Siirry sisältöön

Asokotien peruskorjaukset

Asuntosäätiöllä on omistuksessaan noin 17 000 asumisoikeusasuntoa. Suurin osa asunnoistamme on tullut siihen ikään, että ne kaipaavat korjaustoimia. Siksi olemme alkaneet peruskorjata 1990-luvulla rakennettuja asuntoja ja kiinteistöjä. Tavoitteenamme on saada korjaukset päätökseen 2030-luvulla.

Peruskorjaukset lisäävät asumismukavuutta

Asumisoikeusasuntojen tuotanto on ollut kiivainta 1990-luvulla, mistä johtuen suurin osa asokodeista on peruskorjauksen tarpeessa. Korjaamme 1990-luvulla rakennettuja asokoteja 2030-luvun aikana.

Huoneistokohtaisen peruskorjauksen sisältö vaihtelee kohteittain riippuen korjaustarpeesta sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen eli Aran myöntämästä lainatakauksen määrästä ja sisällöstä. Sisältö tarkentuu siinä vaiheessa, kun saamme Aralta luvan peruskorjaushankkeen aloittamiselle.

Huoneistokohtainen peruskorjaus voi sisältää seuraavia työvaiheita. Huomioithan kuitenkin, että sisältö vaihtelee kohdekohtaisesti:

  • Keittiökalusteiden sekä -koneiden uusiminen.
  • Märkätilojen (pesuhuone, erillinen WC ja sauna) remontoiminen. Sähkötoimisen mukavuuslattialämmityksen asentaminen.
  • Laminaattien asentaminen lattioihin.
  • Väliovien vaihtaminen karmeineen.
  • Pistorasioiden ja valokatkaisimien kansien uusiminen.
  • Keittiöiden seinien ja katon maalaaminen. Muiden kuivien tilojen seinät ja katto jäävät ennalleen.

Edellä mainittujen lisäksi kiinteistöllä tehdään mahdollisesti kuntoarvioissa määriteltyjä kohdekohtaisia korjauksia.

Miten saan tiedon peruskorjauksesta, ja miten peruskorjaukseen voi valmistautua?

Tiedotamme asukkaita mahdollisesta peruskorjauksesta siinä vaiheessa, kun aloitamme hankesuunnittelun, ja aina vähintään puoli vuotta ennen remontin alkua. Järjestämme myös kaikissa remonttikohteissa asukastilaisuuden hyvissä ajoin ennen peruskorjausta.

Asukkailla on oikeus asua kodeissaan koko remontin ajan, mutta suosittelemme vahvasti sijaisasunnon hankkimista oman asunnon remontin ajalle. Remontti aiheuttaa merkittävää asumishaittaa, sillä esimerkiksi kylpyhuone ja keittiö ovat osan aikaa poissa käytöstä.

Miltä muutos näyttää?

Usein kysyttyä peruskorjauksista

Miksi peruskorjaus tehdään?

Asuntosäätiöllä on omistuksessaan noin 17 000 asumisoikeusasuntoa, joista suurin osa on tullut siihen ikään, että sekä kiinteistöt että asunnot kaipaavat korjaustoimia. Vastuullisena kiinteistönomistajana haluamme huolehtia, että kodeissamme on viihtyisää asua ja että kiinteistömme pysyvät hyvässä kunnossa.

Milloin asuntoni peruskorjataan?

Asiantuntijamme tekevät kuntoarvioita kiinteistöjen ja asuntojen kunnosta, mikä osaltaan määrittää missä järjestyksessä 1990-luvun kiinteistöjä ja asuntoja korjataan.

Tiedotamme asukkaille suunnitellusta peruskorjaushankkeesta vähintään kuusi kuukautta ennen töiden alkamista. 

Missä vaiheessa saan tietää oman asuntoni remonttiaikataulun?

Kerromme remontin huoneistokohtaisen aikataulun ennen remonttia järjestettävässä asukastilaisuudessa. Mikäli aikatauluun tulee muutoksia, urakoitsija tiedottaa niistä asukkaita välittömästi ja hyvissä ajoin ennen oman asuntosi remontointia.

