Siirry sisältöön

Uuden asukkaan muistilista

Lämpimästi tervetuloa Asuntosäätiön asukkaaksi! Tältä sivulta löydät tärkeitä tietoja ja vinkkejä muuttoosi liittyen.

Ennen muuttoa

Avaimet ja tuloilmoitus

Kotisi myyjä kertoo sinulle, miten saat uuden kotisi avaimet. Hän ohjeistaa sinua myös tekemään tuloilmoituksen, jotta tietosi välittyvät huoltoyhtiölle. Tämän jälkeen huoltoyhtiö voi esimerkiksi avata kodissasi asuville oven, mikäli avaimet ovat unohtuneet sisälle.

Muuttoilmoitus

Muistathan tehdä muuttoilmoituksen Postille sekä Digi- ja väestötietovirastolle. Muuttoilmoituksen teko onnistuu helposti Postin sivuilla. Muista ilmoittaa osoitteenmuutoksesta lehtitilauksille, pankille, vakuutusyhtiölle ja muille tarvittaville tahoille.

Kotivakuutus

Asukkaana sinun tulee ottaa kotivakuutus, joka korvaa vahingon sattuessa kotisi irtaimiston. Vakuutuksen voit ottaa itse valitsemaltasi vakuutusyhtiöltä.

Asuntosäätiön kokonaan omistamissa taloissa asukkailla on AsumisPLUS-ryhmävakuutus, joka korvaa taloyhtiön alueella sattuvia vahinkoja, joita kotivakuutus ei välttämättä korvaa. Vakuutus auttaa esimerkiksi silloin, jos asuminen keskeytyy taloyhtiön vesivahingon takia, lukot joudutaan uusimaan, koska avain on kadonnut tai varastettu, tai asukas murtaa luunsa pihalla liukastuessaan. Lue lisää AsumisPLUS-vakuutuksesta.

Sähkösopimus

Tee sähkösopimus haluamasi sähköyhtiön kanssa jo ennen muuttoa, jotta uuden kotisi sähköt toimivat viimeistään muuttopäivästä alkaen.

Asuntosäätiön asiakasedut muuton apuna

Asuntosäätiön asukkaana käytössäsi on asiakasetuja, jotka helpottavat muuttoa. Tutustu asiakasetuihin.

Sisäänmuuton jälkeen

Asunnon tarkastaminen

Teemme asuntoihimme tarkastuksen aina, kun asukas vaihtuu. Lisäksi toivomme, että uutena asukkaana tarkastat asunnon kunnon itsekin heti muuton jälkeen ja ilmoitat mahdollisista puutteista tai vioista meille.

  • Jos asut vuokrakodissa, ilmoita havaintosi meille viimeistään viikon kuluessa muutostasi tarkastuslomakkeella, jonka saat myyjältä sopimuksen tehtyäsi.

Autopaikat ja saunavuorot

Jos et ole sopinut autopaikasta myyjän kanssa asumisoikeus- tai vuokrasopimusta tehdessä, voit tiedustella vapaita autopaikkoja huoltoyhtiöstä. Huoltoyhtiö hoitaa myös mahdolliset taloyhtiön saunavuorot.

Laajakaistayhteys

Asuntosäätiön kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeeseen ja suurimpaan osaan vuokrakotien vuokraan sisältyy laajakaistayhteys. Kotiosoitteestasi riippuen joko DNA tai Elisa toimittaa internet-yhteyden kotiisi. Tarvittaessa voit tarkistaa tiedon operaattorista kirjoittamalla kotikatusi asuntohaun hakukenttään. Tieto löytyy rakennuksen tiedoista.

Lisätietoja internet-yhteydestä voit lukea operaattoreiden sivuilta: dna.fi/asuntosaatio tai elisa.fi/asuntosaatio.

Mistä saan apua?

Jos keittiösi hana vuotaa tai patteri pitää outoa ääntä, tee meille vikailmoitus.

  • Jos asut asokodissa, voi tehdä vikailmoituksen Kotikulmassa tai soittamalla Palvelukeskukseen.
  • Jos asut vuokrakodissa, ilmoita viasta Palvelukeskukseen.

Kaikki kiireelliset vikailmoitukset kannattaa tehdä puhelimitse. Vastuunjakotaulukosta voit tarkistaa, mitkä asunnon huoltotöistä kuuluvat sinulle ja mitkä Asuntosäätiölle.

