Siirry sisältöön

Kotionnellisuus

Kodin sanotaan usein olevan maailman tärkein paikka. Mutta mikä merkitys kodilla on suomalaisten onnellisuudelle?

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus

Selvitimme Kotionnellisuus-tutkimuksessamme kolmatta kertaa, mikä on kodin merkitys suomalaisten onnellisuudelle ja mistä onnellisuus kodissa muodostuu. Toukokuussa 2023 tehtyyn väestökattavaan tutkimukseen osallistui yhteensä 1 588 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.

Vuoden 2024 Kotionnellisuus-tutkimus toteutetaan kaksiosaisena. Tutkimuksen ensimmäiset tulokset valmistuivat tammikuussa 2024.

Lue Kotionnellisuus 2024 -tutkimustuloksia

Kotitöiden inhokit ja suosikit selvillä

Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että suosikkiaskareet vaihtelevat paitsi sukupuolen ja iän mukaan, myös alueellisesti. Ylivoimaista lempipuuhaa kautta Suomen on ruoanlaitto, kun taas inhokkilistan kärkeen kipuavat ikkunoiden pesu ja vessanpöntön puhdistus.

Robotti-imurit valtasivat suomalaiskodit

Jo yli 700 000 suomalaisen kotona villakoiria jahtaa nykyisin robotti-imuri. Kodinkonekollegoistaan poiketen useimmat robotti-imurit saavat myös nimen – nurkkia puunaavat useimmiten Robo tai NuuNuu.

Suomalaiset huolissaan kohtuuhintaisesta asumisesta

Suomalaiset ovat huolissaan asumisen hintatasosta. Lähes puolet kansalaisista (47 %) kokee, että kohtuuhintainen asuminen toteutuu Suomessa melko tai erittäin huonosti.

Onko naapurisi myös ystäväsi?

Kotionnellisuus 2024 -tutkimuksemme mukaan ystävystyminen naapurin kanssa lisäntyy iän myötä. Joka kymmenes meistä on huolissaan naapurin pärjäämisestä tai hyvinvoinnista ja yhtä moni myös auttaa naapuriaan säännöllisesti arkiaskareissa.

Kotionnellisuus 2023 -tutkimus:

Koti on terveyden ja läheisten rinnalla tärkein onnellisuuden lähde

Tutkimuksemme mukaan terveys on suomalaisille tärkein onnellisuutta lisäävä tekijä. Lähes yhtä suuri merkitys on kodilla. Kumppani/puoliso, taloudellinen tilanne, ystävät ja lapset tai lastenlapset tulevat listalla seuraavina.

Koti on toiseksi tärkein suomalaisten onnellisuuden lähde. Skaalapisteet, yhteensä 100 pistettä (18–69 -vuotiaat, Est. 3 588 000).

Mikä kodissa tekee meidät onnellisiksi?

Tutkimuksessa eniten kotionnellisuutta lisääviä asioita olivat turvallinen ja rauhallinen sijainti sekä oma tila ja rauha. Nämä nostettiin jopa asuinkumppaneiden edelle. Myös kodin koko ja toimivuus ovat tärkeitä kotionnellisuutta lisääviä tekijöitä.

Kotionnellisuuteen vaikuttavat tekijät. Skaalapisteet, yhteensä 100 pistettä (18-69 -vuotiaat, Est. 3 588 000).

Yli puolet suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta

Tutkimuksemme mukaan 54 % suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta. Asumiskustannusten yleinen nousu huolestuttaa eniten 35–44-vuotiaita suomalaisia (63 %). Noin kolmannes (31 %) on huolissaan korkojen nousun heijastumisesta asumisen arkeen ja kustannuksiin. Eniten korkojen nousun vaikutus huolestuttaa 25–34-vuotiaita (45 %).

Pylväsdiagrammi Kotionnellisuus-tutkimuksen tuloksista, asumiskustannukset.
54 % suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta.

Kodin päivää vietetään 12.10.2024

Koti on maailman tärkein paikka ja tärkeä onnellisuuden lähde – siksi koti ansaitsee oman päivän kalenteriin. Kodin päivää vietetään vuosittain lokakuun toisena lauantaina. Kodin päivään voi osallistua helposti tekemällä itselle mieluisia asioita – omasta rauhasta nauttien tai vaikka naapurin kanssa kahvitellen.

Kodin päivän tunnelmiin voit virittäytyä myös tekemällä testin, jolla voit selvittää, millainen koti-ihminen sinä olet!