Siirry sisältöön

Lataustolpat uudistuvat – lataa ja lämmitä näppärästi

11.03.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Tarja Kopra
Sähkö- ja hybridiautojen lataustolpat uudistuvat parkkipaikoillamme. Latausta voi ohjata älypuhelimella. Mitä uudistus tuo sinulle?

Autojen lataus uudistuu Asuntosäätiön parkkipaikoilla vuoden 2022 aikana. Kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki kertoo keskeisen muutokset.

1. Asuntosäätiöllä on uusi yhteistyökumppani ETolppa. Mikä ETolppa on?

Etolppa tarjoaa helppokäyttöisen sähkö- ja hybridiauton latausaseman ja auton lämmitystolpan. Asuntosäätiö tekee investoinnin ja omistaa latauslaitteet. Kun asukas vaihtuu, latauslaitteet eivät katoa pysäköintipaikoiltamme. Etolpan sopimusmallissa asukas maksaa ladattavasta sähköstä kulutuksen mukaisesti.

Kuljettaja voi itse valita, käyttääkö hän älykästä, etähallittavaa tolppaa auton lämmitykseen vai sähkö- tai hybridiauton lataukseen.

Pysäköintipaikan haltija voi laittaa auton esimerkiksi lämpiämään mobiilisovelluksen avulla kahvipöydän äärestä. Toki tolpassa on myös manuaalinen säätö.

Jokaisessa Etolpassa on kaksi latauspaikkaa. Siksi viereisen pysäköintipaikan haltija voi tilata palvelun käyttöönsä nopeasti, kun latausasema on jo olemassa.

Asukkaamme, joilla on käytössään Virran latauslaite, voivat halutessaan vaihtaa Etolppaan. On muistettava, että Virran latauslaitteen irtisanomisessa on noudatettava sopimusehtoja.

2. Onko uusi lataustolppa kaikkien saatavilla?

Etolpan voivat saada käyttöönsä kaikki aso- ja vuokrakotiemme asukkaat, joiden pysäköintialueet ovat Asuntosäätiön hallinnassa. Joissakin kohteissamme paikkoja on sekä talon omalla pihalla että pysäköintiyhtiön alueella. 

Asoasukkaamme voivat tilata Etolpan Kotikulman kautta. Jos Kotikulmassa ei oman asuinkohteen kohdalla näy Etolpan tilauslinkkiä, pysäköintipaikka ei ole Asuntosäätiön hallinnassa. Silloin kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään. Hän selvittää, voiko pysäköintiyhtiön hallinnoimille alueille saada sähkö- ja hybridiautojen lataamiseen soveltuvan laitteen.

Vuokrakohteidemme asukkaat voivat lähettää sähköpostia isännöitsijälle, joka auttaa palvelun tilaamisessa. Jos vuokrakohteen pysäköintialue ei ole Asuntosäätiön hallinnoima, isännöitsijä selvittää latausaseman saamisen mahdollisuuden pysäköintiyhtiöltä.

3. Mitä ETolpan käyttö maksaa?

Käyttöoikeus hybridi- ja sähköautojen lataamiseen maksaa 15 euroa kuukaudessa. Lisäksi asukkaalta veloitetaan lataamiseen kulutettu sähkö. Vuonna 2022 lataaja maksaa sähköstä 13 senttiä kilowattitunnilta. Lisäksi hän maksaa pysäköintipaikkamaksun.

Pysäköintipaikkamaksuun kuuluu 15 kWh sähköä. Tämä määrä hyvitetään lataajalle joka kuukausi, eli lataaja maksaa 15 kWh ylittävän osuuden lataussähköstä. Tämä on asukkaille tasapuolista.

4. Miten nopeasti akun saa ladattua täyteen?

Nopeuteen vaikuttavat akun ja latauskaapelin kapasiteetti sekä se, miten tyhjä akku on latauksen alkaessa. Etolpan maksimiteho on 3,7 kilowattia tunnissa.

Esimerkiksi 50 kilowatin akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää noin 13,5 tuntia.

5. Saako tavallista lämmitystolppaa käyttää lataamiseen?

Ei saa. Autojen lataaminen muista kuin latausta varten suunnitelluista laitteista on kielletty. Lataaminen ylikuormittaa lämmitystolppaa, vaurioittaa sitä ja aiheuttaa tulipaloriskin.

Jos lataa autoa lämpötolpasta tai kiinteistön sähköpistorasiasta, käyttää luvattomasti kiinteistösähköä. Latauksesta maksavat myös talon muut asukkaat. Tällainen autoilija siis ajaa muiden piikkiin.