Kuinka kauan peruskorjaus kestää?

Asuntokohtainen remontti kestää noin kolme viikkoa (15 arkipäivää). Remontin kokonaiskesto riippuu kiinteistön koosta. Yleensä remontin kokonaiskesto vaihtelee noin 4–12 kuukauden välillä, mutta isoissa kiinteistöissä remontti voi kestää pidempäänkin.

Voivatko asukkaat asua kodeissaan koko remontin ajan?

Asukkailla on oikeus asua kodeissaan koko remontin ajan. Remontti aiheuttaa kuitenkin merkittävää asumishaittaa, sillä esimerkiksi keittiö ja kylpyhuone ovat poissa käytöstä osan aikaa. Remontista aiheutuu myös melua ja vesikatkoja muiden talon asuntojen remontoinnin aikana. Suosittelemme, että asukkaat hankkivat sijaisasunnon oman asunnon remontin ajaksi.

Miten asukkaiden kannattaa valmistautua remonttiin?

Asukkaat saavat käyttöönsä muuttolaatikoita ja suojausmuovia noin 2 viikkoa ennen oman asunnon remontin alkamista. Asukkaan vastuulla on pakata irtotavarat laatikoihin. Tuomme huoneistoremonttien ajaksi piha-alueelle sekajätelavan, johon asukkaat voivat jättää ylimääräisiä tai rikkinäisiä tavaroita (ei kuitenkaan ongelmajätettä).

Jääkaappia ja mahdollista erillistä pakastinta ei tarvitse tyhjentää, sillä ne ovat käytettävissäsi koko remontin ajan.

Saavatko asukkaat hyvitystä remontin ajalta?

Hyvitämme asukkaille yhden kuukauden vastikkeen oman asunnon osalta, mikäli remontti toteutetaan täysimääräisenä. Tarkka hyvityksen arvo määritetään ennen remonttia tehtävillä asuntokierroksilla. Hyvityksen saa oman asunnon remonttikuukauden kohdalla.

Miten peruskorjaus vaikuttaa vastikkeisiin?

Pääsääntöisesti vastike nousee peruskorjauksen myötä hieman, mutta ei merkittävästi. Kohdekohtainen vaikutus perusvastikkeeseen kerrotaan asukasinfossa ennen remontin alkua. Viimeaikaisissa peruskorjaushankkeissa vaikutus vastikkeeseen on vaihdellut 50 snt/m2:n molemmin puolin. Keskikokoisen, noin 80 m2 asunnon osalta tämä vastaa noin 50 euron nousua kuukaudessa. 

Peruskorjausten kustannukset jakautuvat kaikkien Asuntosäätiön asokotien kesken. Asumisoikeusasunnoissa olevan tasausjärjestelmän avulla peruskorjaus ei aiheuta yhtäkkisiä muutoksia yhden kohteen vastikkeisiin, kun kustannukset tasataan kaikkien asokotien kesken.

Peruskorjauksen jälkeen kohteen laatutaso nousee ja käyttöarvo kasvaa. Peruskorjaushankkeessa kaikki asunnot remontoidaan samantasoisiksi, jolloin vastikkeet ovat remontin jälkeen oikeudenmukaisemmat. 

Voivatko asukkaat vaikuttaa remontissa tehtäviin ratkaisuihin?

Asukkaiden on mahdollista vaikuttaa remontin lopputulokseen valitsemalla mieluisimmat materiaalit ennalta määritellyistä vaihtoehdoista. Valittavana on viisi eri keittiökokonaisuutta, kolme eri laminaattisävyä sekä märkätiloihin kolme eri lattialaattavaihtoehtoa. Kaikki vaihtoehdot ovat varsin neutraaleja, jotta materiaalit miellyttäisivät mahdollisimman hyvin kaikkia nykyisiä ja tulevia asukkaitamme.

Huomioidaanko asukkaiden aiemmin itse tekemät remontit ja muutostyöt?

