Siirry sisältöön

Vinkit energiatehokkaaseen arkeen

24.08.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Verkkopankkiin kilahtaa lasku, jonka avaaminen saa kulmakarvat kurtistumaan – kuinka sähkölaskun summa on jälleen päässyt kohomaan näin korkeaksi? Energiaa säästämällä teet hyvää niin kukkarollesi kuin ympäristöllekin. Voit vähentää kotisi sähkönkulutusta jopa 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksiasi muuttamalla.

Energian säästämisessä on loppujen lopuksi kyse arkisten asumiseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyvien tapojen tarkastelusta. Voitkin vähentää kotisi sähkönkulutusta jopa 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksiasi muuttamalla. Energiankulutuksen tarkastelulla pystyt myös osaltasi varautumaan sekä energian saatavuudessa että hinnassa tapahtuviin vaihteluihin. Tutustu energiansäästövinkkeihimme, ja ota askel kohti energiatehokkaampaa asumista.

Huomioi huonelämpötilat

Kodin oleskelutilojen yleisenä lämpötilasuosituksena pidetään 20–21 ºC, joka on sekä terveellinen että energiataloudellinen lämpötila. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa puolestaan pitää hieman tätä alempana, 18–20 ºC, jolloin nukkuminen on miellyttävämpää. Voit myös alentaa lämpötilaa reippaasti niissä kodin huoneissa, joissa ei oleskella.

Optimoi kodin ilmanvaihtoa

Ilmanvaihto vaikuttaa kotisi sisäilman laatuun ja puhtauteen. Säännöllinen ilmanvaihtomenetelmien, kuten tulo- ja poistoilmaventtiilien ja keittiön liesituulettimen suodattimien, puhdistaminen lisää kotisi energiatehokkuutta. Mikäli kodissasi on käytössä koneellinen ilmanvaihto, on hyvä muistaa asettaa ilmanvaihtolaitteen säädöt vastaamaan kuormitusta. Voit esimerkiksi asettaa ilmanvaihdon minimiteholle kotoa poissa ollessasi ja tehostaa ilmanvaihtoa saunomisen tai juhlien yhteydessä.

Säilytä ruoka sopivissa lämpötiloissa

Ruoan säilytyksen, valmistuksen ja astioiden pesun osuus kodin energiankulutuksesta on noin 10–30 prosenttia. Voitkin säästää energiaa huomattavasti tarkkailemalla keittiössäsi toteutuvaa energiankulutusta. Ruoan säilytyksen kannalta keskeistä on säilytyslämpötilojen sopivuus: pakastimen suositeltu lämpötila on -18 °C, jääkaapin +2 – +6 °C ja viileäkaapin +10 – +14 °C. Mitä korkeampi kotisi huonelämpötila on, sitä enemmän kylmäsäilytyslaitteesi kuluttavat sähköä. Voit säästää energiaa myös ruoan valmistusvaiheessa esimerkiksi laittamalla ruoan lämpenevään uuniin ja jäähdyttämällä ruoan ennen jääkaappiin laittoa.

Suosi kestävää led-valaistusta

Energiatehokkaat led-valaisimet ovat sekä pitkäikäisiä että maltillisen hintaisia. Led-valojen käyttöikä on jopa 50-kertainen verrattuna hehkulamppuun, ja ne soveltuvat lähes kaikkiin kodin sekä pihan käyttötarkoituksiin. Oikeanlaisen lampun valinnassa on tärkeää huomioida valon käyttötarkoitus, valomäärän tarve sekä toivottu värisävy.

Lämmitä saunaa maltillisesti

Sauna kannattaa lämmittää kerralla kaikille saunojille, sillä esimerkiksi sähkösaunaa lämmitettäessä yli puolet lämmitykseen käytettävästä sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen. Saunomisen energiankulutukseen vaikuttavat myös saunottu aika sekä saunan lämpötila, joka on energiataloudellisin ollessaan 70–80 °C. Voit laskea saunomisen sähkönkulutusta myös vähentämällä saunan ilmanvaihtoa lämmitysvaiheessa ja lisäämällä ilmanvaihtoa lopettaessasi saunomisen.

Pese pyykkiä kerralla enemmän

Pese pyykätessä täysiä koneellisia, ja kuivata pyykit mahdollisuuksien mukaan ulkona. Pesulämpötilojen valinnassa kannattaa noudattaa tekstiilivalmistajien lämpötilasuosituksia, ja esimerkiksi erilaisten pikaohjelmien käyttö kannattaa rajoittaa vain kevyesti likaantuneen pyykin pesuun.

Sammuta laitteet ja sovellukset, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä

Keskeinen vinkki viihde- ja elektroniikkalaitteiden sähkönkulutuksen vähentämiseksi on virran sammuttaminen silloin, kun laitteita ei käytetä. Laitteista löytyviä virransäästöominaisuuksia kannattaa myös hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi mobiililaitteista on hyvä sulkea paikannuspalvelut ja erilaiset sovellukset silloin, kun laitteet ovat poissa käytöstä.

Toimi näin!

  1. Laske lämpötilaa! Alentamalla kotisi yleistä huonelämpötilaa yhdellä asteella voit säästää 5 % kotisi lämmityskustannuksissa.
  2. Puhdista kotisi ilmanvaihtolaitteiden venttiilit ja suodattimet säännöllisesti.
  3. Aseta keittiön kylmälaitteiden lämpötilat tarpeen ja energiankulutuksen kannalta sopiviksi.
  4. Suosi led-valaistusta kodissasi.
  5. Sauno ripeästi ja huomioi myös ilmanvaihdon erilaiset säädöt saunomisen aikana.
  6. Pese pyykki täysissä koneellisissa, ja noudata pesuohjeita.
  7. Sammuta laitteet ja sovellukset, joita et käytä. Muista myös hyödyntää erilaisia virransäästöä tehostavia ominaisuuksia.

Lähde: Motiva.

Seuraa omaa sähkönkulutusta

Tiesitkö, että energiankulutuksen seuraamiseen on tarjolla myös sovelluksia? Sovellusten avulla voit seurata sähkönkulutustasi entistäkin tarkemmin. Esimerkiksi Helenin Oma Helen -sovellus mahdollistaa sähkönkulutuksen seuraamisen tunti tunnilta! Katso lisätietoa sovelluksesta.

Seuraa kotitalosi energiankulutusta

Voit tarkastella Kotikulmassa oman talosi lämmityksen, sähkön ja vedenkulutuksen energiaraportteja. Energiaraportit löydät Kotikulmasta Meidän talo -osiosta.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat suoraan sähköpostiisi vinkkejä asumiseen sekä uusimmat tiedot eduista ja palveluistamme.