Siirry sisältöön

Poismuuttajan muistilista

Muutossa on paljon muistettavaa. Tältä sivulta voit tarkistaa tärkeimmät muistettavat asiat, kun olet muuttamassa pois Asuntosäätiön aso- tai vuokrakodista.

Kun muutat pois asokodista tai vuokrakodista

Asumisoikeuden luopumisilmoitus

Asumisoikeudesta luopumisen irtisanomisaika on päivälleen kolme kuukautta. Luopumisaika lasketaan siitä päivästä, kun vastaanotamme kaikkien sopimusosapuolten allekirjoittaman luopumisilmoituksen joko sähköisesti Kotikulman kautta, sähköpostin liitteenä tai postitse toimistollemme toimitettuna.

Tee luopumisilmoitus joko sähköisesti Kotikulmassa tai tulostamalla asuntomyyjälle palautettava luopumisilmoitus. Lähetämme vahvistuskirjeen viikon kuluessa luopumisesta.

Huomioithan, että 1.1.2021 jälkeen tehdyistä hyvitettävistä muutostöistä pitää toimittaa kuitit kuuden kuukauden sisällä siitä, kun hyvitettävä muutostyö on hyväksytty, jotta hyvityksen voi saada poismuuton yhteydessä. Tätä aiemmin tehtyjen muutostöiden hyvityksen edellytyksenä on, että kuitit oli toimitettu Asuntosäätiölle vuoden 2021 loppuun mennessä.

Palauta alkuperäinen asumisoikeussopimus meille ennen luopumisajan päättymistä. Jos asumisoikeussopimus on lainan vakuutena pankissa, saamme sopimuksen suoraan pankista.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty.

Muuttotarkastus

Teemme muuttotarkastuksen asokodissasi luopumisajan kuluessa ja vuokrakodissa irtisanomisajan päättyessä. Voit olla halutessasi paikalla muuttotarkastuksessa.

Lähetämme sinulle ennen muuttoa myös muuttotarkastuslomakkeen, johon voit itse kirjata havainnot ja kuvat asunnon kunnosta ennen poismuuttoasi.

Loppusiivous ennen poismuuttoa

Jokaisen poismuuttajan vastuulla on tehdä loppusiivous, jotta asunto jää siistiin kuntoon uusia asukkaita varten. Jos jätät loppusiivouksen tekemättä tai siivouksen taso ei täytä normaalin loppusiivouksen kriteereitä, teetämme siivouksen siivousliikkeellä ja pidätämme aiheutuneet kulut joko vakuusmaksusta ja/tai asumisoikeusmaksusta.

Muistathan viedä huonekalut ja ongelmajätteet asianmukaisesti kierrätykseen. Talon jätepiste on tarkoitettu vain talousjätteille.

Katso muistilista loppusiivoukseen:

Koko asunto 

 • Tyhjennä asunto ja varastotilat kaikista tavaroista. 
 • Imuroi ja puhdista kaikki lattiapinnat lattiamateriaalin edellyttämällä tavalla. 
 • Poista ovista, oven karmeista ja seiniltä ylimääräiset tarrat tai muut materiaalit. 
 • Puhdista kodinkoneet pölystä ja likatahroista. 
 • Pyyhi liat ilmanvaihtoventtiileistä. 
 • Siivoa parveke ja poista ylimääräiset istutuslaatikot, kalusteet ja muut tavarat. 

Keittiö

 • Tyhjennä keittiökaapit ja pyyhi ne puhtaiksi likatahroista sisä- ja ulkopuolelta. 
 • Puhdista pesuallas ja laatoitukset. 
 • Puhdista liesituuletin ja pese liesituulettimen suodatin.  
 • Puhdista liesi ja uuni sekä lieden tausta.
 • Pyyhi jääkaappi ja sulata pakastin. 

Kylpyhuone, vessa ja sauna

 • Pese altaat sekä wc-istuimet. 
 • Pyyhi laatoitukset puhtaiksi.  
 • Puhdista lattiakaivot näkyvästä liasta sekä kaivon kansi molemmilta puolilta.  
 • Mikäli huoneistossa on sauna, pese lauteet saunan puhdistusaineella.  

Asumisoikeusmaksun palautus

Kun saamme asokodin luopumisilmoituksen, tarkistamme asunnon ensimmäisen asumisoikeusmaksun maksupäivän indeksin ja vertaamme sitä luopumisilmoituksen jättöpäivän indeksiin. Indeksimuutos lisätään asunnon alkuperäiseen asumisoikeusmaksuun.

Laskemme palautettavaan asumisoikeusmaksuun mukaan myös mahdolliset asuntoon tehdyt hyvitettävät muutostyöt.

Asumisoikeusmaksu palautetaan sopimuksen päättymisen jälkeen.

Sopimusten irtisanominen

Muista irtisanoa tai siirtää asuntoosi liittyvät sopimukset, kuten sähkösopimus, kotivakuutus ja laajakaistaliittymä. Pidä sähkösopimus voimassa kuitenkin sopimuksen päättymispäivään asti. Ethän myöskään sammuta asunnon sähköjä pääkytkimestä pois muuttaessasi.

Irtisano mahdolliset autopaikat ja saunavuorot olemalla yhteydessä huolto- ja/tai pysäköintiyhtiöön. 

