ParvikotiTM - Kysymyksiä ja vastauksia

Parvikoti on kimppakämppä sinulle ja valitsemillesi kavereille.

1. Mikä on Parvikoti?

Asumisoikeus yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet. Saat asua niin pitkään kuin haluat. Sinun ei silti tarvitse sitoa säästöjäsi asuntoon.

Porukan pomona teet sopimuksen Asokotien kanssa. Säästät omissa asumiskustannuksissasi, koska voit hinnoitella muiden yhteisösi jäsenten vuokrat miten haluat.

Jopa kymppitonni omaa rahaasi riittää. Sillä saat itsellesi ja kaveriporukallesi siistin kodin, jossa voit asua niin pitkään kuin haluat.
Huolehdimme puolestasi kaikista asumisoikeusasunnon hankinnan yksityiskohdista, kuten asumisoikeusjärjestysnumeron hakemisesta. Meillä on vapaita asuntoja ympäri Suomea. Löydämme asunnon käyttöösi viikossa.

Kuka tarjoaa Parvikoteja?

Asokodit on Suomen suurin asumisoikeusasuntojen omistaja. Yhtiön omistaa Asuntosäätiö.

Asokodit on vastuullinen isäntä. Toimintaamme ohjaavat laissa määritellyt periaatteet, emmekä tavoittele voittoa. Asokodit omistaa lähes 14 000 kotia 31 paikkakunnalla. Emme keinottele asunnollasi.

2. Miten Parvikoti eroaa vuokra-asumisesta?

Saat rahoillasi reilusti enemmän tilaa kuin vuokra-asunnossa. Kuukausivastikkeesi on pienempi kuin vastaavan kämpän vuokra. Lisäksi asunnossasi on oma sauna.

Vuokrayksiö

ParvikotiTM

Muuttovalmis asunto, ei jonotusta

X

Et joudu muuttamaan asunnostasi yllättäen

X

Asumiskustannuksesi ovat selvästi alle keskitason

X

Valmiit pelisäännöt ja sopimukset yhteisöasumiseen

X

Asunnossasi oma sauna

X

Saat asua valitsemiesi ystävien kanssa

X

Saat asua yksin

X

 

Mitä ovat Parvikodin lupaukset?

1. Saat yhteisöllesi asunnon käyttöön jopa viikossa. Haemme puolestasi asumisoikeusnumeron. Heti kun numero on myönnetty, voit muuttaa asuntoon.
2. Parvisopimus tarjoaa asumisen pelisäännöt ja ohjeet valmiina pakettina. Niiden avulla sovit muiden asukkaiden kanssa vastuut ja velvollisuudet, kuten siivoukset ja vuokranmaksupäivät.
3. Säästät riihikuivaa rahaa satoja euroja kuukaudessa. Kun otat yhteyttä meihin, laskemme sinulle hintaesimerkkejä vapaana olevista Parvikodeista.
4. Saat reilun kokoisen kämpän. Suuressa asunnossa neliöt ovat huomattavasti yksiötä halvempia. Siksi saat samalla rahalla enemmän tilaa.

Paljonko saan lisää käyttörahaa, jos vaihdan omistusasunnosta Parvikotiin?

Kun muutat Parvikotiin, säästät jopa puolet asumismenoistasi. On mahdollista, että saat myös asumistukea.

Kuukausittainen asumiskustannus vuokrayksiössä
Yksiö 26 m² pääkaupunkiseudulla,
vuokra 20 e/m² 520 e/kk
 520 e/kk
Parvikodin vastike / asukas
Neljä asukasta, 5 h + keittiö + sauna pääkaupunkiseudulla,
vastike 1 060 e/kk 265 e/kk
 265 e/kk
 Käyttöösi kuukausittain vapautuva lisäraha  255 e/kk

 

Saanko asumisoikeusmaksun joskus takaisin?

Palautamme asumisoikeusmaksun 3 kuukauden sisällä siitä, kun olet muuttanut Parvikodista pois. Maksu on sidottu rakennuskustannusindeksiin. Se tarkoittaa, että saat rahoillesi todennäköisesti parempaa korkoa kuin pankissa, jos asut Parvikodissa useita vuosia.

