Siirry sisältöön

Usein kysyttyä järjestysnumerouudistuksesta

Asumisoikeuslaki uudistui

Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirryttiin 1.9.2023 kahden vuoden määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja ARAn valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään. Järjestysnumero haetaan jatkossa ARAn järjestysnumeropalvelusta.

Katso usein kysytyt kysymykset järjestysnumerouudistuksesta

Mitä uudistus tarkoittaa asumisoikeusasunnon hakijan kannalta?

Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirryttiin 1.9.2023 kahden vuoden määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja ARAn valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään. Järjestysnumero haetaan ARAsta 1.9.2023 alkaen. ARAn järjestysnumerolla asumisoikeusasuntoa voi hakea koko Suomen alueelta.

Kunnalta saatu pysyvä järjestysnumero on käytettävä viimeistään 31.12.2023.

Asumisoikeusjärjestelmän perusperiaatteet säilyvät ennallaan. Asumisoikeussopimukset ovat jatkossakin pysyviä, eikä niitä voida irtisanoa.

Miksi järjestysnumerojen haku uudistettiin?

Uudistuksen tarkoitus on sekä palvella entistä paremmin asunnontarpeessa olevia että yksinkertaistaa asukasvalintaa. Tähän asti hakija on voinut säilöä järjestysnumeroaan määräämättömän ajan, jolloin suosituimmat talot ja alueet ovat usein karanneet jonon loppupäässä olevien ulottumattomiin. Muutos on osa uudistunutta asumisoikeuslakia, joka tuli voimaan tammikuussa 2022.

Miten ja mistä haen uutta järjestysnumeroa?

Uutta järjestysnumeroa haetaan 1.9.2023 alkaen ARAn järjestysnumerorekisteristä.Järjestysnumeroa voi hakea myös paperilomakkeella. Järjestysnumeron hakeminen maksaa 9,20 euroa. 

Hae uutta järjestysnumeroa näin:

1. Kirjaudu ARAn järjestysnumerorekisteriin verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

2. Täytä omat ja mahdollisten kanssahakijoiden tiedot huolellisesti hakemukseen.

3. Maksa järjestysnumero verkkopankissa, korttimaksuna tai mobiilimaksuna. Järjestysnumero maksaa 9,20 euroa.

4. Saat järjestysnumeron, kun olet lähettänyt hakemuksen ja maksanut maksun.

Lue lisää järjestysnumeron hakemisesta ARAn verkkopalvelusta. 

Kannattaako uusi järjestysnumero hakea heti 1.9.2023, jotta saan parhaan mahdollisen numeron?

Kyllä, suosittelemme, että haet uuden järjestysnumeron ARAsta mahdollisimman pian 1.9.2023 alkaen. Numero kannattaa päivittää asuntohakemukselle jo valmiiksi syksyn aikana, jotta hakemus pysyy voimassa 31.12.2023 jälkeenkin.

Tuoko uusi järjestysnumero etusijan asuntohaun jonoon?

Siirtymäajan 1.9.-31.12.2023 aikana vanhat järjestysnumerot ovat asukasvalinnassa etusijalla. 1.1.2024 alkaen voit käyttää ainoastaan ARAlta haettua järjestysnumeroa.

Jos haen uuden järjestysnumeron, vaihtuuko se automaattisesti hakemukselle 1.1.2024?

Ei, uusi järjestysnumero tulee itse päivittää asuntohakemukselle. Asuntohakemusta pääset muokkaamaan verkkopalvelussamme.

Uusi järjestysnumero kannattaa päivittää hakemukselle jo valmiiksi ennen vuoden 2023 loppua, jotta hakemus pysyy voimassa vuodenvaihteen jälkeen.

Miten uudistus vaikuttaa asumisoikeusasunnon vaihtamiseen?

Vaihto saman asumisoikeuskohteen sisällä

Asumisoikeuslain uudistuksen myötä myös asunnon hakeminen saman asumisoikeuskohteen sisällä helpottuu. Asumisoikeuden haltija on 1.9.2023 alkaen etusijalla asuntohaussa, kun samasta kohteessa vapautuu asunto, johon hän on halukas muuttamaan.

Tee asuntohakemus verkkopalvelussamme ja merkitse hakemukselle, että sinulla on jo asumisoikeus kyseisessä kohteessa.

Jos samasta talosta on useita hakijoita, valitaan se hakija jolla vanhin asumisoikeussopimus. Jos sopimukset on allekirjoitettu samana päivänä, ratkaistaan asunnon saaja järjestysnumeron perusteella. Kohteen sisäiset asumisoikeushakemukset ovat voimassa kaksi vuotta.

Vaihto toiseen asumisoikeuskohteeseen

Jos asumisoikeuden haltija haluaa muuttaa nykyisestä asumisoikeuskodista toiseen asumisoikeuskohteeseen, hänen tulee hakea järjestysnumero muiden hakijoiden tapaan ARAn järjestysnumerorekisteristä.

Järjestysnumero ei ole tarpeen silloin, jos löytää toisen asunnonvaihtajan, jonka kanssa haluaa vaihtaa asuntoja.