Siirry sisältöön

Näin peset parvekelasit

26.06.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Parveke on kodin monikäyttöinen tila, jossa viihtyy mielellään niin aamukahvin, istutusten kuin lempidekkarinkin parissa. Parveketta käytettäessä tärkeää on myös parvekelasien puhtaudesta huolehtiminen, joka on asukkaan vastuulla sekä asumisoikeus- että vuokrakodissa asuttaessa. Kurkkaa vinkit parvekelasien pesuun, ja nauti entistäkin viihtyisämmästä parvekeoleilusta.

Parvekelasien säännöllinen puhdistaminen ylläpitää parvekelasien käyttöikää. Parvekelasit onkin hyvä pestä kerran tai kahdesti vuodessa. Mikäli asut vilkkaasti liikennöidyllä alueella, voi parvekkeiden pesu olla paikallaan useamminkin.

Parvekelasien pesuun soveltuvat suurelta osin samat välineet kuin ikkunoiden puhdistukseen. Pesua varten tarvitset sangon pesuliuosta varten, ikkunanpesimen tai siivousliinan, ikkunankuivaimen sekä ikkunaliinan viimeistelyä varten. Pesuaineeksi voit valita esimerkiksi astianpesuaineen tai ikkunoiden pesuun tarkoitetun puhdistusaineen. 

Turvallisuus ensin

Parvekelasien pesua varten on hyvä hankkia varrellinen ikkunanpesin, jotta saat pestyä korkeatkin kohdat ja alakaiteet turvallisesti. Ethän siis nouse parvekkeita pestessäsi jakkaralle korkeisiin kohtiin ylettääksesi.  

Parvekelasien säännöllinen puhdistaminen ylläpitää lasituksen käyttöikää.

Toimi näin!

1. Aloita pesu kääntyvistä ylälaseista. Avaa lasit ja pinoa lasit yhteen, jonka jälkeen voit pestä ne molemmilta puolilta yksi kerrallaan.  

2. Kastele pesuri tai pesuliina sangossa, ja rutista ylimääräiset pesuvedet pois. Kostuta erityisesti lasien ulkopinnat mahdollisimman kosteiksi.  Muista vaihtaa likainen pesuvesi tarpeeksi usein.  

3. Ikkuna on valmis kuivattavaksi, kun lasin pintaliasta johtuva kahiseva ääni on loppunut. Vedä kuivainta lasia pitkin tasaisin ja yhdensuuntaisin vedoin joko vaaka- tai pystysuuntaan. Pyyhi mahdolliset valumat ja pesuvesijäämät kuivalla liinalla.  

4. Ylälasien pesun jälkeen voit pestä parvekkeen alalasit kostutetulla pesurilla tai mopilla. Anna pesuveden haihtua hieman, mutta kuitenkin niin, ettei lasi ehdi kuivua kokonaan.  

5. Voit kuivata alalasit asettamalla kuivan liinan, rätin tai pesukarvan ikkunanpesimen päälle. Tee kuivauskäsittely ripeästi, jottei pesuvesi pääse kuivahtamaan lasin pintaan.  

Vinkki: muista myös parvekeoven pitkäsalvan öljyäminen, jonka voit tehdä nopeasti ja helposti parvekelasien pesun yhteydessä.

Lähde: Kotiliesi.

Hyödynnä edut

Asoasukkaana saat parvekelasit kotiisi Asuntosäätiön neuvottelemalla vuosisopimushinnalla. Parvekelasien lopullinen hinta määräytyy lasituksen määrän mukaan. Mikäli esimerkiksi koko kotitalosi innostuu hankkimaan lasituksen, etu on suurempi. Voit myös hyödyntää asoasumisesta kertyviä Asoetu-pisteitä parvekelasituksen hankkimiseen.