Siirry sisältöön

Mitä on asumisoikeusasuminen?

Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa?

Asumisoikeusasuminen on asumismuoto, jossa asukas ostaa asumisoikeuden asuntoon ja maksaa sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta. Asumisoikeusmaksun suuruus on 15 % asunnon hankintahinnasta.

Asumisoikeusasuntoon on elinikäinen asumisoikeus, mutta asuntoa ei voi lunastaa omaksi. Asumisoikeusmaksun saa takaisin, jos asunnosta päättää luopua. Maksussa huomioidaan rakennuskustannusindeksin tuoma muutos.

Town house

Asu rauhassa

Jo yli 40 000 suomalaista on valinnut kodikseen asumisoikeusasunnon. Asuntosäätiö tarjoaa koteja kaikkialla Suomessa jokaiseen makuun, kerrostaloista rivitaloihin ja paritaloihin – niin pitkäksi aikaa kuin haluat. Asokodissa asumiskulut ovat ennakoitavia ja voit vaikuttaa ympäristöösi asukastoimikunnan kautta.

Door

Asu huolettomasti

Asokotiin voit muuttaa ilman tulorajoja, eikä yli 55-vuotiaille ole varallisuusrajoja. Maksat vain  asumisoikeusmaksun, joka on enintään 15 % asunnon alkuperäisestä hinnasta rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Voit myös vakuuttaa lainan asumisoikeussopimuksella. Asokodin ostajana et myöskään menetä ensiasunnon veroetuja.

Asu joustavasti

Elämäntilanteen muuttuessa voit luopua asunnostasi kolmen kuukauden kuluessa. Saat silloin alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asokodin voi myös vuokrata väliaikaisesti eteenpäin, siirtää perheenjäsenelle tai jättää perinnöksi. Tai jos kaipaat muutosta elämääsi, me autamme sinua löytämään uuden, viihtyisän asokodin!

Katso video: mitä on asumisoikeusasuminen?

Kuka voi hankkia asumisoikeusasunnon?

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet. Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin, mutta hakijalla ei saa olla haettavalta alueelta vastaavan kokoista omistusasuntoa tai varoja sen hankkimiseksi. Yli 55-vuotiailla ei ole varallisuusrajoja.

Asumisoikeusasunnon asumiskustannukset

Asumisoikeusasunnosta maksetaan luovutushinta, joka sisältää alkuperäisen asumisoikeusmaksun, rakennuskustannusindeksin muutoksen sekä mahdollisten edellisten asukkaiden tekemien muutostöiden arvon. Jos hankit asokodin uudesta talosta, maksat ainoastaan asumisoikeusmaksun.

Asumisoikeusmaksu on 15 % asunnon hankintahinnasta. Maksun suuruus riippuu asunnon koosta ja neliöhinnasta samaan tapaan kuin muissakin asumismuodoissa. Asumisoikeusmaksua varten voi hakea lainaa valitsemaltaan pankilta.

Asukas maksaa kuukausittain käyttövastiketta, jolla katetaan asumisoikeustalojen pääoma- ja ylläpitokulut. Käyttövastike on edullisempi kuin vastaavanlaisten asuntojen markkinavuokrat. Lisäksi asumisoikeusasunnosta peritään yleensä vakuudeksi kahden kuukauden käyttövastiketta vastaava summa.