Siirry sisältöön

Kodinhoito ja siivous

Koti pysyy kunnossa, kun siivoat säännöllisesti ja huolehdit kodin laitteista. Katso muistilista kodin kunnossapidon ja siivouksen avuksi.

Kodinhoito, siivous ja puhtaanapito

Viihtyisä ja turvallinen koti edellyttää siivousta ja kodin kunnossapidosta huolehtimista. Asuntosäätiö huolehtii osaltaan asuntojen kunnossapidosta, mutta asukkaiden vastuulle kuuluu säännöllinen siivous ja esimerkiksi palovaroittimien paristojen ja lamppujen vaihto.

Vastuunjakotaulukosta voit tarkistaa, mitkä kodin kunnossapitoon liittyvät tehtävät ovat sinun vastuullasi.

Siivoa säännöllisesti

Koti pysyy parhaiten siistinä, kun puhdistat pinnat säännöllisesti ja putsaat tahrat tuoreeltaan. Siivouksessa kannattaa käyttää mietoja puhdistusaineita ja maltillisesti vettä, jotta asunnon pintamateriaalit eivät vaurioidu. Myös seinät ja katto on hyvä puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi imuroimalla tai harjaamalla.

Muista nämä säännöllisen siivouksen lisäksi:

  • Puhdista pesutilojen lattiakaivot ja lavuaarien vesilukot riittävän usein.
  • Jos kotonasi on sauna, muista pestä myös lauteet ja penkit säännöllisesti.
  • Pese säännöllisesti liesikuvun rasvasuodatin.
  • Pyyhi silloin tällöin myös ilmanvaihtoventtiilit, jotta asunnon ilma vaihtuu tehokkaasti.
  • Huolehdi toimivasta jääkaapista pitämällä se siistinä ja imuroimalla jääkaapin takaseinä ainakin muutaman kerran vuodessa.
  • Sulata pakastin vähintään kerran vuodessa, sillä paksu jääkerros kuluttaa turhaa energiaa.
  • Pese ikkunat ja puhdista myös sälekaihtimet.

Näin puhdistat liesituulettimen

Liesituulettimen puhdistus kannattaa viimeistään silloin, kun kodin ilma tuntuu tunkkaiselta ja liesituulettimessa näkyy tahmeaa rasvaa. Rasvasuodattimen puhdistus on ydinasia.

Näin puhdistat lattiakaivon

Lattiakaivon puhdistaminen on keskeinen osa kylpyhuonetilojen puhtautta ja ylläpitoa. Lattiakaivon siistiminen onnistuukin kätevästi esimerkiksi kylpyhuoneen lattian pesemisen yhteydessä.

Vinkit pakastimen nopeaan sulatukseen

Kun huurre on valloittanut pakastimen sisäpinnat, on aika sulattaa pakkanen. Erityisen hyvin tämä onnistuu, kun pakastin on mahdollisimman tyhjä tai pakkanen paukkuu ulkona.

Pidä ilmanvaihtoventtiilit puhtaina

Yksi kotona viihtymisen kulmakivistä on hyvä sisäilma, jonka raikkautta voi tehostaa ilmanvaihtoventtiilien säännöllisellä puhdistuksella. Kenen vastuulla kodin venttiilien puhdistus on, ja miten puhdistus tapahtuu?

Vinkit ikkunanpesuun

Kun keväiset auringonsäteet kajastavat sisään kodin ikkunoista, kiinnittyy huomio helposti ikkunapintoihin talven mittaan kertyneeseen likaan. Näillä vinkeillä saat ikkunat jälleen kirkkaiksi, ja voit kääntää katseen huoletta kohti kevättä ja kesää.

Näin peset parvekelasit

Parveke on kodin monikäyttöinen tila, jossa viihtyy mielellään niin aamukahvin, istutusten kuin lempidekkarinkin parissa. Parveketta käytettäessä tärkeää on myös parvekelasien puhtaudesta huolehtiminen, joka on asukkaan vastuulla sekä asumisoikeus- että vuokrakodissa asuttaessa.

Rohkeutta roinan raivaamiseen

Järjestystä ja selkeyttä saa yksinkertaisesti ostamalla vähemmän, karsimalla ja kierrättämällä. Säilyttää kannattaa muistot, joita ei voi korvata ja tavarat, joita aktiivisesti käyttää.