Siirry sisältöön
Nainen istuu pyykinpesukoneen päällä.

Vinkit vedensäästöön

28.09.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Veden ja energian säästeliäs käyttö säästää sekä rahaa että luontoa. Voit vaikuttaa koko kotitalosi asumiskustannuksiin pienten, vettä ja energiaa säästävien, arkisten valintojen avulla. Katso vinkit kestävään ja kukkaroystävälliseen vedenkulutukseen.

Sulje hanat ja suosi ripeitä suihkuja

Suosi ripeää suihkussa käyntiä. Muista myös sulkea hanat esimerkiksi hampaiden harjauksen tai saippuoinnin ajaksi. Jos suihku on auki koko suihkussa käynnin ajan, vie 10 minuuttia kestävä suihku noin 120 litraa vettä. Voit myös kokeilla säätää suihkun tehokkuutta energian ja veden säästämiseksi.

Kestävästi keittiössä

Jos sinulla on astianpesukone, vältä käsin tiskaamista ja astioiden turhaa huuhtelua ennen astioiden koneeseen laittoa. Pese täysiä koneellisia astioita tai käytä vajaakäyttöohjelmia. Jos tiskaat käsin, laske tiskivesi altaaseen sen sijaan, että tiskaisit juoksevan veden alla.

Veden lämmittämiseen kuluu merkittävästi energiaa. Suosi siis viileämpää vettä aina kuin mahdollista. Ruokaa laittaessa kannattaa toisinaan suosia yhden kattilan reseptejä – tällöin tiskiä syntyy vähemmän, ja myös energiaa kuluu vähemmän. Käytä halutessasi ruoanlaitosta yli jäänyt käytetty vesi kukkien ja viherkasvien kasteluun.

Vettä säästääksesi voit myös sujauttaa jääkaappiin vesikannun, josta voit janon yllättäessä täyttää juomalasisi. Näin hanaa ei tarvitse valuttaa turhaan kylmää vettä odotellessa.

Veden lämmittämiseen kuluu merkittävästi energiaa. Suosi siis viileämpää vettä aina kuin mahdollista.

Suunnitelmallisuutta pyykinpesuun

Pese täysiä pyykkikoneellisia ja pese vaatteet ja muut tekstiilit kerralla puhtaaksi. Pesuaineen määrä kannattaa tarkistaa huolellisesti ylimääräisten pesukertojen välttämiseksi. Jos pyykit ovat vain hieman likaisia, valitse niille viileämpi ja lyhyempi pesuohjelma.

Pidä pyykinpesuvälit mahdollisuuksien mukaan pitkinä, ja suosi pyykin kuivausta tuulettamalla. Myös pyykinkuivaajan suodattaman veden voi halutessaan käyttää kasvien kasteluun tai vaikkapa lattioiden pesuun.

Tarkkaile vesikalusteiden kuntoa

Seuraa vesikalusteiden, kuten hanojen ja WC:n käsisuihkun, kuntoa. Pienikin vuoto lisää nopeasti vedenkulutusta ja aiheuttaa turhia kustannuksia. Jos esimerkiksi hana vuotaa 0,5 dl minuutissa, kuluu vettä turhaan jopa 500 litraa viikossa. Kiinnitä myös huomiota wc-pöntön huuhteluun veden säästämiseksi – jos voit valita ison ja pienen huuhtelutoiminnon väliltä, suosi pienempää ja vähemmän vettä käyttävää huuhtelua.  

Ilmoita hanojen tai wc-istuimen pienistäkin vuodoista aina Palvelukeskukseen tai tee vikailmoitus Kotikulmassa (asumisoikeusasukkaat).

Lähde: Motiva.