Luonnollisesti palautamme myös vakuusmaksusi, mikäli sinulla on asumisoikeussopimuksen velvoitteet hoidettu ja olet luovuttanut asuntosi siivottuna.

Miten voin vaikuttaa asumiseeni?

Saat remontoida asuntoa hyväksyttämällä työsi isännöitsijällä. Mahdollisen luopumisen yhteydessä voit saada remonteista hyvitystä. Voit osallistua asukastoimintaan ja vaikuttaa esimerkiksi asuintaloosi ja pihapiiriisi.

Mitä jos haluan myöhemmin vaihtaa asuntoa?

Asokotien Asunnonvaihtopörssi on palvelu, josta löydät muut halukkaat asunnonvaihtajat ja vapaat asunnot.

Miten kerään oman parven?

 1. Ryhdy pomoksi. Kerää kaveriporukka, jonka kanssa haluat asua saman katon alla. Muut asukkaat voivat olla työ- tai opiskelukavereitasi, ihan miten haluat. Porukan pomo on vastuuhenkilö, joka suorittaa asumisoikeusmaksun.

2. Tee kanssamme Parvikoti-asumisoikeussopimus. Vastuu asumisoikeusasunnosta on aina viime kädessä yhdellä henkilöllä, joka on tehnyt sopimuksen Asokotien kanssa. Vaikka keräisit asumisoikeusmaksun tasapuolisesti kaikilta asukeilta, vain yksi henkilö vastaa koko asunnosta.

Jos joku asukkaista haluaa muuttaa pois, voit ottaa uuden kaverin hänen tilalleen. Se onnistuu helposti niin, että vanha asukas irtisanoo alivuokrasopimuksensa. Sen jälkeen voit tehdä sopimuksen uuden asukkaan kanssa.

3. Saat tarkat ohjeet ja sopimusmallit. Tehtäväsi on solmia malliemme mukaiset alivuokrasopimukset kavereidesi kanssa. Samalla voit päättää, miten suuren osan vuokrasta ja vakuusmakususta kukin asukkaista suorittaa.

Alivuokrasopimusten irtisanomisaika on sama kuin asumisoikeussopimuksessakin. Se tarkoittaa, että jos haluat muuttaa porukan pomona pois asunnosta, voit myydä osuutesi toiselle asunnossa jo asuvalle henkilölle tai vaihtoehtoisesti voit irtisanoa kaikkien asukkaiden sopimukset kerralla.

4. Kerää kavereiltasi vuokrat kuukausittain. Parven pomona oma vuokrasi voi olla muita pienempi, jos niin päätät. Keräämilläsi vuokrilla voit maksaa asunnon hoitovastikkeen ja miksei myös asumisoikeusmaksua varten ottamaasi lainaa.
Joudunko hakemaan asukasoikeusjärjestysnumeron?
Tarvitset aina asumisoikeusnumeron. Me hoidamme tietenkin haun puolestasi.

Paljonko Parvikoti maksaa?

Asumisoikeusmaksu on 15 prosenttia asunnon hinnasta. Saat asumisoikeusmaksun korkoineen takaisin, kun muutat asunnosta pois. Lisäksi maksat kahden kuukauden vastikkeen suuruisen vakuuden.
Paljonko tarvitsen omaa rahaa?

Esimerkiksi 200 000 euron arvoisen asunnon asumisoikeusmaksu on 30 000 euroa. Sen verran tarvitset rahaa, jotta voit muuttaa Parvikotiin.
Jos omat säästösi eivät riitä, saat pankista helposti lainan. Vakuudeksi riittää asumisoikeussopimus.

Pankista saat tyypillisesti lainaa asunnon alkuperäistä hankintahintaa vastaavalle osuudelle asumisoikeusmaksusta. Jos esimerkiksi asunnon alkuperäinen hinta on ollut 150 000 euroa, saat pankista lainaa 22 500 euroa ilman muita vakuuksia.

Esimerkissä tarvitsisit siis asumisoikeusmaksuun pankkilainan lisäksi 7 500 euroa.

Jaa tämä sivu