisäksi ikkunanpesuvälineet on hyvä olla tai lainata. Myös välineet WC:n puhdistukseen sekä suihkutilan puhtaanapitoon tulee sisällyttää listalle.

Muista myös turvallisuus! Hanki hyvä palohälytin ja ensisammutusvälineet, kuten sammutinpeite. Tarkista palohälyttimen paristot säännöllisesti!

Hyviä lisähankintoja

Jokainen valitsee tietysti itse, mitä mukavuuksia ja sisustusratkaisuja tekee. Se onkin omaan asuntoon siirtymisen mukavin puoli. Tässä muutama ehdotus ja vinkki, joita kannattaa harkita omaan opiskelija-asuntoon.

 • Ilmanraikastin/tuuletin (monet kerrostaloasunnot voivat olla kesäaikoina hyvin kuumia)
 • Hyllyjä säilytykseen
 • Naulakko (jos sitä ei ole asunnossa kiinteänä)
 • Pesukone (jos asunnossa on tarvittavat liitännät ja ei omaa erillistä pesutilaa tai et halua yhteistä pesutilaa muusta syystä hyödyntää; muista myös kuivausteline tai kuivausrumpu)
 • Suihkuverho ja wc/suihkutilan matot
 • Oleskelutilaan sohva tai vastaava riippuen asunnon koosta
 • TV, tv-taso ja äänentoisto
 • Internetyhteyden vaatima modeemi
 • Kahvinkeitin / Vedenkeitin
 • Seinäkello

 

Vinkki: Jos et halua matkata IKEAN viidakkoon ovat netin huutokaupat ja tavaroiden kierrätyssivustot hyviä paikkoja tavaroiden hankintaan. Niistä löytyy monesti myös kokonaisia kalustesettejä, jolloin voit saada ”opiskelijasetin” todella hyvään hintaan.

 

Tässä vielä koko lista koottuna:

 • Sänky
 • Petivaatteet
 • Verhot
 • Matot
 • Lamput ja varjostimet
 • Ruokailuvälineet (haarukat, veitset, lautaset jne.)
 • Ruoanlaittovälineet (pannut, lastat jne.)
 • Mikro
 • Työpöytä
 • Työtuoli
 • Hylly/Säilytystilaa
 • Siivousvälineet (imuri, lattianpesu, tiskiharja jne.)
 • Hyllyt
 • Naulakko
 • Pesukone, Kuivausrumpu
 • Suihkuverho
 • TV
 • Sohva
 • Äänentoisto
 • Internet-modeemi ja muut tarvittavat
 • Kahvinkeittokone / Vedenkeitin
 • Seinäkello
 • Sammutusvälineet ja hälyttimet
 
Jaana Lahtinen
Asokotien markkinointipäällikkö
 

 

Lue lisää
aso_sinkkunainen_rgb
18.07.2017
Jaana Lahtinen
Kesätöihin kauemmas? Oman asunnon alivuokraus!

Opiskelijalle tuttu juttu: Olet hakenut mieluisia työpaikkoja ympäri Suomea ja nyt tärppäsi. Sait töitä 300km päästä opiskelupaikkakunnaltasi. Loistavaa! Mutta… Mitä tehdä asunnolle kesän ajaksi? Olisi sääli luopua vaivalla hankitusta hyvästä vuokrakämpästä.

Mahdollisuutena alivuokraus!

Ratkaisuna on oman asunnon alivuokraus kesäksi. Alivuokraus tarkoittaa sitä, että otat oman vuokralaisen ja teette keskenään vuokrasopimuksen. Alkuperäinen vuokranantaja ei siis ole tämän vuokrasopimuksen osapuoli.

Suunnittele, kuinka pitkälle ajalle aiot laittaa asunnon vuokralle. Jos vuokraat alle vuodeksi, pääsee vuokralaisesta tarvittaessa irti jo kuukauden irtisanomisajalla. Yleensä kesätyöt eivät veny ja palaat opiskelemaan taas syksyllä, joten on hyvä tehdä tarkka vuokrasopimus tietyille kesäkuukausille.

Päätä vuokraatko asunnon kalustettuna vai tyhjänä. Kalustettu asunto saattaa mennä helpommin vuokralla, sillä joku voi tulla tekemään kesähommia sinun asuntosi tuntumaan! Lisäksi säästyt turhalta tavaroiden siirtelyltä.

Mitä huomioida?

 • Tee aina sopimus kunnolla ja tarkistuta se lakioppineella!
 • Hyvän tavan mukaista on ilmoittaa alivuokralaisesta myös omalle vuokranantajallesi, Tee siis tämä ilmoitus ja pyydä tarvittaessa luvat!
 • Vuokralainen, joka toimii alivuokrasuhteessa vuokranantajana, vastaa omalle vuokranantajalleen kaikesta mahdollisesta vahingosta, jonka hänen ottamansa alivuokralainen tekee.
 • Alle vuoden kestäneessä vuokrasuhteessa irtisanomisaika on yksi kuukausi, alivuokralaisen puolelta aika on 14 vuorokautta.
 • Alivuokralaisesta tulee ilmoittaa yhtiölle, jotta huoltoyhtiö voi avata oven tarvittaessa asukkaalle. Huoltoyhtiö avaa oven vain asukasluettelossa mainituille henkilöille.