Käymme ennen remontin alkua kaikki asunnot läpi, jolloin määrittelemme, onko asunnossa hiljattain tehtyjä remontteja tai uusia kodinkoneita, joita ei ole tarpeen uusia peruskorjaushankkeen yhteydessä. Asukkaalla on myös oikeus halutessaan säilyttää aiemmin tehdyt muutostyöt. Suosittelemme asukasta osallistumaan asuntokatselmukseen mahdollisuuksien mukaan.

  

Voinko asentaa ilmalämpöpumpun peruskorjauksen yhteydessä?

Ilmalämpöpumppua ei valitettavasti voi asentaa peruskorjauksen yhteydessä. Peruskorjaushankkeen pääurakoitsija vastaa remontista, jolloin toinen urakoitsija ei voi tehdä asunnossa töitä remontin aikana.

Miksi kaikkien seinien maalaus ei kuulu peruskorjaukseen?

Peruskorjauksessa maalataan ainoastaan keittiön seinät. Kaikkien seinien maalaaminen ei kuulu remonttiin, sillä se vaatisi käytännössä asuntojen tyhjentämistä kokonaan. Tällöin asukkaan ei olisi mahdollista asua asunnossa tai säilyttää siellä tavaroitaan. Tarjoamme asukkaille maalauspaketteja, joilla asunnon voi maalata itse valitsemanaan ajankohtana. Seinien maalaukseen voi käyttää myös asoetupisteitä. Asoetutilaus tulee tehdä Kotikulman asoetukaupassa.

Asukas voi sopia seinien maalauksesta urakoitsijan kanssa. Sopimus on tällöin asukkaan ja urakoitsijan välinen ja urakoitsija laskuttaa töistä suoraana asukasta. Tällaisesta muutostyöstä tulee aina ilmoittaa materiaalivalintakyselyn yhteydessä.

Saanko säilyttää laittamani istutukset ja itse rakentamani terassin?

Pihojen terassit ja aidat ovat luvanvaraisia muutostöitä, joille tulee olla haettu lupa ennakkoon. Kiinteistöstä riippuen, myös asuntopihoilla voidaan joutua tekemään suuriakin kaivutöitä, jolloin terasseja on pakko purkaa. Urakoitsijan edustaja tulee aina asuntokohtaisesti käymään asukkaan oman piha-alueen tarkemmin läpi yhdessä huoneiston asukkaiden kanssa ennen töiden aloitusta. Tällöin keskustellaan muun muassa terassin säilyttämisestä tai sen mahdollisesta takaisin siirtämisestä remontin jälkeen.

Istutuksille pyrimme järjestämään väliaikaisen siirtopaikan, jotta istutukset säilyvät ja ne voi remontin jälkeen istuttaa itse takaisin.

Kaadetaanko pihalla olevat puut?

Pihatöiden yhteydessä joudutaan yleensä kaatamaan osa puista. Noin 30 vuodessa pihan puut ja pensaat ovat kasvaneet merkittävästi, joten puiden hyvinvoinnin ja pidemmän päälle myös asumisturvallisuuden vuoksi puita on usein harvennettava. Puiden harventaminen tehdään asiantuntijan esityksen perusteella.

Miksi asunnossani ei tehdä peruskorjausta, vaikka tiedotettiin, että sen toteutusta suunniteltiin?

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara myöntää lainan kuhunkin peruskorjaushankkeeseen kohdekohtaisesti. Ennen remontin käynnistämistä tarvitaan Aran hyväksyntä hankkeelle. Mikäli Ara ei myönnä hankkeelle lainaa, emme valitettavasti voi toteuttaa remonttia. 

Peruskorjaus – Tätä kaikkea tapahtuu ennen kuin työt alkavat omassa kodissa

Odotatko jo malttamattomana, milloin peruskorjaus osuu kohdallesi? Vaikka sinun kotisi remontti kestää vain kolme viikkoa, takana on jopa 1,5 vuoden suunnittelutyö. Lue, miksi alkuvaihe kestää pitkään ja mitä korjaaminen maksaa.