Siirry sisältöön

Kotionnellisuus

Kodin sanotaan usein olevan maailman tärkein paikka. Mutta mikä merkitys kodilla on suomalaisten onnellisuudelle?

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus

Selvitimme Kotionnellisuus-tutkimuksessamme kolmatta kertaa, mikä on kodin merkitys suomalaisten onnellisuudelle ja mistä onnellisuus kodissa muodostuu. Toukokuussa 2023 tehtyyn väestökattavaan tutkimukseen osallistui yhteensä 1 588 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.

Koti on terveyden ja läheisten rinnalla tärkein onnellisuuden lähde

Tutkimuksemme mukaan terveys on suomalaisille tärkein onnellisuutta lisäävä tekijä. Lähes yhtä suuri merkitys on kodilla. Kumppani/puoliso, taloudellinen tilanne, ystävät ja lapset tai lastenlapset tulevat listalla seuraavina.

Koti on toiseksi tärkein suomalaisten onnellisuuden lähde. Skaalapisteet, yhteensä 100 pistettä (18–69 -vuotiaat, Est. 3 588 000).

Mikä kodissa tekee meidät onnellisiksi?

Tutkimuksessa eniten kotionnellisuutta lisääviä asioita olivat turvallinen ja rauhallinen sijainti sekä oma tila ja rauha. Nämä nostettiin jopa asuinkumppaneiden edelle. Myös kodin koko ja toimivuus ovat tärkeitä kotionnellisuutta lisääviä tekijöitä.

Kotionnellisuuteen vaikuttavat tekijät. Skaalapisteet, yhteensä 100 pistettä (18-69 -vuotiaat, Est. 3 588 000).

Yli puolet suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta

Tutkimuksemme mukaan 54 % suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta. Asumiskustannusten yleinen nousu huolestuttaa eniten 35–44-vuotiaita suomalaisia (63 %). Noin kolmannes (31 %) on huolissaan korkojen nousun heijastumisesta asumisen arkeen ja kustannuksiin. Eniten korkojen nousun vaikutus huolestuttaa 25–34-vuotiaita (45 %).

Pylväsdiagrammi Kotionnellisuus-tutkimuksen tuloksista, asumiskustannukset.
54 % suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta.

Usein kyläilevät kokevat itsensä onnellisemmiksi

Kotionnellisuus-tutkimuksemme mukaan suomalaiset käyvät kylässä ystävän, tuttavan, naapurin tai sukulaisen luona keskimäärin 25 kertaa vuodessa eli lähestulkoon joka toinen viikko. Joka neljäs suomalainen (24 %) kertoo kyläilevänsä tätäkin innokkaammin eli vähintään kerran viikossa.

Usein kyläilevät kokevat itsensä muita onnellisemmiksi. Tutkimuksemme mukaan suomalaisten yleinen onnellisuusindeksi asettuu lukemaan 4,9 (asteikolla 1–7), kun vähintään kerran viikossa tai useammin kyläilevien kohdalla onnellisuuden kokemus nousee reippaasti päälle viiden.

Graafi vuosittaisista kyläilymääristä eri puolilla Suomea.
Vuosittaiset kyläilymäärät eri puolilla Suomea.

Varsinaissuomalaiset ovat innokkaimpia kyläilijöitä, ja kyläilevät keskimäärin 30 kertaa vuodessa. Seuraavaksi ahkerimpia kyläilijöitä ovat hämäläiset, jotka suuntaavat vieraisille 28 kertaa vuodessa. Harvimmin kyläillään Keski-Suomessa ja Kymenlaaksossa.

Lemmikit lisäävät merkittävästi onnellisuutta

Lähes joka viides (18 %) suomalainen kokee lemmikin tärkeimmäksi onnellisuuden lähteeksi kotona. Tutkimuksen mukaan lemmikki peittoaa onnellisuuden lähteenä muun muassa saunomisen, puutarhan ja naapurit

Lähes joka neljäs suomalainen nauttii kodin siivoamisesta

Kotona koetun onnellisuuden lähteenä siisteys kipuaa kymmenen tärkeimmän asian joukkoon ja ohittaa muun muassa lemmikit, naapurit ja saunomisen. Tuoreimmassa mittauksessa lähes 22 % suomalaisista kertoo nauttivansa kodin siivoamisesta. Kodin eri tiloista keittiön siisteys on tärkeintä lähes puolelle meistä (42 %). Seuraavaksi tärkeimmäksi siivottavien listalla nousee olohuone (24 %) ja kolmanneksi innokkaimmin kuurataan kylpyhuonetta (16 %).

Kodin päivää vietetään 14.10.2023

Koti on maailman tärkein paikka ja tärkeä onnellisuuden lähde – siksi koti ansaitsee oman päivän kalenteriin. Kodin päivää vietetään vuosittain lokakuun toisena lauantaina. Kodin päivään voi osallistua helposti tekemällä itselle mieluisia asioita – omasta rauhasta nauttien tai vaikka naapurin kanssa kahvitellen.