Mistä löydän vuokralaisen?

Hyvää vuokralaista on etsittävä tarkkuudella. Vuokralaisen valinnassa on syytä noudattaa suurta huolellisuutta ja perehtymistä. Vastaat vuokraajana kaikesta hänen tekemistään vahingoista, joten tulee olla erittäin tarkkana, kenet vuokralle valitset.

Hyviä vuokralaisia ovat yleensä luotettavat kaverit tai tuttavat. Lisäksi kannattaa kysellä sukulaisten perään, sillä monet nuoret liikkuvat kesäisin paikkakunnalta toisella.

Voit myös hakea vuokralaista julkisella haulla, mutta muista olla varuillasi ja tutustu vuokralaiseen silmätysten. Älä luota ihmisiin, jotka eivät tulee tapaamaan sinua ja käytä maalaisjärkeä, jos jokin hommassa haiskahtaa. Somessa ilmoittelu on tehokasta, mutta pidä järki mukana!

Asokodeilta saa tarvittaessa neuvoja ja opastusta vuokralaisen löytämiseen. Ota siis reilusti yhteyttä ja jutellaan asiasta! Neuvomme myös oikeissa käytännöissä, jotta homma sujuu mutkitta.


Vinkki:
Jos et saa alivuokralaista koko kesäksi, selvitä onko asuntosi lähistöllä suuria tapahtumia. Asunnon vuokraus tapahtumien ajaksi on tehokas tapa kerätä kesäpääomaa ja voit saada viikon tapahtumavuokrasta, jopa muutaman kuukauden vuokrat! Muista valita asukit myös tässä tapauksessa erityisellä huolella!

 
Jaana Lahtinen
Asokotien markkinointipäällikkö
 

 

Lue lisää
aso_muutto_3000x2000
17.07.2017
Jaana Lahtinen
Kimppakämppä harkinnassa?

Monen ensimmäinen oma asunto on kimppakämppä toisten saman ikäisten kanssa. Tämä opiskelijoiden suosima asumisjärjestely onnistuu Asokodeilla parhaiten Parvikoti-asumismuodolla!

Tunnistatko itsesi seuraavasta?

Olet aloittanut työt tai opiskelut. Yksiöitä ei ole tarjolla järkihintaan. Jono opiskelija-asuntoon on järkyttävä. Yleensä jo pelkästään kotoa pois muuttaminen voi tuntua hurjalta harppaukselta. Lisähaastetta tuo sopivan asunnon löytäminen kohtuulliseen hintaan järkevältä sijainnilta.

Tilanteeseen löytyy kuitenkin hyvä ratkaisu. Parvikoti. Kerää työ- tai opiskelukavereistasi vähintään kolmen hengen yhteisö ja voit muuttaa lähes välittömästi! Kaveriporukassa moni asia on hauskempaa ja yhdessä heittäytyminen helpompaa. Myös monet kustannukset pystyy jakamaan, jolloin sinulle jää enemmän rahaa muuhun elämiseen.

Vinkit yhteisasumiseen

Kimppakaverit löytyvät usein opiskelupiireistä tai aikaisemmista kaverisuhteista. Hyvät asuinkumppanit kannattaa valita huolella. Välttämättä paras kaveri ei ole asumistavoiltaan sinulle sopiva. Tutustu ihmisten tapoihin ja keskustelu heidän kanssaan yhteisistä säännöistä jo valmiiksi. Samankaltaiset ihmiset kyllä löytävät yhteisen sävelen ja toisaalta nopeasti myös huomaat, jos toisesta ei ole asumaan saman katon alla.

Omat vinkkini yhteisasumiseen nuorille ja erityisesti opiskelijoille:

 • Sopikaa yhteisistä säännöistä
 • Sopikaa yhteistenlaskujen maksuista ja pitäkää asiasta kirjaa
 • laatikaa siivousrutiinit molempien toiveiden mukaan
 • pitäkää hauskaa ja nauttikaa sosiaalisesta asumisesta!
 • yhteisiin tiloihin kannattaa luoda omat säännöt
 • jakakaa kustannuksia eri hankinnoissa, ei ole järkeä ostaa kahta mikroa
 • puhukaa asioista suoraan toistenne kanssa

Miten aloittaa?

Homma lähtee kunnolla liikkeelle, kun alat kerätä parveasi. Parvikodin hankinnassa kannattaa aloittaa seuraavista:

 • Ryhdy pomoksi. Kerää kaveriporukka, jonka kanssa haluat asua saman katon alla.
 • Tee kanssamme Parvikoti-asumisoikeussopimus.
 • Saat tarkat ohjeet ja sopimusmallit. Niiden avulla sovit maksut ja pelisäännöt parvesi kanssa.
 • Kerää kavereiltasi vuokrat kuukausittain. Parven pomona oma vuokrasi voi olla muita pienempi, jos niin päätät.