Avainten palautus

Kun irtisanot asunnon, saat meiltä samalla ohjeet avainten palautukseen.

Asumisoikeusasuntoihin tehdyt muutostyöt

 • Jos olet hankkinut asuntoon kodinkoneita (hyvitettävänä muutostyönä), koneet pitää jättää paikoilleen toimintakuntoisina ja oikein asennettuina. Jos sinulla on oma kodinkone (ei-hyvitettävä muutostyö), kuten astianpesukone, jonka otat mukaasi, huolehdithan että poisto- ja tulovesiliittymät tulpataan koneen poiston yhteydessä huolellisesti.
 • Sälekaihtimet on jätettävä paikoilleen.
 • Asunnon piha-alueelle tai terassille tehdyt istutukset, lisäaidat ja laatoitukset pitää jättää paikoilleen tai saattaa alue alkuperäiseen kuntoon. Jos esimerkiksi poistat pensaan, sinun tulee täyttää kuoppa ja istuttaa nurmikko uudelleen.
 • Jos olet asentanut lisäantenneja, poista ne, paikkaa kiinnitysreiät ja maalaa seinä tarvittaessa alkuperäiseen kuntoon. 

Asuntosäätiön asiakasedut muuton apuna

Asuntosäätiön asukkaana käytössäsi on asiakasetuja, jotka helpottavat muuttoa. Tutustu asiakasetuihin.

Palvelukeskus palvelee Asuntosäätiön asukkaita 24/7

Vuokrakodit

09 4246 9339

Poismuuttajan usein kysytyt kysymykset

Kuinka pitkä asunnon irtisanomisaika on?

Asumisoikeusasunnon irtisanomisaika on määritelty asumisoikeuslaissa ja sen pituus on aina kolme kuukautta. Irtisanomisaika alkaa siitä päivästä, kun luopumisilmoitus on toimitettu Asuntosäätiölle.

Asuntosäätiön vuokrakotien irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi, joka lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen on tehty.

Miten irtisanon asuntoni?

Jos asut asokodissa, tee luopumisilmoitus joko sähköisesti Kotikulmassa tai tulostamalla asuntomyyjälle palautettava luopumisilmoitus.

Vuokrasopimus irtisanotaan sähköisellä irtisanomisilmoituksella.

Jos asut vuokralla asokodissa, tulee irtisanominen tehdä Kotikulman sähköisellä irtisanomisilmoituksella.

Milloin vakuusmaksu palautetaan?

Palautamme vakuusmaksun kahden viikon kuluttua sopimuksen päättymisestä. Vakuusmaksusta voidaan tehdä vähennyksiä, jos asukas on esimerkiksi jättänyt loppusiivouksen tekemättä tai hukannut asunnon avaimia.

Olen muuttamassa pois asokodista. Mistä tiedän minulle palautettavan asumisoikeusmaksun suuruuden?

Kun luovut asokodistasi, huomioimme palautettavassa asumisoikeusmaksussa rakennuskustannusindeksin ja mahdolliset asuntoon tekemäsi hyvitettävät muutostyöt. Vertaamme luopumisilmoituksen jättöpäivän rakennuskustannusindeksiä asunnon ensimmäisen asumisoikeusmaksupäivän indeksiin. Tilastokeskus päivittää rakennuskustannusindeksin kuukausittain kuun puolivälissä.

Miten toimia, kun asokodissa asuva läheinen menehtyy?

Asumisoikeuden haltijan menehtyessä asumisoikeudesta käydään siirto- tai luopumiskäsittely, jossa menehtyneen henkilön asumisoikeussopimus joko siirretään toiselle henkilölle tai irtisanotaan eli luovutetaan takaisin Asuntosäätiölle.

Kuolinpesän käsittely alkaa useimmissa tapauksissa menehtyneen henkilön omaisen tai omaisten yhteydenotosta asiakaspalveluumme, jolla saamme tiedon asukkaan menehtymisestä.

Jotta voimme antaa omaisille tietoja asumisoikeussopimukseen liittyen, tulee omaisen tai omaisten toimittaa meille virkatodistus. Virkatodistuksella varmistamme, että yhteyttä ottanut henkilö kuuluu vainajan kuolinpesään, ja on siten oikeutettu saamaan asumisoikeussopimukseen liittyviä tietoja.

Miten toimia, kun vuokrakodissa asuva läheinen menehtyy?

Vuokrakodissa asuvan asukkaan menehtyessä asunnosta käydään kuolinpesän siirto- tai luopumiskäsittely, jossa menehtyneen henkilön asunto joko siirretään toiselle henkilölle tai irtisanotaan eli luovutetaan takaisin Asuntosäätiölle.

Kuolinpesän käsittely alkaa useimmissa tapauksissa menehtyneen henkilön omaisen tai omaisten yhteydenotosta asiakaspalveluumme, jolla saamme tiedon asukkaan menehtymisestä.

Jotta voimme antaa omaisille tietoja vuokrasopimukseen liittyen, tulee omaisen tai omaisten toimittaa meille virkatodistus. Virkatodistuksella varmistamme, että yhteyttä ottanut henkilö kuuluu vainajan kuolinpesään, ja on siten oikeutettu saamaan vuokrasopimukseen liittyviä tietoja.