Siirry sisältöön

Asokodin vaihtaminen

Asokodin vaihtaminen

Asumisoikeusasuntojen asukkaat voivat vaihtaa asuntoja keskenään. Vaihtopörssimme kautta voit etsiä sopivaa vaihtokumppania. Ilmoituksia voivat tehdä kaikkien asumisoikeusasuntojen asukkaat. Ilmoitus näkyy sivuillamme kolme kuukautta, jonka jälkeen se poistuu sivuilta automaattisesti. Voit myös poistaa ilmoituksen vaihtoilmoituksen teon jälkeen sähköpostiin saapuvasta linkistä.

Jos haluat asumisoikeuden haltijana muuttaa nykyisestä asumisoikeuskodistasi toiseen asumisoikeuskohteeseen, tulee sinun hakea järjestysnumero muiden hakijoiden tapaan Aran järjestysnumerorekisteristä. Järjestysnumero ei ole tarpeen silloin, jos löydät toisen asunnonvaihtajan, jonka kanssa haluat vaihtaa asuntoja.

Asokodin vaihtaminen on mahdollista myös eri asumisoikeusyhtiöiden välillä ja kunnasta toiseen. Jos sinulla ei ole vaihtokumppania, tarvitset uuden järjestysnumeron asokodin vaihtoa varten.  

Huomioithan, että asunnot myydään siinä kunnossa kuin ne vaihtohetkellä ovat.

Miten toimin, kun vaihtokumppani on löytynyt?

  1. Toimita meille vaihtolomake allekirjoitettuna. Poistamme samalla vaihtoilmoituksesi sivuiltamme, jotta et saa enää turhia yhteydenottoja. Vaihtolomakkeen löydät Kotikulmasta.
  2. Vaihdon valmistelu kestää Asuntosäätiön puolelta noin kaksi kuukautta.
  3. Ennen muuttoa molemmat osapuolet allekirjoittavat uuden asumisoikeussopimuksen.
  4. Jos olet pantannut asumisoikeussopimuksesi pankille lainan vakuudeksi, muistathan asioida pankissasi ennen uuden asumisoikeussopimuksen allekirjoittamista.

Jos tarvitset apua ilmoituksen tekemisessä, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@asuntosaatio.fi.

Asumisoikeusasunnon vaihtaminen asumisoikeuskohteen sisällä

Asumisoikeuslain uudistuksen myötä asunnon hakeminen saman asumisoikeuskohteen sisällä helpottui. Asumisoikeuden haltijana olet etusijalla asuntohaussa, kun haet asuntoa samasta kohteesta, jossa jo asut.

Miten toimin, kun haluan vaihtaa asuntoa asumisoikeuskohteen sisällä?

Tee asuntohakemus verkkopalvelussamme. Merkitse hakemukselle, että sinulla on jo asumisoikeus kyseisessä kohteessa.

Huomioithan, että kohteen sisäisenä vaihtajana asuntohakemuksesi tulee Asumisen rahoittamis- ja kehityskeskus Aran ohjeistuksen mukaisesti olla mukana asunnon ensimmäisellä tarjouskierroksella. Katso ohjeet asoasunnon hakemiseen.

Jos samasta talosta on useita hakijoita, valitaan se hakija jolla vanhin asumisoikeussopimus. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, ratkaistaan asunnon saaja järjestysnumeron perusteella. Kohteen sisäiset asumisoikeushakemukset ovat voimassa kaksi vuotta.

Kysyttävää? Ota meihin yhteyttä!

Asuntosäätiön palvelunumero

09 4246 9333

Autamme kaikissa asumiseen ja asunnon hakemiseen liittyvissä asioissa arkisin klo 9–13. Vikailmoituksiin liittyvissä asioissa palvelemme ympäri vuorokauden.