Siirry sisältöön

Turvallisuus

Kodin turvallisuus on tärkeä osa asumista. Tältä sivulta löydät vinkkejä ja ohjeita turvalliseen asumiseen.

Kodin paloturvallisuus

Tulipalot voidaan usein estää huolehtimalla, että kodin paloturvallisuus on kunnossa. Varmista, että kotonasi olevat palovaroittimet sekä sammutusvälineet toimivat, ja että tunnet taloyhtiösi poistumisreitit. Muistathan myös, että pienintäkään tulta ei tule jättää kotona vartioimatta.  

Palovaroittimet

Palovaroittimen hankkiminen on asunnon haltijan velvollisuus. Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet sijoitetaan kaikkiin makuuhuoneisiin sekä eteiseen.  

Palovaroittimen sijoituspaikka on eteisen katossa makuuhuoneen ulkopuolella. Asunnon jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden on oltava vähintään kaksi palovaroitinta. Esimerkiksi 65 neliön kerrostaloasunnossa on oltava vähintään kaksi palovaroitinta. Kaksikerroksisessa kodissa palovaroitin tarvitaan molempiin kerroksiin.   

Muista huolehtia, että varoittimissa on toimivat paristot. Testaa varoitinten toimintaa kuukausittain painamalla testinappia. Vaihda paristo välittömästi, jos palovaroitin alkaa pitää piippaavaa ääntä. 

1.1.2024 uudistunut pelastuslaki

Pelastuslaki muuttui 1.1.2024. Palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy lakimuutoksen myötä kiinteistöjen omistajille vuoden 2026 alusta lähtien. Siirtymäajan aikana Asuntosäätiö suunnittelee, miten uudet velvoitteet käytännössä hoidetaan.  

Vuoden 2026 alkuun saakka palovaroittimien testaaminen ja paristojen vaihtaminen säilyy asukkaan vastuulla sellaisten palovaroittimien osalta, jotka eivät ole kytkettynä sähköverkkoon. Paristot tulee vaihtaa vuosittain. Muistathan, että yli 10 vuotta vanha palovaroitin tulee vaihtaa uuteen.  

Vuonna 2010 tai sen jälkeen rakennetuissa kiinteistöissä on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, joiden kunnossapidosta vastaa Asuntosäätiö.  

Uuden pelastuslain myötä vuodesta 2026 alkaen vastuu palovaroittimien hankinta, asennus ja ylläpito siirtyvät Asuntosäätiön vastuulle. Asukkaiden tulee kuitenkin edelleen jatkossakin säännöllisesti testata ja puhdistaa kotiinsa asennetut palovaroittimet sekä ilmoittaa mahdollisista vioista.  

Muista palovaroittimien lisäksi:

Alkusammutusvälineet

  • Hanki kotiisi vähintään yksi sammutuspeite. Myös käsisammuttimen hankkiminen kotiin on suositeltua.  
  • Sijoita sammutusvälineet helposti saataville. Varmista, että osaat käyttää välineitä tulipalon sattuessa. Myös vesi on tehokas sammutuskeino, mutta se ei sovellu rasva- ja sähköpalojen sammuttamiseen – käytä niiden sammuttamiseen sammutuspeitettä. Sammuta palon alku kuitenkin vain silloin, kun se ei uhkaa omaa turvallisuuttasi. 

Poistumisreitit

  • Tutustu kotitalosi poistumisreitteihin tulipalotilanteen varalta.
  • Mikäli asut kerros- tai rivitalossa ja asukkaiden yhteistä kokoontumispaikkaa ei ole vielä määritelty, sopikaa sellainen yhdessä. Tulipalotilanteessa on tärkeä tietää, että kaikki ovat päässeet turvaan. 

Kodin laitteet

Noudata erityistä tarkkuutta kodin erilaisia laitteita käytettäessä. Valvo laitteiden, kuten hanojen, lieden, uunin sekä astian- ja pyykinpesukoneiden toimintaa käytön aikana. Sulje laitteet käytön jälkeen tulipalojen, vuotojen ja muiden vahinkojen ehkäisemiseksi.  

Ladattavat laitteet

Muista ottaa ladattavat laitteet pois seinästä latauksen loputtua. Näin vältät riskin laitteen vioittumiseen ja ylikuumentumiseen.  

