Siirry sisältöön

Mitä on asumisoikeusasuminen?

Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa?

Asumisoikeusasuminen on asumismuoto, jossa asukas ostaa asumisoikeuden asuntoon ja maksaa sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta. Asumisoikeusmaksun suuruus on 15 % asunnon hankintahinnasta.

Asumisoikeusasuntoon on elinikäinen asumisoikeus, mutta asuntoa ei voi lunastaa omaksi. Asumisoikeusmaksun saa takaisin, jos asunnosta päättää luopua. Maksussa huomioidaan rakennuskustannusindeksin tuoma muutos.

Town house

Omannäköinen koti

Jo noin 100 000 suomalaista on valinnut kodikseen asumisoikeusasunnon. Asuntosäätiö tarjoaa asumisoikeuskoteja hyvillä sijainneilla yli 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Asokotisi voi olla kerrostalossa, rivitalossa tai paritalossa – mikä sinulle ja perheellesi parhaiten sopii. Voit tehdä kodistasi omannäköisesi muutostyöohjeemme mukaisesti.

Door

Ennakoitavat asumiskustannukset

Asumisoikeusasunnossa maksat vain 15 % asumisoikeusmaksun asunnon hankinta-arvosta sekä kuukausittain maksettavaa käyttövastiketta. Tulorajoja ei ole, eivätkä varallisuusrajat koske yli 55-vuotiaita hakijoita. Asumisoikeussopimus toimii tarvittaessa lainan vakuutena. Tarvittaessa voit hakea myös Kelan asumistukea.

Joustava asumismuoto

Tarvittaessa voit luopua asunnostasi kolmen kuukauden kuluessa. Tällöin saat sijoittamasi asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusasunnon voi myös vuokrata väliaikaisesti eteenpäin, siirtää kahden vuoden asumisen jälkeen perheenjäsenelle tai jättää perinnöksi.

Katso video: mitä on asumisoikeusasuminen?

Kuka voi hankkia asumisoikeusasunnon?

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet. Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin, mutta hakijalla ei saa olla haettavalta alueelta vastaavan kokoista omistusasuntoa tai varoja sen hankkimiseksi. Yli 55-vuotiailla ei ole varallisuusrajoja.

Asumisoikeusasunnon asumiskustannukset

Asumisoikeusasunnosta maksetaan luovutushinta, joka sisältää alkuperäisen asumisoikeusmaksun, rakennuskustannusindeksin muutoksen sekä mahdollisten edellisten asukkaiden tekemien muutostöiden arvon. Jos hankit asokodin uudesta talosta, maksat ainoastaan asumisoikeusmaksun.

Asumisoikeusmaksu on 15 % asunnon hankintahinnasta. Maksun suuruus riippuu asunnon koosta ja neliöhinnasta samaan tapaan kuin muissakin asumismuodoissa. Asumisoikeusmaksua varten voi hakea lainaa valitsemaltaan pankilta.

Asukas maksaa kuukausittain käyttövastiketta, jolla katetaan asumisoikeustalojen pääoma- ja ylläpitokulut. Käyttövastike on edullisempi kuin vastaavanlaisten asuntojen markkinavuokrat. Lisäksi asumisoikeusasunnosta peritään vakuudeksi 250 €.