Lupauksemme

 • Saat yhteisöllesi asunnon käyttöön viikossa.
 • Parvisopimus tarjoaa asumisen pelisäännöt ja ohjeet valmiina pakettina.
 • Säästät riihikuivaa rahaa satoja euroja kuukaudessa.
 • Saat reilun kokoisen kämpän.

Paljonko Parvikoti maksaa?

Asumisoikeusmaksu on 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Lisäksi maksat noin 1-2 kuukauden vastikkeen suuruisen vakuuden. Saat asumisoikeusmaksun takaisin, kun muutat asunnosta pois.

Jos omat säästösi eivät riitä, saat pankista lainaa asumisoikeussopimusta vastaa.

Ohjeita muuttoon

Muista myös tutustua ennen muuttoa muutto-ohjeisiimme ja käydä hommat läpi tulevan kämppäkaverin kanssa. 

Nauti yhteisöllisyydestä!

Kimppa-asumisesta saa parhaat hyödyt irti olemalla yhteisöllinen. Kämppisten kanssa kannattaa harrastaa ja laittaa esim. ruokaa yhdessä. Näin saat samalla vaihdettua päivän kuulumisia ja yhdistettyä kustannuksia. Sopikaa yhteiset pelisäännöt ja viettäkää yhteisissä tiloissa aikaa keskenänne. On hyvä myös muistaa kunnioittaa jokaisen omaa rauhaa ja aikaa. Näin kimppa-asumisesta tulee todella loistava kokemus. 

 
Jaana Lahtinen
Asokotien markkinointipäällikkö
 

 

Lue lisää
sotilasvala
16.07.2017
Erik Österman
Kun armeijan harmaat kutsuvat

Monelle miehelle ja nykyään myös enemmässä määrin naisille tulee eteen lähtö armeijaan. Silloin on tärkeää hoitaa myös siviilipuolella asiat kuntoon, jotta lomille on mukava palata.

Oma koti armeija-ajalle on todella hyvä ratkaisu. Pääset lomilla mukavasti rauhoittumaan ja hoitamaan itsenäisesti asioitasi. Oman perheen luo voi toki armeija-aikana majoittua, mutta pian huomaa kaipaavansa omaa rauhaa raskaan palveluksen tasapainoksi.

Asunnon hankintaan pitää lähteä ajoissa, sillä asumisavustusta saa vain, jos olet asunut itsenäisesti noin kolme kuukautta ennen palvelukseen astumista. On myös kätevää hakea asuntoa mahdollista tulevaa opiskelupaikkaa silmällä pitäen.

Millainen kämppä ja mistä?

Suomen valtio kustantaa asunnon kaikille palvelukseen astuville. Saat kuukausittaisen vuokran hyvitettynä tilillesi, joten oman vuokra-asunnon hankinta ei jää kiinni omista tuloista tai säästöistä.

Kannattaa kuitenkin tarkistaa tarkkaan, millaiseen vuokrakämpäään saat tukea. Luksus-kattohuoneiston vuokraa ei armeija sinisilmäisesti sinulle maksa. Kannattaa siis pitää järki mukana ja valita itselle sopiva asunto hyvien kulkuyhteyksien varrelta, ja katsoa myös aikaan armeijan jälkeen.

On mukavampaa lomille lähtiessä päästä suoraan bussista kävellen kotiin kuin monien kulkuvälineiden kautta. Matka-aika pidentyy muuten turhaan, ja kallisarvoiset lomatunnit kuluvat pitkälti matkustamiseen. Kannattaa pitää mielessä, että jos pääset perjantaina lomille, joudut palaamaan useimmiten takaisin jo sunnuntai-illalla. Lomatunnit jäävät todella lyhyiksi, jos matkustusmatkat ovat pitkiä.

Kodin kannalta on myös mukava valita sellainen ratkaisu, jossa kotityöt eivät vie kaikkea aikaa. Oma yksiö on nopea ja helppo pitää siistinä. Samoin myös pihan hoito ja muut taloyhtiötyöt on parasta olla jonkun muun vastuulla.

Asokodeissa taloyhtiöille on määrätty talonmiehet ja he hoitavat kaikki käytännön asiat. Voit myös soittaa armeijasta sinua askarruttavista asioista, ja talonmiehet voivat hoitaa heille kuuluvia asioita puolestasi, vaikka olet itse palveluksessa.

Huoletonta palvelusta

Paras ratkaisu on siis valita itselleen huolettomin asumisen tapa, jolloin välillä rankkakin asepalvelus ei häiriinny siviilin sotkujen takia. Samalla myös oma koti takaa sinulle levähdyshetken ja voit aina olla varma, että saat olla lomallasi todellakin lomalla. Parhaimmillaan voit jatkaa asumista kätevästi samassa asunnossa ja armeijan jälkeen jatkaa esimerkiksi opiskelujen pariin.

Hyvää palvelusta ja rauhallista asumista jokaiselle palvelukseen heinäkuussa astuneelle!

 
Erik Österman
Toimittaja
 

 

Kuvituskuva: Karri Huhtanen (Wikipedia Commons)
Lue lisää