Siirry sisältöön

Kodinhoito ja siivous

Koti pysyy kunnossa, kun siivoat säännöllisesti ja huolehdit kodin laitteista. Katso muistilista kodin kunnossapidon ja siivouksen avuksi.

Kodinhoito, siivous ja puhtaanapito

Viihtyisä ja turvallinen koti edellyttää siivousta ja kodin kunnossapidosta huolehtimista. Asuntosäätiö huolehtii osaltaan asuntojen kunnossapidosta, mutta asukkaiden vastuulle kuuluu säännöllinen siivous ja esimerkiksi palovaroittimien paristojen ja lamppujen vaihto.

Vastuunjakotaulukosta voit tarkistaa, mitkä kodin kunnossapitoon liittyvät tehtävät ovat sinun vastuullasi.

Koti pysyy parhaiten siistinä, kun puhdistat pinnat säännöllisesti ja putsaat tahrat tuoreeltaan. Siivouksessa kannattaa käyttää mietoja puhdistusaineita ja maltillisesti vettä, jotta asunnon pintamateriaalit eivät vaurioidu. Myös seinät ja katto on hyvä puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi imuroimalla tai harjaamalla.

Muista nämä säännöllisen siivouksen lisäksi:

  • Puhdista pesutilojen lattiakaivot ja lavuaarien vesilukot riittävän usein.
  • Jos kotonasi on sauna, muista pestä myös lauteet ja penkit säännöllisesti.
  • Pese säännöllisesti liesikuvun rasvasuodatin.
  • Pyyhi silloin tällöin myös ilmanvaihtoventtiilit, jotta asunnon ilma vaihtuu tehokkaasti.
  • Huolehdi toimivasta jääkaapista pitämällä se siistinä ja imuroimalla jääkaapin takaseinä ainakin muutaman kerran vuodessa.
  • Sulata pakastin vähintään kerran vuodessa, sillä paksu jääkerros kuluttaa turhaa energiaa.
  • Pese ikkunat ja puhdista myös sälekaihtimet.

Näin puhdistat lattiakaivon

Lattiakaivon puhdistaminen on keskeinen osa kylpyhuonetilojen puhtautta ja ylläpitoa. Lattiakaivon siistiminen onnistuukin kätevästi esimerkiksi kylpyhuoneen lattian pesemisen yhteydessä.

Näin puhdistat liesituulettimen

Liesituulettimen puhdistus kannattaa viimeistään silloin, kun kodin ilma tuntuu tunkkaiselta ja liesituulettimessa näkyy tahmeaa rasvaa. Rasvasuodattimen puhdistus on ydinasia.

Rohkeutta roinan raivaamiseen

Järjestystä ja selkeyttä saa yksinkertaisesti ostamalla vähemmän, karsimalla ja kierrättämällä. Säilyttää kannattaa muistot, joita ei voi korvata ja tavarat, joita aktiivisesti käyttää.