Tee itse vain pienet sähkötyöt

Pienet sähkötyöt kuten lampun ja sulakkeen vaihdot voi tehdä itse. Huoletta voi asentaa valaisimen niin sanotun sokeripalan tai vaihtaa sokeripalan tilalle valaisinpistokkeen. Muuttotilanteessa on sokeripala tai valaisinpistorasia oltava paikoillaan.
Jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn voi irrottaa remonttityön tai muun nikkaroinnin ajaksi. Muista kuitenkin poistaa sulake asennuksen ajaksi.

Lämmityspaikka lohkolämmittimen käyttöön

Lämmityspaikkaa kaivatessasi voit tiedustella sitä huoltoyhtiöstä. Lämmityspistorasiat ovat yleensä tarkoitettu vain lohkolämmittimen käytölle, joten jos haluat käyttää auton sisätilalämmitintä, varmista asia huoltoyhtiöstä. Lämmityspistorasian virtaa ohjataan joko keskitetyn tai autopaikkakohtaisen ohjauskellon kautta. Keskitetysti ohjatuissa lämmityspistorasioissa on virta päällä vain tiettyinä vuorokauden aikoina kun taas autopaikkakohtaisessa voit määritellä käyttöajan yleensä itse. Lukitse pistorasian kansi ja irrota liitinjohto käytön jälkeen.

Kosteusongelmat

Tarkkaile vesivaurioita

Kosteusvauriot on sitä helpompi korjata, mitä varhaisemmassa vaiheessa ne huomataan. Kannattaa siis aika ajoin tarkkailla asunnon kosteita tiloja kosteusvaurioiden varalta.
Kosteusvaurioiden merkkejä ovat halkeamat ja raot pesutilojen matoissa, laatoissa tai seinissä. Kosteusvaurion mahdollisuudesta kertoo myös lattiapäällysteiden tummuminen ja värin muutokset sekä maalipinnan kupruilu tai rakennuslevyjen sisäpintojen turpoaminen.
Kotiisi saattaa syntyä kosteusvaurioita, jos huoneiston lattialle pääsee suuria määriä vettä muualla kuin kylpyhuoneessa tai jos sadevesi jää seisomaan rakennuksen seinää vasten parvekkeella tai pihalla. Kosteusvaurion voi aiheuttaa myös huoneistoon kovalla tuulella ja sateella tai sen jälkeen tuleva sadevesi.

Muista sulkea hanat

Vesivahinkojen ehkäisemiseksi käytä pyykin- ja astianpesukonetta vain silloin, kun voit varmistaa ohjelman käyvän loppuun ongelmitta. Muista sulkea koneiden vesihanat käytön jälkeen. Kotivakuutus ei korvaa vesivahinkoa, jonka ovat aiheuttaneet yksinjätetyt pesukoneet tai auki jätetyt vesihanat.

Ilmoita heti

Jos epäilet asunnossasi ovelan kosteusvaurioita, ilmoita siitä heti palvelukeskukseen.

Vikailmoitukset

Asukkaalla on ilmoitusvelvollisuus

Lainkin mukaan asukkaalla on asunnon haltijana velvollisuus viipymättä ilmoittaa talon omistajalle huoneiston vahingoittumisesta tai puutteellisuudesta. Ilmoitus on tehtävä heti, jos korjaus on vahingon suurenemisen estämiseksi suoritettava viipymättä. Ilmoituksen voit tehdä palvelukeskukseen.
Asukkaan pitäisi ilmoittaa turvallisuus syistä, jos jätät asuntosi käyttämättä pitkäksi aikaa ja varmistettava, että huoltomiehellä on mahdollisuus päästä huoneistoon. Laki on tässä asiassa niin tiukka, että ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä aiheutuneet vahingot koituvat asukkaan vastattavaksi.
Jaa tämä sivu