1. Hae järjestysnumero kunnan asuntotoimistosta

Asumisoikeusasuntoa haetaan järjestysnumerolla. Järjestysnumero haetaan sen kunnan asuntotoimistosta, josta haluaa asunnon.

Jos haluaa hakea asuntoa useammasta eri kunnasta, järjestysnumero pitää hakea jokaisesta kunnasta erikseen, poikkeuksena Helsingin seutu ja KUUMA-kunnat (Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti), joilla on yhteinen järjestysnumero. Eli jos haluaa asunnon jostakin näistä kunnista, riittää kun hakee yhden järjestysnumeron (*. 

Järjestysnumeroa voi kunnasta riippuen hakea sähköisen asiointipalvelun, verkkolomakkeen tai tulostettavan/ paperisen järjestysnumerohakemuksen kautta. Tästä näet asuntotoimistojen yhteystiedot

*) Vanhemmat KUUMA-kuntien järjestysnumerot muodostavat poikkeuksen 

Helsingillä, Espoolla ja Vantaalla on ollut yhteinen järjestysnumero asumisoikeusjärjestelmän alusta lähtien. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät samaan hakualueeseen 1.1.2015, Kerava 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017. Mikäli olet hakenut järjestysnumerosi joltain edellä meinitulta paikkakunnalta ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä, on järjestysnumerosi voimassa vain ko. kunnassa. 

Unohtunut järjestysnumero

Jos olet unohtanut järjestysnumerosi tai oletko hakenut sitä, voit tiedustella sitä sen kunnan asuntotoimistosta, josta olet numeron hakenut. Helsingin seudulla ja KUUMA-kunnissa voit hoitaa asian Helsingin e-asioinnin kautta.

 
Järjestysnumeron voimassaoloaika

Järjestysnumero on voimassa siihen saakka, kun vastaanottaa ko. numerolla asumisoikeusasunnon eli järjestysnumero on kertakäyttöinen. Uuden numeron voi halutessaan hakea heti aso-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. 

Järjestysnumeron voi hakea tulevaisuuden varalle, vaikka juuri nyt ei asuntoa tarvitsisi. Järjestysnumero on henkilökohtainen eikä sitä voi antaa toiselle henkilölle.  

2. Täytä asuntohakemus nettisivuillamme

Tutustu asuntoihin nettisivuillamme ja valitse hakemukseen asunnot, joista olet kiinnostunut. Mahdollisuudet asunnon saantiin paranevat, jos ilmoittaudut hakijaksi samanaikaisesti useampaan, max kymmeneen asuntoon.
Jätä hakemus asumisoikeusasuntoihimme tästä > 

 
Hakemuksen lähettäminen ilman järjestysnumeroa

Jos olet täyttänyt asuntohakemuksen ilman järjestysnumeroa, muistathan päivittää numeron hakemuksellesi, kun olet saanut sen kaupungilta. Voit päivittää numeron hakemukselle itse kirjautumalla hakemuksen muokkaukseen tai lähettämällä järjestysnumeron yhdessä yhteystietojesi kanssa asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@asuntosaatio.fi

Hakemuksen voimassaoloaika

Hakemuksesi on voimassa yhden (1) vuoden. Saat kuukausi ennen hakemuksesi vanhenemista ilmoituksen tekstiviestillä. Voit käydä jatkamassa hakemuksesi voimassaoloaikaa tai muokkaamassa hakemustasi. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa vanhentumisesta osoitteeseen asiakaspalvelu@asuntosaatio.fi ja jatkamme hakemuksen voimassaoloaikaa puolestasi. Et voi tehdä uutta hakemusta samalla järjestysnumerolla.
 

Lainalupaus pankilta

Mikäli haet pankilta lainaa asumisoikeusmaksua varten, lainalupaus kannattaa hakea jo ennakkoon. Valmiina oleva rahoituspäätös nopeuttaa asunnon saantia, kun sopiva asunto on löytynyt.  

3. Asunnon tarjoaminen

Asokodeista vapautuvat asunnot myydään ilman erillistä hakuaikaa, kutsumme tapaa jatkuvaksi hakumenettelyksi. 

Asokotien myyjä lähettää asuntohakemuksen tehneille tarjouksen vapautuvista asunnoista. Jos samaa asuntoa on hakenut useampi hakija, asumisoikeuden saa pienemmällä kaupungin järjestysnumerolla hakeva.

Asunnon tarpeen muuttuessa hae uusi järjestysnumero

Asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtaessa tarvitsee uuden järjestysnumeron, paitsi kahden asumisoikeusasukkaamme keskinäisessä vaihdossa. Keskinäisen vaihtokumppanin löytämiseksi nettisivuillamme on asunnon vaihtopörssi.

Uusi järjestysnumero kannattaa lisäksi hakea heti, vaikka vaihto olisi vasta suunnitelmissa.

 
Asumisoikeuden luovutus läheiselle

Nykyisen asokodin asumisoikeuden haltija voi luovuttaa asumisoikeutensa henkilölle, jonka kunta on hyväksynyt luovutuksen saajaksi. Kyseessä voi olla puoliso, lapsi, lapsenlapsi, vanhempi, isovanhempi. Kyseessä voi olla myös perheenjäsen, joka luovutushetkellä asuu huoneistossa. Luovutuksen edellytyksenä on, että asumisoikeuden haltija on asunut huoneistossa vähintään kaksi vuotta. Kun haluat luovuttaa asumisoikeutesi, ole yhteydessä myyjään ja toimita hänelle tarvittavat paperit, niin hän valmistelee siirron allekirjoitustasi vaille valmiiksi. 

Kaikkien Asuntosäätiön asumisoikeussopimusten velvoitteiden kattamiseksi perimme vakuuden.

Jaa tämä sivu

Oletko jo jättänyt hakemuksen? Käy muokkaamassa vanhaa hakemustasi