Siirry sisältöön

Näin Asuntosäätiön taloissa säästetään energiaa – mukavuudesta ei tingitä

01.02.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Tarja Kopra
Asuntosäätiössä tehdään paljon töitä sen eteen, jotta talomme olisivat energiapihejä. On yksi asia, josta emme tingi. Mukava asuminen. Miten se on mahdollista? Kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki ja talotekniikkapäällikkö Hannu Honkanen vastaavat.

Miten peruskorjaukset vaikuttavat energiankulutukseen?  

Peruskorjauksissa tähtäämme aina asukkaiden asumismukavuuden parantamiseen ja energiankulutuksen pienentämiseen.

Asennamme tehokkaita lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä, vaihdamme vesihanat vettä säästäviin malleihin, uusimme myös ovia, ikkunoita, yläpohjien eristyksiä ja vaihdamme valaistuksen ledeihin.

Kiinnostava ratkaisu on esimerkiksi Leanheat-järjestelmä, jonka asennamme remontoitaviin kaukolämpökohteisiin. Sen avulla patteriverkostoon saadaan aina oikean lämpöistä vettä: asunnot eivät lämpene liikaa tai liian vähän. Järjestelmä takaa myös pienemmät hiilidioksidipäästöt.

Milloin Asuntosäätiön talot saavat aurinkopaneelit tai maalämmön? 

Valitsemme maalämmön peruskorjauksissa ja uudistuotannossa aina, kun se on mahdollista. Maalämpöön siirtyminen laskee lämmityskustannuksia merkittävästi ja vähentää päästöjä.

Vuosina 2009–2014 olemme vaihtaneet kaikkiin öljyllä lämmitettyihin taloihin joko maalämmön tai kaukolämmön.

Tämän vuoden aikana maalämpö on käytössä jo yli 50 kiinteistössä eli seitsemässä prosentissa kaikista 700 kohteestamme.

Aurinkovoimaloita on seitsemässä eri kiinteistössämme. Aurinkopaneeleihin kannattaa investoida etenkin rakennuksissa, joissa kuluu runsaasti sähköenergiaa yleisten tilojen valaistukseen, puhaltimien ja pumppujen käyttämiseen, saunaan, hissiin tai autonlämmitystolppiin. Asennamme tänä vuonna aurinkovoimaloita noin kymmeneen kohteeseen.

Uudisrakentamisessa pyrimme energialuokkaan A. Panostamme materiaalivalintoihin, energiapiheihin ilmanvaihtolaitteistoihin, aurinkopaneeleihin ja maalämpöön.  

Miten asukkaat itse voivat vaikuttaa talonsa energiankulutukseen? 

Omaa energiankäyttöä kannattaa tarkkailla, on tavoitteena sitten mahdollisimman pieni sähkölasku, kulutushuippujen leikkaaminen tai asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen.

Huonelämpötilan lasku on yksi tehokas keino säästää energiaa. Kun lasket lämpötilaa yhdellä asteella, säästät viisi prosenttia lämmitysenergiaa. Ihanteellinen kodin oleskelutilojen lämpötila on 20–21 astetta. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää jopa alempana eli 18–20 asteessa.

Energiansäästövinkkejä löydät verkkopalvelustamme ja somekanavistamme.

Asumisoikeuskotien asukkaat voivat seurata oman kotitalonsa lämmityksen, sähkön ja veden kulutusta Kotikulmassa.

Miten Asuntosäätiö vähentää päästöjä?

Kaikki ostamamme kiinteistösähkö tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla. Olemme puolittaneet hiilidioksidipäästömme vuodesta 2018. Silloin päästömme olivat 31 miljoonaa kiloa ja nyt ne ovat noin 15 miljoonaa kiloa. Tavoitteena on, että kiinteistömme ovat hiilineutraaleja vuonna 2035.

Miten Asuntosäätiö on varautunut niukkaan energiatilanteeseen? 

Olemme tarkistaneet, että sähköpulatilanteessa kiinteistöautomaatiolaitteet toimivat oikein. Olemme liittyneet osaksi älykästä kaukolämpöverkkoa, jossa lämmitystä voidaan ohjata tekoälyn avulla energian kulutuksen kannalta optimaaliseen ajankohtaan.

Maalämpökohteiden lämpölaitteisiin asennetaan ohjauslaite, joka kytkee lämmityksen pois päältä, jos sähköverkossa on tehovaje eikä tuotanto kata kysyntää. Lyhyiden sähkökatkojen aikana toimenpide ei vaikuta asumismukavuuteen. Lämpö ei ehdi laskemaan, koska suuret vesivaraajat on varastoitu täyteen lämmintä vettä.

Uudet hanat tuottavat säästöä

Vaihdamme kaikkiin koteihin vettä säästävät hanat peruskorjauksissa. Hanat ovat vähentäneet vedenkulutusta jopa 25 prosenttia.

Perinteisistä hanoista tulee vettä 12–16 litraa minuutissa. uusista hanoista 4,7–9 litraa. Lämpimän veden säästö on huomattava. 

Huollamme vesikalusteet joka seitsemäs vuosi. Silloin koteihin vaihdetaan vettä säästävät poresuuttimet ja suihkukahvat.