Siirry sisältöön
Asuntosäätiön asukas Eeva.

Minun remonttitarinani – Näin sujui kolme viikkoa evakossa lasten kanssa

30.03.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Anna-Liisa Haavikko Kuvat Kaisu Kaplin
Viihtyvyysremontissa koti saa raikkaan ilmeen, mutta kolmen viikon remonttiaika ei ole herkkua. Eeva Asiakainen lähti evakkoon. Miten meni?

Eeva Asikainen asuu kerrostalossa Järvenpäässä puolisonsa, 13-, 15- ja 17-vuotiaiden lastensa ja kanin kanssa. 95 neliömetrin asunnossa on neljä huonetta, keittiö ja sauna. Eeva kertoo remonttinsa tarinan:

”Muutimme keväällä 2021 Järvenpään Pöytäalhonkujalle. Ihastuimme uuden kotimme väljyyteen ja omaan saunaan. Asunto oli siisti, mutta pinnoiltaan vanhahko. Tiesimme jo silloin, että edessä olisi remontti.

Aluksi ajattelimme vakaasti, että asumme remontin ajan kotona. Kun sitten ryhdyimme pakkaamaan tavaroita kahteen makuuhuoneeseen ja parvekkeelle, huomasimme, ettemme mahdu elämään tavaroiden seassa. Lemmikkikanimme Rapsu ei olisi mahtunut liikkumaan.

Asumaan lasten isovanhemmille

Ei auttanut kuin soittaa vanhemmilleni. Muutimme heidän luokseen evakkoon kymmenen kilometrin päähän. Evakkoajastamme he viettivät yhden viikon mökillä. Lasten koulumatkat ja harrastukset vaativat pientä järjestelyä ja kuskaamista.

Olihan se työlästä, kun piti koko ajan miettiä, mitä tavaroita ottaa mukaan. Kun tuli luistelukelit, mietin, missä luistimet ovat, ja lähdin hakemaan niitä kotoa.

Ensin muutimme kotoa pois ja sitten kotiin takaisin. Se oli hieman rasittavaa, vaikkei evakkoaika kestänyt kauan.

Eeva Asikainen sanoo, että remontissa kolmikymppinen koti päivittyi 2000-luvun tyyliin.

Olisimmeko olleet remontin ajan kotona, jos emme olisi päässeet lasten isovanhempien luokse asumaan? Olisimme varmasti rämpineet remontin läpi kotona. Remontin ajalta saatu kuukauden vastikehyvitys oli tervetullut joulun aikaan, jolloin rahanmeno lisääntyi. Emme olisi halunneet sijoittaa sitä rahaa väistöasunnon vuokraamiseen.

Onnistuimme värivalinnoissa

Viihtyvyysremontissa saimme vaikuttaa kodin väreihin ja materiaaleihin. Minulle tuli pieni moka, kun täytin kaavakkeet netissä ja valitsin materiaalit vain kuvien perusteella. Materiaalit olisivat olleet nähtävissä kerhohuoneessa. Ihan hyvä tästä kuitenkin tuli, ja onnistuimme värivalinnoissa.

Keittiö on nyt remontoitu kokonaan. Keittiökalusteet ja koneet on uusittu. Keittiön katto ja seinät maalattiin. Kaikki lattiat saivat uuden laminaattipinnan. Makuuhuoneissa uusittiin myös kaapistot. Kylpyhuoneessa muovimatto vaihtui laattoihin ja seinät kaakeloitiin.

Kolmekymmentä vuotta sitten rakennetun kotimme yleisilme raikastui, siirryttiin 2000-luvulle. Kotimme on viihtyisä.

Talossamme pyörii remonttimiehiä vielä pitkään. Remontti jatkuu rappukäytävissä, ja piha kunnostetaan kesällä. Hienoa, että paikat saadaan kerralla kuntoon.”