Siirry sisältöön

Kodin lämpötila

Kodin lämpötila ja sisäilma ovat merkittävimpiä asumismukavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Sopivaan sisälämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota myös ympäristön kannalta.

Näin pidät asuntosi tasalämpöisenä

Useimmille ihmisille noin 21 °C on sopiva kodin lämpötila ja sitä pidetään myös terveyden ja energiatehokkuuden kannalta sopivana lämpötilana.

Asuntoja lämmitetään vesikiertoisilla lämmityspattereilla, joissa kiertää ulkoilman lämpötilan mukaan säädetty vesi. Voit säätää huonelämpötilaa patterin termostaatista.

Huomioi nämä asiat lämpöpatterin toiminnassa

  • Patterit mittaavat huoneilman lämpötilaa patterin välittömästä läheisyydestä. Patteriventtiili säätyy automaattisesti pienemmälle tai sulkeutuu joksikin aikaa, kun se havaitsee lämpötilan sopivaksi (noin 21–22 astetta).
  • Patteri voi tuntua viileältä, mutta huonelämpötila pysyy silti sopivana. Koska kätesi lämpötila on noin 32–35 astetta, se aistii 30-asteisen patterinkin viileäksi.
  • Älä peitä pattereita verhoilla tai huonekaluilla. Peitetty patteri ei lämmitä huonetta kunnolla ja myös termostaatin toiminta voi häiriintyä.
  • Puhdista patterit säännöllisesti, sillä myös pöly häiritsee patterin kunnollista toimintaa.
  • Jos asunnossa on liian kuuma, säädä termostaattia pienemmälle.
  • Ota yhteyttä Palvelukeskukseen tai tee vikailmoitus Kotikulmassa (asokodit), jos patterista kuuluu lorinaa tai suhinaa, patterista valuu vettä tai se ei lämpene kunnolla termostaattien säätämisestä huolimatta.

Näin huolehdit pattereista

Eikö lämpöpatterisi tunnu lämpimältä? Se ei aina tarkoita sitä, että termostaatti pitäisi vääntää täysille. Tunne patterisi toimintaperiaatteet ja säästät sähköä.

Vinkit energiatehokkaaseen arkeen

Energiaa säästämällä teet hyvää niin kukkarollesi kuin ympäristöllekin. Voit vähentää kotisi sähkönkulutusta jopa 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksiasi muuttamalla.

Syksyn tullen sopivasti lämpöä

Mitä kannattaa muistaa, kun lämmityskausi jälleen alkaa? Asuntosäätiön teknisten isännöitsijöiden tiiminvetäjä Timo Helvelahden vinkit auttavat kodin lämmityksen kohdalleen.