Siirry sisältöön

Miksi arki kallistuu?

17.10.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Jasmin Ekman
Mitä tapahtuu arjen kustannuksille, kun raaka-aineiden, rakennusmateriaalien, polttoaineiden ja sähkön hinnat nousevat? Ruoka kallistuu – entä asuminen? Vastauksen antaa kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen Helsingin yliopistosta.

1. Missä hintojen nousu erityisesti näkyy? 

Monella kuukausittaiset asumiskustannukset ovat kallistuneet, kun sähkön ja veden hinta nousee. Ruokaostoksiin kuluu entistä enemmän rahaa, sillä elintarvikkeiden tuotanto- ja kuljetusketjujen kustannusten nousu näkyy hintalapuissa.

Hintojen arvellaan nousevan syksyn aikana jopa 11 prosenttiin. Kahvi, kananmunat, sekä kala- ja lihatuotteet ovat kallistuneet eniten. Viljamarkkinoiden huono tilanne vaikuttaa myös leipomotuotteiden, viljojen ja kasviöljyjen hintoihin.

Asuntomarkkinat ovat hieman hiljentyneet maailmantalouden epävakaan tilanteen vuoksi. Myös uudisrakentaminen on vähentynyt. Inflaatio nostaa viiveellä myös palkkatasoja, työ kallistuu.

2. Nousevatko asumisen kustannukset? 

Valitettavasti kyllä. Keskuspankit varautuvat maailmantalouden epävarmuuteen nostamalla markkinakorkoja. Korkojen nousu vaikuttaa suoraan asuntovelallisten asumiskustannuksiin.

Energian, jätehuollon ja erilaisten palveluiden, kuten siivous- ja isännöintipalveluiden kallistuminen nostavat taloyhtiöiden kuluja, joka luo painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen. Kustannukset nousevat kaikissa asumismuodoissa. 

3. Kannattaako omat ostokset karsia minimiin? 

Työttömät ja matalapalkkaisilla aloilla työskentelevät ihmiset kärsivät elinkustannusten noususta eniten. Kannattaa miettiä, olisiko omassa arjessa asioita, joista voisi luopua.

Erityisesti sähkönkulutusta ja ruokamenoja kannattaa seurata.  Suosi kasvisruokia, tuotannon kustannukset eivät vaikuta kasviksiin yhtä paljon kuin lihaan ja kalaan. Nyt on aika leikata ruokahävikkiä. Kodeissa heitetään joka vuosi jopa 25 prosenttia ruoista roskiin.  

4. Johtuuko kaikki sodasta?

Taustalla on useita syitä, monet liittyvät Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Sota on pahentanut koronapandemian aiheuttamia tuotannon ongelmia ja kiihdyttänyt inflaatiota. Inflaatio kiihtyy silloin, kun kysyntä ylittää tarjonnan. Rahan arvo heikkenee ja hintataso nousee. 

Inflaatio on heikentänyt euron suhdetta dollariin, ja samaan aikaan raakaöljyn hinta on noussut. Tämän seurauksena bensan ja energian hinta hipovat ennätyslukemia. Venäjän vastaiset pakotteet ja Venäjän asettamat vastapakotteet vaikuttavat myös hintoihin. 

Lisäksi ruoan hinnan nousun taustalla on viime vuoden huono satokausi. Sota on vaikeuttanut viljan saatavuutta entisestään. 

5. Pitääkö tulevaisuudesta huolestua? 

Suomen taloudellinen tilanne on verrattain hyvä. Inflaation kiihtymisen arvellaan hiipuvan vuoteen 2024 mennessä. Keskuspankkien tehtävä on pitää inflaatio kurissa korkoja säätämällä ja toisaalta välttää liian nopeaa korkojen nousua, jotta talous ei käänny taantumaan.

On epätodennäköistä, että maamme talous ei kestäisi inflaatiota tai siitä aiheutuvaa talouskriisiä.

Erilaiset vaiheet kuuluvat talouteen ja laskukautta seuraa aina nousukausi. Nyt on tärkeää keskittyä omaan talouteen ja ehkäistä velkaantumista. Suurempia hankintoja kannattaa miettiä tarkemmin.

Asokodin asukas, seuraa kotitalosi kulutusta!

  • Asokotien asukkaat voivat seurata kotitalonsa sähkön, veden ja lämmön kulutusta talokohtaisesta energiaraportista.
  • Näet energiaraportista tietoja 5, 3, 1 vuoden ajalta. Voit seurata talon kulutusta tarkasti myös viimeisen 1–6 kuukauden välillä ja jopa yhden päivän aikana.
  • Raportti kertoo myös ulkolämpötilat. Voit tarkkailla, miten ulkolämpötila vaikuttaa kulutukseen.

Asokodin asukkaana löydät oman talon energiaraportit Kotikulmasta kohdasta Meidän talo > Energiaraportti. 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat suoraan sähköpostiisi vinkkejä asumiseen sekä uusimmat tiedot eduista ja palveluistamme.