Siirry sisältöön

Kotionnellisuus

Kodin sanotaan usein olevan maailman tärkein paikka. Kodista puhuttaessa keskitytään kuitenkin paljon koviin faktoihin, kuten kustannuksiin, sijaintiin ja neliöihin. Mikä merkitys kodilla on ihmisten onnellisuuteen?

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus

Selvitimme Kotionnellisuus-tutkimuksessamme toista kertaa, mikä on kodin merkitys suomalaisten onnellisuudelle ja mistä onnellisuus kodissa muodostuu. Väestökattavaan tutkimukseen osallistui yhteensä 1 068 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.

Koti on terveyden ja läheisten rinnalla tärkein onnellisuuden lähde

Tutkimuksemme mukaan terveys on suomalaisille tärkein onnellisuutta lisäävä tekijä. Lähes yhtä suuri merkitys on kodilla. Kumppani/puoliso, taloudellinen tilanne, ystävät ja lapset tai lastenlapset tulevat listalla seuraavina.

Koti on toiseksi tärkein suomalaisten onnellisuuden lähde. Skaalapisteet, yhteensä 100 pistettä (18-69 -vuotiaat, Est. 3 591 000).

Mikä kodissa tekee meidät onnellisiksi?

Tutkimuksessa eniten kotionnellisuutta lisääviä asioita olivat turvallinen ja rauhallinen sijainti sekä oma tila ja rauha. Nämä nostettiin jopa asuinkumppaneiden edelle. Myös kodin koko ja toimivuus ovat tärkeitä kotionnellisuutta lisääviä tekijöitä.

Kotionnellisuuteen vaikuttavat tekijät. Skaalapisteet, yhteensä 100 pistettä (18-69 -vuotiaat, Est. 3 591 000).

Onnellisia löytyy yhtä paljon kaikenlaisista kodeista, eikä asumismuodolla tai talotyypillä ole Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan merkitystä suomalaisten yleiselle onnellisuudelle. Samoin kaupungissa tai maaseudulla asuvien kotionnellisuus syntyy samankaltaisista asioista.

Kotona koetaan eniten onnea, iloa ja rauhaa

Kotona koetaan eniten rauhan, onnen ja ilon tunteita. Edelliseen vuoteen verrattuna positiivisia tunteita koetaan kotona hieman aiempaa vähemmän, kun taas ahdistus, alakuloisuus ja epävarmuus ovat voimistuneet. Samoin yksinäisyyden kokemus on lisääntynyt. 

Kotona koettujen tunteiden kärjessä on rauhallisuus, onni ja ilo. Skaalapisteet, yhteensä 100 pistettä (18-69 -vuotiaat, Est. 3 591 000).

Yhteisöt ovat merkittävä onnen lähde

Yhteisöjä itselleen tärkeinä pitävät ovat Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan keskivertoa onnellisempia. Onnellisuuden kokemus on heillä reippaasti korkeampi (5,3 asteikolla 7 = hyvin onnellinen, 1= ei lainkaan onnellinen) kuin koko väestöllä keskimäärin (4,9).

Onnellisuutta lisäävät kaikenlaiset yhteisöt naapurustosta harrastuspiireihin ja urheiluseuroihin sekä yhdistyksistä lasten harrastusryhmiin ja aatteellisiin järjestöihin.

Kuuntele Kotionnellisuus-soittolistaamme

Kokosimme kotoilua varten Kotionnellisuus-soittolistan Instagram-seuraajiemme toivekappaleiden pohjalta.

Kodin päivää vietetään lokakuussa

Koti on maailman tärkein paikka ja tärkeä onnellisuuden lähde – siksi koti ansaitsee oman päivän kalenteriin. Kodin päivää vietetään vuosittain lokakuun toisena lauantaina. Kodin päivään voi osallistua helposti tekemällä itselle mieluisia asioita – omasta rauhasta nauttien tai vaikka naapurin kanssa kahvitellen.