Palvelukeskus palvelee Asuntosäätiön asukkaita 24/7

Vuokrakodit

09 4246 9339

Palvelukeskus palvelee asukkaitamme ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. 
Soitosta ei veloiteta palvelumaksua ja voit halutessasi jättää takaisinsoittopyynnön. 

Tutustu uuteen kotiisi ja yhteisiin pelisääntöihin

Tutustu heti alkuun uuden kotisi järjestyssääntöihin ja pelastussuunnitelmaan. Testaa myös palovaroitin, kun muutat asuntoon. Tämän jälkeenkin palovaroittimen testaus sekä patterin vaihtaminen on vastuullasi.

Asokoti-asukkaillamme on käytössä sähköinen tiedotus- ja asiointikanavaa Kotikulma, jossa on näppärä hoitaa asumiseen liittyviä asioita. Kotikulmassa voit muun muassa tehdä vikailmoituksen tai tarkistaa oman talosi ajankohtaiset asiat ja järjestyssäännöt.

Asokodin muutostyöt

Asokodeissa on mahdollisuus tehdä muutostöitä, joista osa voidaan korvata asukkaalle poismuuton yhteydessä. Tutustu mahdollisiin edellisten asukkaiden teettämiin muutostöihin, sillä vastuu kunnossapidosta siirtyy aina uudelle asukkaalle.

Jos olet itse kiinnostunut tekemään muutostöitä, tutustu ensin muutostyöohjeisiin Kotikulmassa. Muutostyöt vaativat aina työstä riippuen joko luvan hakemisen tai muutostyöilmoituksen.

Uuden asukkaan usein kysytyt kysymykset

Mistä löydän oman taloni yhteystiedot?

Löydät oman kotitalosi yhteystiedot helposti Ota yhteyttä -sivulta. Asokodin asukkaana voit tarkistaa yhteystiedot myös Kotikulmasta.

Miten saan autopaikan?

Voit tiedustella vapaita autopaikkoja huoltoyhtiöstä tai Asuntosäätiön Palvelukeskuksen kautta.

Asumisoikeusasukkaat: p. 09 4246 9333
Vuokra-asuntojen asukkaat: p. 09 4246 9339

Kuuluuko asuntooni nettiyhteys?

Asuntosäätiön kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeeseen ja suurimpaan osaan vuokrakotien vuokraan sisältyy joko DNA:n tai Elisan laajakaistayhteys. Voit tarkistaa kotitalosi operaattorin kirjoittamalla kotikatusi asuntohaun hakukenttään. Tieto löytyy rakennuksen tiedoista. Lisätietoja internet-yhteydestä voit lukea operaattoreiden sivuilta: dna.fi/asuntosaatio tai elisa.fi/asuntosaatio.

Mistä tiedän, mitkä kodin huoltotyöt ovat asukkaana vastuullani?

Voit tarkistaa vastuunjakotaulukosta, mitkä kodin huoltotöistä kuuluvat sinun vastuullesi ja mistä huoltotöistä Asuntosäätiö puolestaan vastaa.

Miten teen vikailmoituksen?

Vikailmoituksen tekeminen onnistuu soittamalla Palvelukeskukseen, joka palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Jos asut asokodissa, voit tehdä vikailmoituksen myös Kotikulmassa. Kiireellisissä asioissa vikailmoitus kannattaa aina tehdä puhelimitse.

Asumisoikeusasukkaat: p. 09 4246 9333
Vuokra-asuntojen asukkaat: p. 09 4246 9339

Mistä saan lisäavaimen asuntooni?

Asokodin asukkaana voit tilata lisäavaimen joko Kotikulman kautta tai soittamalla Palvelukeskukseen. Vuokrakotien asukkaana voit tilata lisäavaimen Palvelukeskuksen kautta.

Asumisoikeusasukkaat: p. 09 4246 9333
Vuokra-asuntojen asukkaat: p. 09 4246 9339

Saako Asuntosäätiön asunnoissa tupakoida?

Omaa kotiasi ja kotitalosi pihaa koskevat tupakointiehdot löytyvät asumisoikeus- tai vuokrasopimuksestasi. Uusimmat asumisoikeus- ja vuokratalomme ovat heti valmistuttuaan täysin savuttomia. Savuttomissa taloissa tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä tupakointipaikoilla.

Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa kaikki asuntomme ovat täysin savuttomia. Haluamme omalta osaltamme tukea vuonna 2016 voimaan astuneen tupakkalain tavoitetta, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppuu Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Lisätietoa Savuton Suomi 2030 –verkoston sivuilta.

Lue myös

Tietoa asokodin asukkaalle

Lue myös

Tietoa vuokrakodin asukkaalle