Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Usein kysyttyä asumisoikeusasumisesta

Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa?

Asumisoikeusasuminen tarkoittaa oikeutta asua tietyssä asunnossa maksamalla asumisoikeusmaksun sekä kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisoikeusmaksu on 15 % asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta. Asumisoikeusasunnossa voit asua niin pitkään kuin haluat, mutta et voi ostaa asuntoa omaksesi.

Miten haen asumisoikeusasuntoa?

Asumisoikeusasuntoa voit hakea asuntohakemuksella ja järjestysnumerolla. Järjestysnumero kannattaa hakea valmiiksi ennen asuntohakemuksen täyttämistä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n järjestysnumerorekisteristä. Katso asuasunnon hakuohjeet.

Mitä luovutushinta tarkoittaa?

Luovutushinta on asumisoikeusasunnosta maksettava kokonaissumma. Luovutushinta sisältää alkuperäisen asumisoikeusmaksun lisäksi rakennuskustannusindeksin muutoksen sekä asunnon mahdollisten edellisten asukkaiden tekemien muutostöiden arvon. Jos hankit asumisoikeusasunnon uudesta talosta, maksat ainoastaan asumisoikeusmaksun.

Mitä rakennuskustannusindeksi tarkoittaa?

Rakennuskustannusindeksi kuvaa ammattimaisen rakentamisen kustannusten hintakehityksen suhteellista muutosta. Indeksin muutos huomioidaan osaksi asumisoikeusasunnon luovutushintaa.

Rakennuskustannusindeksi vaihtuu kuukausittain kuukauden puolivälissä. Indeksin kehitystä voit seurata Tilastokeskuksen sivuilta.

Millainen vakuusmaksu Asuntosäätiön asumisoikeusasunnoissa on?

Laskimme asumisoikeusasuntojemme vakuusmaksun 1.2.2024 alkaen allekirjoitettavissa asumisoikeussopimuksissa 250 euroon. Pääsääntöisesti asumisoikeuskohteidemme vastikevakuus on kahden kuukauden vastike. Vakuusmaksu maksetaan ennen asuntoon muuttoa.  

Muutoksella pyrimme ylläpitämään asuntojemme hyvää käyttöastetta kiristyneessä asuntomarkkinatilanteessa. Käyttöasteen korkeana säilyminen on kaikkien asukkaidemme etu, kun asumisen kustannukset säilyvät tasaisina.  

Ennen 1.2.2024 solmituissa asumisoikeussopimuksissa vakuus on kahden kuukauden käyttövastike. Vakuusmaksun muutoksella ei ole vaikutusta aiemmin tehtyihin voimassa oleviin sopimuksiin eikä aiemmin maksettuja suurempia vakuuksia palauteta asukkaille kesken sopimuskauden.  

Sopimuksen mukainen vakuusmaksu palautetaan asukkaalle poismuuton yhteydessä, mikäli vakuusmaksusta ei jouduta pidättämään kuluja, joilla katetaan esimerkiksi siivousliikkeellä teetetty loppusiivous. 

Uudiskohteissa hinnat ovat arvioituja hintoja, kunnes hinnat vahvistuvat rakennuksen valmistuttua. 

Olen jättänyt asuntohakemuksen. Miten haku etenee?

Saat meiltä asuntotarjouksen, jos hakemasi asokoti on vapaana tai vapautumassa. Jos hakijoita on paljon, lähetämme tarjouksen vain pienimmillä järjestysnumeroilla hakeville. 

Jos saat meiltä asuntotarjouksen, hyväksy se alustavasti ja käy tutustumassa asuntoon. Toivomme, että ilmoitat meille, jos haluat hylätä saamasi asuntotarjouksen. Jos sinulla on pienin järjestysnumero ja haluat asunnon, lähetämme sinulle varauskirjeen ja varallisuusselvityksen sekä tarkistamme järjestysnumerosi ja ehdot asumisoikeuden täyttymiselle.

Voinko muokata hakemustani?

Kyllä voit! Voit lisätä järjestysnumeron aiemmin tekemällesi hakemukselle sekä muokata tai poistaa hakemiasi asuntoja. Jos haluat lisätä uusia kohteita hakemukseesi, teethän uuden erillisen hakemuksen. Siirry hakemuksen muokkaukseen.

Huomioithan, että uudiskohteisiimme on 2 viikon hakuaika, jonka jälkeen muokattuja hakemuksia ei huomioida haussa. Jos olet hakenut asuntoa uudiskohteesta, täytä kaikki tarvittavat tiedot ja järjestysnumero hakemukselle ennen hakuajan päättymistä.

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki yli 18 vuotta täyttäneet, joilla ei ole samalla alueella omistusasuntoa eikä varoja omistusasunnon hankkimiseen. Varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita. Hakijalla tulee olla suomalainen henkilötunnus.

Voinko saada asumisoikeusasunnon, jos minulla on omistusasunto?

Kyllä voit. Jos olet alle 55-vuotias, sinulla ei kuitenkaan saa olla tarpeitasi vastaavaa omistusasuntoa tai varoja sen hankkimiseen samalta alueelta, josta haet asumisoikeusasuntoa.

Voinko siirtää asumisoikeuden toiselle henkilölle?

Kyllä, voit luovuttaa asumisoikeuden edelleen puolisollesi, suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaisellesi tai perheenjäsenellesi, joka asuu asunnossa luovutushetkellä vakinaisesti. Edellytyksenä on, että asumisoikeuden haltijana olet asunut asunnossasi vähintään kaksi vuotta. Tee asumisoikeusasunnon luovutus Kotikulmassa.

Voinko saada asumistukea asumisoikeusasuntoon?

Kyllä, Kelalta voi saada asumistukea asumisoikeusasuntoon. Katso lisää asumistuesta Kelan sivuilta

Tarvitaanko asuntohakemusta varten henkilötunnusta?

Kyllä, henkilötunnusta kysytään sekä asumisoikeus- että vuokra-asuntohakemuksessa.

Kuinka pian voin saada asumisoikeusasunnon?

Asumisoikeusasunnon jonotusaikaa on vaikea arvioida, sillä kunkin kohteen hakutilanteeseen vaikuttaa hakijoiden määrä sekä hakijoiden järjestysnumerot. Myös vapautuvien asuntojen määrää on vaikeaa ennustaa. Toisinaan asunnon voi saada nopeastikin heti vapaana olevista asunnoista.

Huomioithan, että saman hakemukseen kannattaa lisätä useampi sinua kiinnostava asunto –mahdollisuutesi asunnon saamiseen paranevat, jos haet useampaa asuntoa.

Voinko remontoida asumisoikeusasuntoani?

Kyllä vain! Voit tehdä asokodistasi omannäköisesi erilaisilla muutostöillä muutostyöohjeemme mukaisesti. Voit myös saada muutostöistä hyvityksen, jos päätät luopua asumisoikeudesta. Muutostöihin on kuitenkin aina pyydettävä ennakkoon lupa.

Kuinka kauan järjestysnumero on voimassa?

Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa on siirrytty määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja ARAn valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään 1.9.2023. ARAlta haettu järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta. Lue lisää asumisoikeuslain uudistuksesta.

Saako Asuntosäätiön asunnoissa tupakoida?

Tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeella ja terasseilla kaikissa 1.1.2021 alkaen tehdyissä sopimuksissamme. Lisäksi uusimmat talomme ovat heti valmistuttuaan täysin savuttomia. Savuttomissa taloissa tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä tupakointipaikoilla.