Siirry sisältöön

Kestävä asuminen

Monilla arkisilla valinnoilla on helppo vaikuttaa ympäristöystävälliseen asumiseen. Lue vinkit jätteiden lajitteluun, vedenkulukseen ja energiankäyttöön.

Asu kestävästi

Jokainen asukas voi säästää omilla asumistottumuksilla sekä luontoa että rahaa. Kierrättäminen sekä veden ja energian säästäminen ovat merkittäviä asioita sekä ympäristön että asumiskustannusten kannalta.

Jätteiden lajittelu ja kierrätys

Kun lajittelet ja kierrätät jätteet oikein, varmistat että jätteet voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla ja talokohtaiset kustannukset eivät nouse turhaan.

Näin lajittelet ja kierrätät järkevästi

  • Laita roskapussit aina niille tarkoitettuihin jäteastioihin. Jäteyhtiöt laskuttavat erikseen astioiden ulkopuolella olevista jätteistä.
  • Lajittele erikseen ainakin kaikki jätteet, joille on talossasi oma jäteastia. Kaikista taloistamme löytyy omat astiat vähintään bio- ja sekajätteelle, papereille ja kartongeille sekä muovipakkauksille. Suurimmassa osassa taloistamme on myös metallin- ja lasinkeräys.
  • Huonekalujen, kodinkoneita tai muita isompia tavaroita ei voi jättää talon jätepisteelle, vaan niiden asianmukaisesta kierrättämisestä pitää huolehtia itse.
  • Vaarallisille jätteille (entiseltä nimeltään ongelmajäte) on omat keräyspisteet, jotka vaihtelevat jätteestä ja paikkakunnasta riippuen. Vaarallista jätettä ovat esimerkiksi vanhat lääkkeet, maalit, energiansäästölamput ja paristot.
  • Käyttökelpoiset vaatteet ja itselle tarpeettomat tavarat kannattaa kierrättää esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoittaa kierrätykseen.

Jos vähennän jätettä, pieneekö vastike?

Jätehuolto ja kierrätys puhuttavat. Moni epäilee, ettei kierrättämisestä koidu itselle mitään rahallista hyötyä. Asuntosäätiön asiakkuusjohtaja Kimmo Rintala murskaa myytin ja kertoo, miten säästö syntyy.

Kierrätys innostaa! – Asukkaat kehittivät oman kierrätyshuoneen Ruoholahteen

Ruoholahdessa asukkaat ovat kehittäneet parhaille ”roskille” mainion kierrätyshuoneen. Kävimme kylässä ja kysyimme vinkkejä kotien jätehuoltoon.

Säästä vettä ja energiaa

Säästämällä vettä ja energiaa säästät samalla myös rahaa ja luontoa. Voit vaikuttaa koko talosi kustannuksiin tekemällä pieniä valintoja vedenkulutuksessa ja energiankäytössä.

Vinkkejä vedensäästöön

  • Ilmoita hanojen tai wc-istuimen pienistäkin vuodoista aina Palvelukeskukseen tai tee vikailmoitus Kotikulmassa (asokodit). Pienikin vuoto lisää nopeasti vedenkulutusta ja aiheuttaa turhia kustannuksia.
  • Älä valuta vettä turhaan vaan sulje hana aina esimerkiksi hampaiden harjauksen ja saippuoinnin ajaksi.
  • Laske tiskivesi altaaseen sen sijaan, että tiskaisit juoksevan veden alla.
  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita tai käytä vajaakäyttöohjelmia.
  • Veden lämmittäminen tarvitaan merkittävästi energiaa. Suosi siis viileämpää vettä aina kuin mahdollista.

Vinkkejä energiansäästöön

  • Jo yhden asteen lasku kotisi lämpötilassa merkitsee noin viiden prosentin säästöä lämmityskustannuksissa.
  • Ruoanlaitto, auringonpaiste ja suuri ihmisjoukko tuottaa usein sen verran lämpöä, että voit hyvin kääntää patteria pienemmälle.
  • Älä tuuleta tarpeettomasti, vaan säädä mieluummin patteria pienemmälle.
  • Sulata kylmälaitteet säännöllisesti ja jäähdytä ruoat kunnolla ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen.
  • Sammuta valot ja viihde-elektroniikkalaitteet aina, kun niitä ei käytä.

Näin Asuntosäätiön taloissa säästetään energiaa – mukavuudesta ei tingitä

Asuntosäätiössä tehdään paljon töitä sen eteen, jotta talomme olisivat energiapihejä. On yksi asia, josta emme tingi. Mukava asuminen. Miten se on mahdollista? Kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki ja talotekniikkapäällikkö Hannu Honkanen vastaavat.

Vinkit energiatehokkaaseen arkeen

Energiaa säästämällä teet hyvää niin kukkarollesi kuin ympäristöllekin. Voit vähentää kotisi sähkönkulutusta jopa 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksiasi muuttamalla. 

Päästöt kuriin tekoälyllä

Viime vuosina tekoäly ja esineiden internet on tehnyt tuloaan talotekniikkaan. Esimerkiksi uudenlainen anturitekniikka mahdollistaa mukavammat asuinolosuhteet ja pienemmät lämmityskustannukset.