Siirry sisältöön

Usein kysyttyä Asuntosäätiöllä asumisesta

Sopimukseni kieltää tupakoinnin parvekkeella. Miksi naapurini saa tästä huolimatta tupakoida parvekkeellaan?

Kaikki uudet talomme ovat täysin savuttomia heti valmistumisestaan lähtien. Vanhemmissa taloissamme tupakoinnin kieltävä ehto on lisätty 1.1.2021 lähtien solmittuihin uusiin asumisoikeus- ja vuokrasopimuksiin. Jos naapurisi sopimus on alkanut tätä ennen, ei hänen sopimuksessaan kielletä tupakointia ja naapurisi saa näin ollen tupakoida parvekkeellaan.

Saanko grillata pihalla tai parvekkeella?

Voit laittaa ruokaa omalla pihallasi kaasu-, hiili- tai sähkögrillillä. Parvekkeella sen sijaan voit turvallisuussyistä laittaa ruokaa ainoastaan sähkögrillillä.

Naapurini aiheuttaa häiriötä. Mitä voin tehdä?

Jos naapuristasi kantautuu toistuvasti häiritseviä ääniä sopimattomiin aikoihin, kannattaa asiasta keskustella ensin häiriön aiheuttajan kanssa. Jos naapurisi ei tästä huolimatta muuta käytöstään, teethän meille häiriöilmoituksen. Asokodin asukkaat voivat tehdä häiriöilmoituksen Kotikulmassa. Jos asut vuokrakodissa, otathan yhteyttä Palvelukeskukseen.

Jos häiriöt ovat vakavia, älä lähde selvittämään tilannetta itse, vaan ota yhteyttä poliisiin. Poliisin tavoitat yleisestä hätänumerosta 112.

Miten pääsen mukaan asukastoimintaan?

Jos haluaisit hypätä mukaan kotitalosi asukastoimintaan, ota rohkeasti yhteyttä joko isännöitsijään tai talosi mahdolliseen asukastoimikuntaan!

Palkitseeko Asuntosäätiö asukkaitaan pitkäaikaisesta asumisesta?

Kyllä vain! Palkitsemme sekä aso- että vuokrakotien asukkaitamme pitkäaikaisesta asumisesta.

Lisäksi tarjoamme kaikille asukkaillemme useita arkea piristäviä asiakasetuja, joita voit hyödyntää missä tahansa vaiheessa asumista.

Miten vesimaksut muodostuvat, ja mistä voin tarkistaa oman vesimaksuni määrän?

Asuntojemme vesimaksut muodostuvat joko asunnossa asuvien henkilöiden lukumäärän tai asuntokohtaisen kulutuksen perusteella, jolloin vedenkulutuksen määrä mitataan huoneistokohtaisella vesimittarilla. Vesimaksun suuruuden ja määräytymisperusteen voit tarkistaa omasta asumisoikeussopimuksestasi.

Lisätietoa vesimaksuista voit lukea täältä.

Voinko vuokrata asumisoikeusasuntoni?

Kyllä, asumisoikeuden haltija saa luovuttaa asokotinsa väliaikaisesti toisen käytettäväksi enintään kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiselle tulee olla perusteltu syy, esimerkiksi toisella paikkakunnalla oleskelu tilapäisesti työn, opintojen tai muun vastaavan syyn takia. Myös vuokraamisen aikana vastuu asunnosta on asumisoikeuden haltijalla. Tee ilmoitus väliaikaisesta vuokrauksesta Kotikulmassa viimeistään 1 kk ennen vuokrauksen alkua.

Voinko vaihtaa asokotini toiseen asokotiin?

Voit vaihtaa asokotisi toiseen joko etsimällä vaihtokumppanin kahden asumisoikeusasukkaan keskinäistä vaihtoa varten tai hakemalla toista asokotia uudella järjestysnumerolla. Voit etsiä sopivaa vaihtokumppania Vaihtopörssimme kautta. Katso lisätietoja asokodin vaihtamisesta.

Lue myös

Usein kysyttyä asumisoikeusasunnon hakemisesta

Lue myös

Usein kysyttyä vuokra-asunnon hakemisesta