Siirry sisältöön

Nuoren ensiasunto – Miksi valita asumisoikeusasunto?

08.11.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Jasmin Ekman
Nuorelle asumisoikeusasunto on järkevä valinta vaikkapa ensiasunnoksi. Asuntoa varten ei tarvitse suurta asuntolainaa, ja vastike on aina tavallisen vapaarahoitteisen vuokra-asunnon vuokraa edullisempi.

Asumisoikeusasunto on nuorelle turvallinen tapa yhdistää vuokra-asumisen ja omistusasumisen hyvät puolet. Asuminen on huoletonta ja antaa mahdollisuuden kartuttaa omaa varallisuutta. Nuorena kannattaakin nostaa katse nykyisyydestä tulevaisuuteen, kun miettii asumisen eri vaihtoehtoja. 

Mitä tarkoittaa asumisoikeusasuminen? Kuinka se eroaa vuokra-asumisesta? 

Asumisoikeusasuminen on lähempänä vuokra-asumista kuin omistusasumista. 

Asukkaana et omista asuntoa, etkä voi lunastaa asuntoa itsellesi. Sen sijaan omistat pysyvän asumisoikeuden asuntoon.  

Asumisoikeusasuminen on yhtä huoletonta kuin vuokralaisena olo. Jos asunnostasi hajoaa esimerkiksi jääkaappi, Asuntosäätiö hankkii uuden tilalle. Asuntosäätiö huolehtii asunnostasi koko asumisen ajan.  

Sinä voit vaikuttaa siihen miltä kotisi näyttää, sillä asuntoja voi maalata tai tapetoida mieleisekseen.  

Onko nuorella varaa asumisoikeusasuntoon?  

Asumisoikeusasunnosta maksetaan asumisoikeusmaksu, joka on 15 prosenttia asunnon hinnasta. Lisäksi maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta, johon voi hakea asumistukea samoin perustein kuin vuokra-asuntoon. Asumisoikeuskodin käyttövastike on aina vapaarahoitteisen vuokra-asunnon vuokraa halvempi. Pääkaupunkiseudulla hintaero on keskimäärin 30 prosenttia.  

Asuntoon muutettaessa maksetaan myös vakuusmaksu, 250 €. Vakuusmaksu palautetaan asukkaalle, kun hän muuttaa pois. 

Miten voin rahoittaa asumisoikeusmaksun?

Asumisoikeusmaksuun voi hakea asuntolainaa. Haettava laina on samanlainen kuin omistusasuntoonkin. Asumisoikeussopimus voi riittää lainan vakuudeksi, mutta pankki voi pyytää muitakin vakuuksia tarpeen mukaan. Omaa tilannetta ja lainamahdollisuutta voi kysyä suoraan pankista. 

Asuntosäätiöllä on paljon erihintaisia asuntoja. Hinnat vaihtelevat niin asumisoikeusmaksun kuin käyttövastikkeenkin suhteen. Jokaiselle löytyy varmasti sopivan hintainen koti. 

Miksi nuoren kannattaa hankkia asumisoikeusasunto? 

Asumisoikeusasunto on nuorelle hyvä tapa kasvattaa omaa pääomaa tulevaisuutta varten.

Kun asukas muuttaa pois, hänelle palautetaan asumisoikeusmaksu. Se on sidottu rakennuskustannusindeksiin. Niin kauan kuin yleiset rakennuskustannukset Suomessa kallistuvat, asumisoikeusmaksusta saa voittoa.

Kun on asunut asunnossa yli kaksi vuotta ja muuttaa pois, voitto-osuuden saa itselleen verottomana. Ja kun lisäksi samaan aikaan on lyhentänyt mahdollista asuntolainaansa, lopputuloksena asumisen osalta omaa rahaa on enemmän kuin asuntoon muuttaessaan.

Mistä asumisoikeusasuntoja löytyy ja miten asuntoa haetaan? 

Asumisoikeusasuntoja voi etsiä Asuntosäätiön verkkopalvelun kautta. Näet asuntohausta kaikki asuntomme, sekä vapaat että varatut. Vapaana olevat asuntomme löydät myös yleisiltä asuntokaupan sivuilta, kuten etuovi.com ja oikotie.com. 

Asuntoa haetaan järjestysnumerolla, jota haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn valtakunnallisesta järjestysnumerorekisteristä. Järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta.

Järjestysnumeroa voi hakea täysi-ikäinen henkilö, ja se kannattaa hakea valmiiksi, vaikka et vielä olisikaan muuttamassa asumisoikeusasuntoon.  Asukas valitaan asuntoon aina pienimmän järjestysnumeron perusteella. 

Varallisuusraja – Mitä se tarkoittaa? 

Asumisoikeusasuntoihin on varallisuusrajat alle 55-vuotiaille hakijoille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hakija ei voi saada asumisoikeusasuntoa, jos hän pystyisi omilla varoillaan rahoittamaan puolet haettavan asunnon markkina-arvosta.  

Hakijan varallisuus tarkastetaan asunnon varauksen yhteydessä. Varallisuusraja ei enää vaikuta, jos jo asut asumisoikeusasunnossa ja haluat vaihtaa toiseen asoasuntoon. 

Kuinka kauan asumisoikeusasunnossa on asuttava? Entä jos elämäntilanne muuttuu? 

Asumisoikeusasunnosta voi muuttaa pois halutessaan. Asumisoikeusasunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta eikä sopimuksessa ole määräaikaa.  

Jos olet muuttamassa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille lyhyeksi aikaa, voit vuokrata asuntosi väliaikaisesti eteenpäin, kuitenkin enintään kahden vuoden ajaksi. 

Asumisoikeusasunnon voi myös siirtää suoraan omien vanhempiensa tai lastensa käyttöön. 

Asumisoikeusasunto joustaa elämänmuutoksissa. Jos olet muuttamassa toiselle paikkakunnalle tai etsit isompaa asuntoa, voit hakea uutta asuntoa Asuntosäätiöltä.  

Asuntosäätiön asukas voi myös vaihtaa asuntoa suoraan toisen asunnonhaltijan kanssa.

Miksi juuri Asuntosäätiön asunto?  

Meiltä löydät hyväkuntoisen ja juuri sinun tarpeisiisi sopivan kodin. Asuntosäätiö on yli 70-vuotias voittoa tavoittelematon yritys, joka tarjoaa parasta asumista elämän eri vaiheisiin. Omistamme koteja yli 30 paikkakunnalla.  

Huolehdimme asunnoista ja tarpeen mukaan remontoimme asunnon ennen kuin luovutamme sen uudelle asukkaalle. Panostamme viihtyvyyteen ja haluamme helpottaa uuteen kotiin asettumista. Asuntosäätiöllä on paljon yhteisöllistä toimintaa, kuten pihajuhlia ja talkoita, joihin voi halutessaan osallistua.  

Asuntosäätiön asumisoikeusasunnon haltijat kuuluvat myös etuohjelmaan, jossa pitkäaikaisesta asumisesta palkitaan.  

Asiantuntijana artikkelissa: Asuntosäätiön myyntipäällikkö Lauri Penttinen. 

Näin haet asumisoikeusasuntoa

Miksi valita asumisoikeusasunto?