Siirry sisältöön

Näin haet asumisoikeusasuntoa

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Asumisoikeusasuntoa haetaan järjestysnumerolla, jonka saa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18-vuotta täyttäneet, joilla ei ole haettavalta alueelta omistusasuntoa tai varoja sen hankkimiseksi. Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin, eikä yli 55-vuotiailla ole varallisuusrajoja.

Asumisoikeusasunnon hakuohjeet

  1. Hae järjestysnumero Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Järjestysnumero maksaa 9,20 euroa. Tarkistathan järjestysnumeroon ja numeron hakemiseen liittyvät ohjeistukset ja mahdolliset muutokset ARAn verkkopalvelusta.
  2. Tutustu asuntoihin verkkopalvelussamme ja täytä asuntohakemus. Mahdollisuutesi asunnon saamiseen paranevat, jos lisäät hakemuksellesi useamman asunnon. Voit hakea asuntoja enintään kymmenestä eri kohteesta. Voit muokata hakemustasi myöhemmin.
    Asumisoikeuslain uudistuksen myötä asukasvalinnassa on siirrytty 1.9.2023 määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään. ARAn järjestysnumerolla tehty hakemus on voimassa kaksi vuotta. Kunnan järjestysnumerolla tehty hakemus on voimassa 31.12.2023 asti. Lue lisää järjestysnumerouudistuksesta.
  3. Jos haet pankilta lainaa asumisoikeusmaksua varten, lainalupaus kannattaa hakea jo ennakkoon. Valmiina oleva rahoituspäätös nopeuttaa asunnon saantia, kun sopiva asunto on löytynyt.
  4. Saat meiltä asuntotarjouksen, jos hakemasi asokoti on vapaana tai vapautumassa. Jos hakijoita on paljon, lähetämme tarjouksen pienimmillä järjestysnumeroilla hakeville. Asumisoikeuden saa hakija, jolla on pienin järjestysnumero.
  5. Hyväksy asuntotarjous alustavasti ja käy tutustumassa asuntoon. Jos haluat asunnon ja sinulla on pienin järjestysnumero, lähetämme sinulle varauskirjeen ja varallisuusselvityksen.
    Varallisuusselvityksessä tarkastellaan hakijan mahdollisesti omistamia kiinteistöjä, osakkeita, rahastoja ja velkoja. Näiden osalta sinun tulee toimittaa ajantasaiset liitteet, joista käy ilmi varallisuutesi käypä arvo. Liitteeksi pitää toimittaa myös kopio edellisen vuoden esitäytetystä veroilmoituksesta, jonka saat helpoiten OmaVero-palvelusta.
  6. Allekirjoita asumisoikeussopimus ja maksa asumisoikeusmaksu, kun olemme ilmoittaneet asumisoikeuden hyväksymisestä. Asumisoikeusmaksu täytyy maksaa yhdellä kertaa.

Asokodin hakeminen uudiskohteesta

Jos haet asokotia uudiskohteesta, ensimmäinen hakuaika on kaksi viikkoa ja hakuajan päätyttyä tarjoamme asuntoa hakijalle, jolla on pienin järjestysnumero. Täytäthän hakemukselle huolellisesti kaikki tarvittavat tiedot ja järjestysnumeron hakuaikana, sillä emme huomioi haussa hakemuksia, joita on muokattu hakuajan päättymisen jälkeen tai joista puuttuu järjestysnumero.

Jos et saa tarjousta hakemastasi asunnosta, jäät edelleen jonoon asumisoikeusnumeron mukaisessa järjestyksessä. Asuntoihin saattaa olla kymmeniä hakijoita, joten hakemusten käsittely voi viedä useita viikkoja ja jono elää pitkään hakuajan jälkeen.

Asokodin hakemuksen muokkaaminen

Voit muokata tekemääsi asuntohakemusta myöhemmin. Voit lisätä järjestysnumeron aiemmin tekemällesi hakemukselle sekä muokata tai poistaa hakemiasi asuntoja.

Asokodin keskinäinen vaihto

Jos haluat vaihtaa nykyisen asumisoikeusasuntosi toiseen, tarvitset uuden järjestysnumeron, ellei kyseessä ole kahden asumisoikeusasukkaan keskinäinen vaihto. Uusi järjestysnumero kannattaakin hakea heti, vaikka vaihto olisi ajankohtainen vasta tulevaisuudessa.

Usein kysyttyä asumisoikeusasunnoista

Kenelle asumisoikeusasunnot on tarkoitettu? Kuinka pian asumisoikeusasunnon voi saada? Voiko asokotia remontoida? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen usein kysytyistä kysymyksistä.