Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Usein kysyttyä vuokra-asunnon hakemisesta

Mitä varallisuusraja tarkoittaa?

Varallisuusrajoitetuissa vuokra-asunnoissa asukasvalinta perustuu varallisuuteen, tuloihin ja tarveharkintaan. Asukasvalinnassa etusijalla ovat kiireellisessä asunnon tarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijat.

Varallisuutta ovat esimerkiksi hakijan/hakijoiden omistama kiinteistö tai osakehuoneisto sekä säästöt. Varallisuusraja määräytyy paikkakunnan ja hakijatalouden koon mukaan.

Jos haet vuokra-asuntoa, jossa on varallisuusraja, sinun täytyy antaa selvitys asunnon tarpeestasi ja varallisuudestasi. Asunnon hakijan varallisuutena huomioidaan hakuhetken varallisuus.

Mitä tuloraja tarkoittaa?

Jos vuoka-asunnossa on tulorajat, asukasvalinta perustuu hakijan tai hakijoiden tuloihin. Tulorajoitetuissa asunnoissa ei huomioida varallisuutta tai asunnon tarvetta.

Käytössä tulojen yläraja, eli kuukausitulot eivät saa ylittää ARAn määrittämää rajaa. Tuloiksi lasketaan ansio- ja pääomatulot eli esimerkiksi palkkatulot ja palkanlisät, eläke ja mahdolliset vuokra- ja osinkotulot. Jos haet vuokra-asuntoa, jossa on tuloraja, sinun täytyy antaa selvitys tuloistasi.

Voinko hakea asuntoa, jos minulla on maksuhäiriömerkintä?

Tarkistamme kaikilta asunnonhakijoilta luottotiedot. Maksuhäiriömerkinnät eivät kaikissa tapauksissa ole asunnon saannin este, vaan teemme vuokrauspäätökset tapauskohtaisesti kokonaisuus huomioiden.

Tarvitaanko asuntohakemusta varten henkilötunnusta?

Kyllä, henkilötunnusta kysytään sekä asumisoikeus- että vuokra-asuntohakemuksessa.

Pitääkö minun maksaa vuokravakuus?

Kyllä. Laskimme vuokra-asuntojemme vakuusmaksun 1.2.2024 alkaen allekirjoitettavissa vuokrasopimuksissa 250 euroon. Vakuusmaksu maksetaan ennen asuntoon muuttoa.   

Muutoksella pyrimme ylläpitämään asuntojemme hyvää käyttöastetta kiristyneessä asuntomarkkinatilanteessa. Käyttöasteen korkeana säilyminen on kaikkien asukkaidemme etu, kun asumisen kustannukset säilyvät tasaisina.   

Ennen 1.2.2024 solmituissa vuokrasopimuksissa vakuus on yhden kuukauden vuokra. Vakuusmaksun muutoksella ei ole vaikutusta aiemmin tehtyihin voimassa oleviin sopimuksiin eikä aiemmin maksettuja suurempia vakuuksia palauteta asukkaille kesken sopimuskauden.   

Sopimuksen mukainen vakuusmaksu palautetaan asukkaalle poismuuton yhteydessä, mikäli vakuusmaksusta ei jouduta pidättämään kuluja, joilla katetaan esimerkiksi siivousliikkeellä teetetty loppusiivous.  

Uudiskohteissa hinnat ovat arvioituja hintoja, kunnes hinnat vahvistuvat rakennuksen valmistuttua. 

Millaisia vuokrasopimuksia Asuntosäätiö tekee?

Teemme pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa olevia vuokrasopimuksia yhden kuukauden irtisanomisajalla. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa heti, jolloin se päättyy yhden kuukauden irtisanomisajan mukaisesti.

Millainen on irtisanomisaika, jos muutan saman talon sisällä toiseen vuokra-asuntoon?

Irtisanomisaika on yhden kuukauden mittainen. Irtisanomisajasta on myös mahdollista neuvotella tapauskohtaisesti, jos vaihto on tapahtumassa vuokrakohteiden välillä.

Saako Asuntosäätiön asunnoissa tupakoida?

Tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeella ja terasseilla kaikissa 1.1.2021 alkaen tehdyissä sopimuksissamme. Kaikki uusimmat talomme ovat täysin savuttomia. Savuttomissa taloissa tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä tupakointipaikoilla.