Siirry sisältöön
Kirsi Zeddini koira sylissään.

”Asumisoikeusasunto merkitsee minulle kiinnekohtaa ja turvaa”

03.11.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten Kuvat Pia Ingberg
Parikymmentä kertaa muuttanut maailmanmatkaaja Kirsi Zeddini muutti kesällä uuteen taloon Helsingin Kannelmäessä. Se sujui sutjakkaasti naiselta, joka ei takerru tavaroihin. Lue Kirsin muuttotarina!

”Olen muuttanut parikymmentä kertaa sen jälkeen, kun 18-vuotiaana lähdin maailmalle lapsuudenkodistani, rintamamiestalosta Hyvinkäältä. Olen asunut niin rivi- kuin kerrostalossa, omistusasunnossa ja vuokralla, eri maissa ja monilla mantereilla. Matkailu ja vieraat kulttuurit ovat aina olleet sydäntäni lähellä.

Minut tunnetaan työpaikalla ja ystäväpiirissä nopealiikkeisenä ihmisenä, enkä tälläkään kertaa vitkastellut muuttolaatikoiden purkamisessa. Tavarat olivat paikoillaan jo muuttoviikonloppuna.

Elämä kuitenkin yllätti, ja pian kolmihenkinen perheemme muutti jälleen.

Samassa talossa ja kerroksessa vapautui hieman suurempi asunto, ja tartuimme heti tilaisuuteen. Tavarat kannettiin helteisen heinäkuun puolessavälissä taas uuteen kotiin, entisen asunnon naapuriin. 

Melkein joka perjantai kotia piristää uusi kukkakimppu.

Kätevä lipasto kierrätysryhmästä

Tämä asunto on meille täydellinen. Yksi kolmesta makuuhuoneesta on sisustettu etätyöhuoneeksi. Kylpyhuone on eteisen vieressä, siellä on hyvä pestä mäyräkoiramme Antonion tassut heti lenkin jälkeen.

Eteisestä on vain muutama askel keittiöön. Se on näppärää kauppareissujen kannalta.

Vanhassa kodissamme oli noin 10 neliötä enemmän tilaa, joten turhasta tavarasta piti hankkiutua eroon ennen muuttoa.

Vanhan asunnon verkkokellariin olin säilönyt rojua, josta osa löysi loppusijoituspaikkansa Sortti-asemalta. Kellariin oli kertynyt ties mitä rikkinäisiä leivänpaahtimia ja muuta käyttökelvotonta, mutta paljon tavaraa meni myös uusiokäyttöön.

Suosittelen kaikille muuttajille kierrätystä. Tori.fi ja paikalliset Facebook-kierrätysryhmät ovat hyviä paikkoja löytää uusi koti käyttökelpoiselle tavaralle.

Samalla voi itsekin tehdä löytöjä. Minä bongasin Torista kätevän lipaston, johon mahtuu keittiötavaraa ja joka sopii ruokailutilaamme kuin olisi sinne tehty!

Uusi keittiö muuttohetkellä.

Kevein kantamuksin uutta kohti

Olohuonettamme hallitsee muhkea 10 vuotta vanha kulmasohva. Se on kodin sydän, jolle pitää aina löytyä uudesta asunnosta tilaa.

En juuri kiinny esineisiin. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän merkitystä annan ihmissuhteille, terveydelle ja vapaa-ajalle. Matkailu on minulle tärkeää. Reissaan joka vuosi, ja kesäloma alkaa aina ulkomaanmatkalla. 

Asumisoikeusasunto merkitsee minulle kiinnekohtaa ja turvaa.

Jos vaikka tahtoisimme mieheni kanssa muuttaa eläkkeellä lämpimämpään ilmanalaan, asunnosta ei tarvitse luopua, vaan parikymppinen poikani voi jäädä tähän asumaan.

Yksi esine on kulkenut mukana muutoissani jo 30 vuotta – matkapäiväkirjani vuodelta 1993. Vietin silloin vuoden Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Kaakkois-Aasiassa matkustellen sekä hanttihommia tehden. Kirja on ihana muisto paikoista, tapaamisista, ihmisistä ja elämyksistä ikimuistoisen vuoden varrelta.

Kirsin tärkein esine on nuoruuden reissupäiväkirja

Tuon vuoden aikana kaikki tarvitsemani mahtui rinkkaan. Ehkä se näkyy edelleen tavassani suhtautua tavaraan. Kun siihen ei takerru, on helpompi elää ja olla avoin uudelle. Mitäänhän täältä ei mukaansa saa.”

Kirsin koti

Kotini sijaitsee Helsingin Kannelmäessä.
Sen koko on 4 h + k ja parveke, 85,5 m2.
Olen muuttanut ainakin 20 kertaa, Kannelmäessä 10 kertaa.
Kodikkuus syntyy rakkaista ihmisistä, yhdessä kokkaamisesta ja leikkokukista.
Kotitaloni plussat ovat autopaikka ja -halli sekä pesutupa, jossa on aina tilaa.