Siirry sisältöön
Asuntosäätiön asukas Elias kotonaan.

Elias päätti asua viihtyvyysremontin keskellä – Miten viikot sujuivat?

30.03.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Anna-Liisa Haavikko Kuvat Kaisa Siren
Viihtyvyysremontin aikana kotona voi asua, jos haluaa. Elias Valikainen vietti kolme viikkoa ilman keittiötä ja kävi pesulla kontissa pihalla.

Elias Valikainen asuu yksin kerrostalossa Rovaniemellä. 43 neliömetrin kodissa on kaksi huonetta, keittiö ja sauna.

”Muutin Rovaniemelle elokuussa 2020, kun aloitin oikeustieteen opinnot. Harrastan kilpahiihtoa, ja valitsinkin tämän Vaaranlaidassa sijaitsevan kaksion lähiseudun hyvien urheilumahdollisuuksien takia. Lisäksi asunnossa on hyvät varastotilat ja parveke. Sauna on mukava lenkin jälkeen.

Olin kuullut jo asuntomyyjältä tulevasta remontista, mutten silloin tiennyt, että se olisi edessä näin nopeasti.

Remontista tiedotettiin hyvin, ja valmistautumiseen oli aikaa monta kuukautta.

Kouluhommien vuoksi päätin jäädä asumaan remontin keskelle. Kun juttelin työnjohtajan kanssa, totesin, että kyllä täällä pystyy elämään.

Viikot ilman kylpyhuonetta

Kylpyhuone oli pois käytöstä kolme viikkoa. Pihalla oli kontti, jossa saattoi käydä pesulla. Jonoa ei ollut, koska tietääkseni olin tässä rapussa ainut, joka ei lähtenyt pois remontin ajaksi. Ymmärrän kyllä hyvin, ettei tällainen ratkaisu sopisi vaikkapa eläkeläiselle tai pikkulapsiperheelle.

Remontin aikana keittiötä ei pystynyt käyttämään. Keittiön puuttuminen ei rajoittanut elämistä mitenkään ylitsepääsemättömästi.

Opiskelijana pääsen yliopiston ja lähellä olevan urheiluopiston ravintoloihin syömään opiskelijalounaan ja arkipäivisin myös päivällisen, jonka hinta on 2,70 euroa. Kotona aamu- ja välipalat hoituivat normaalisti, koska jääkappi oli käytössä. Vain yksi viikonloppu oli hankala.

Remonttimiehet siivosivat joka päivä

Lähdin aamulla kahdeksalta ja palasin neljän jälkeen, kun remonttimiehet korjailivat työkalujaan. Kuvittelin, että täällä joutuu elämään rakennuspölyn keskellä.

Työmaa oli onneksi eristetty hyvin, ja jokaisen työpäivän jälkeen paikat oli putsattu kunnolla.

Työkalut oli koottu mahdollisimman pieneen läjään. Roskat oli siivottu lattioilta ja pöydiltä. Kolme viikkoa meni ihan inhimillisesti.

Nyt keittiö ja kylpyhuone on uusittu täysin. Keittiöön tuli tiskikone, mikä on parantanut asumismukavuutta huomattavasti. Kylpyhuoneen muovimatto korvautui laatoituksella, ja seinälaatat vaihdettiin uusiin. Myös ikkunat korjattiin.

Asunto oli siistissä kunnossa ennen korjaustöitäkin. Se näytti ysäriasunnolta, nyt se moderni. Talo on rakennettu vuonna 1992, joten seuraava suuri remontti on edessä vasta 25 vuoden päästä.”