Sähköautot

Huomioithan, että sähkö- ja hybridiautoja ei tule ladata muista kuin latausta varten suunnitelluista laitteista. Lämpötolpista lataaminen aiheuttaa ylikuormitusta, joka vaurioittaa lämpötolppia sekä aiheuttaa turvallisuusriskin pysäköintialueella. Lämpötolpasta auton lataaminen aiheuttaa lämpötolppien vioittumista, vaarantaa turvallisuuden sekä kuluttaa kiinteistösähköä luvatta. Sähköautoa ei tule ladata myöskään kiinteistön sähköpistorasioista.  

Sähkögrillit

Voit laittaa ruokaa omalla pihallasi kaasu-, hiili- tai sähkögrillillä. Parvekkeella sen sijaan voit turvallisuussyistä laittaa ruokaa ainoastaan sähkögrillillä. 

Sähkökiukaat

Saunassa tapahtuvien tulipalojen yleisin syttymissyy on liian pieneksi jäänyt etäisyys kiukaan ja palavan materiaalin, kuten kuivumaan laitettujen vaatteiden ja pyyhkeiden, välillä. Pidäthän huolta siitä, että et säilytä kiukaan päällä tai kiukaan lähellä mitään ylimääräisiä tavaroita. Ethän myöskään tulipaloriskin vuoksi käytä saunaa säilytystilana.  

Kotivakuutus ja AsumisPLUS-ryhmävakuutus

Kotivakuutus tuo turvaa kodille ja kodin tavaroille. Asukkaana sinun tulee hankkia kotivakuutus, joka korvaa vahingon sattuessa kotisi irtaimiston. Kotivakuutus onkin hyvä hankkia kotona sattuvien vahinkojen varalle heti sisäänmuuton yhteydessä.  

Asuntosäätiön kokonaan omistamissa taloissa asukkailla on maksuton AsumisPLUS-ryhmävakuutus, joka korvaa taloyhtiön alueella sattuvia vahinkoja. Vakuutus auttaa esimerkiksi silloin, jos asuminen keskeytyy taloyhtiön vesivahingon takia. Vakuutuksesta voi saada korvauksen, jos esimerkiksi lukot joudutaan uusimaan kadonneen avaimen vuoksi tai jos asukas murtaa luunsa pihalla liukastuessaan.  

Kotitalon ja pihapiirin kunnossapito ja turvallisuus

Tekniset isännöitsijämme huolehtivat asumisoikeusasuntojen säännöllisistä tarkastuksista, tarvittavien korjausten suunnittelusta sekä pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmista. 

Huoltoyhtiö huolehtii talosi ja pihapiirisi turvallisuudesta ja siisteydestä. Huoltoyhtiö auttaa sinua esimerkiksi silloin, kun kotisi hana vuotaa, patteri kaipaa tarkistusta tai olet unohtanut avaimesi. Huollon tavoitat Kotikulman vikailmoituksen kautta tai soittamalla palvelunumeroomme 09 4246 9333.

Järjestyssäännöt- ja häiriöt 

Yhteiset pelisäännöt kannattaa tarkistaa järjestyssäännöistä. Muistathan, että järjestyssäännöt koskevat sinun ja perheesi lisäksi luonasi kyläileviä vieraita. Asuntosäätiöllä on yhteiset järjestyssäännöt, mutta jokainen asukastoimikunta voi halutessaan tarkentaa järjestyssääntöjä ja laatia omat talokohtaiset pelisäännöt. Tutustu järjestyssääntöihin. 

Normaalit elämisen äänet kuuluvat asumiseen, mutta häiritsevä käyttäytyminen ei. Jos kotitalossasi on jatkuvasti häiriöitä, otathan yhteyttä Asuntosäätiöön. Asokotien asukkaat voivat tehdä häiriöilmoituksen Kotikulmassa. Jos asut vuokrakodissa, otathan yhteyttä meihin soittamalla palvelunumeroomme.

Jos häiriöt ovat vakavia, älä lähde selvittämään tilannetta itse, vaan ota yhteyttä poliisiin. Poliisin tavoitat yleisestä hätänumerosta 112. 

Tupakointi

Kaikki uudet talomme ovat täysin savuttomia heti valmistumisestaan lähtien. Vanhemmissa taloissamme tupakoinnin kieltävä ehto on lisätty 1.1.2021 lähtien solmittuihin uusiin asumisoikeus- ja vuokrasopimuksiin. Jos sopimus on alkanut tätä ennen, ei sopimuksessa näin ollen ole kielletty tupakointia. Jos tupakointi on sopimuksesi nojalla sallittua, hankithan kannellisen tuhkakupin vaaratilanteiden ja tuhkan leviämisen välttämiseksi.