Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Usein kysyttyä asumisoikeusasunnon hakemisesta

Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa?

Asumisoikeusasuminen tarkoittaa oikeutta asua tietyssä asunnossa maksamalla asumisoikeusmaksun (15 % asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta) ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisoikeusasunnossa voi asua niin pitkään kuin haluaa, mutta sitä ei voi ostaa omaksi.

Miten asumisoikeusasunto haetaan?

Asumisoikeusasuntoa haetaan asuntohakemuksella ja järjestysnumerolla. Järjestysnumeron saa kunnalta, ja se kannattaa hakea valmiiksi ennen asuntohakemuksen täyttämistä. Katso hakuohjeet.

Mitä tarkoittaa luovutushinta?

Luovutushinta on asumisoikeusasunnosta maksettava kokonaissumma, joka sisältää alkuperäisen asumisoikeusmaksun lisäksi rakennuskustannusindeksin muutoksen sekä mahdollisten edellisten asukkaiden tekemien muutostöiden arvon. Jos hankit asumisoikeusasunnon uudesta talosta, maksat ainoastaan asumisoikeusmaksun.

Mitä tarkoittaa rakennuskustannusindeksi?

Rakennuskustannusindeksi kuvaa ammattimaisen rakentamisen kustannusten hintakehityksen suhteellista muutosta. Rakennuskustannusindeksi vaihtuu kuukausittain aina kuukauden puolivälissä. Indeksin muutos huomioidaan osana asumisoikeusasunnon luovutushintaa. Indeksin kehitystä voit seurata Tilastokeskuksen sivuilta.

Olen jättänyt asuntohakemuksen. Miten haku etenee?

Saat meiltä asuntotarjouksen, jos hakemasi asokoti on vapaana tai vapautumassa. Jos hakijoita on paljon, lähetämme tarjouksen vain pienimmillä järjestysnumeroilla hakeville. 

Jos saat meiltä asuntotarjouksen, hyväksy se alustavasti ja käy tutustumassa asuntoon. Toivomme, että ilmoitat meille, jos haluat hylätä saamasi asuntotarjouksen. Jos sinulla on pienin järjestysnumero ja haluat asunnon, lähetämme sinulle varauskirjeen ja varallisuusselvityksen. Kunta tarkistaa järjestysnumerosi ja ehdot asumisoikeuden täyttymiselle.

Voinko muokata hakemustani?

Voit lisätä järjestysnumeron aiemmin tekemällesi hakemukselle sekä muokata tai poistaa hakemiasi asuntoja. Jos haluat lisätä uusia kohteita hakemuksellesi, tee uusi erillinen hakemus. Siirry hakemuksen muokkaukseen.

Poikkeuksena ovat uudiskohteet, joihin on kahden viikon hakuaika, minkä jälkeen muokattuja hakemuksia ei huomioida haussa. Jos olet hakenut asuntoa uudiskohteesta, täytä kaikki tarvittavat tiedot ja järjestysnumero hakemukselle ennen hakuajan päättymistä.

Kenelle asumisoikeusasunnot on tarkoitettu?

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki yli 18 vuotta täyttäneet, joilla ei ole samalla alueella omistusasuntoa eikä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita. Hakijalla tulee olla suomalainen henkilötunnus.

Voinko saada asumisoikeusasunnon, jos minulla on omistusasunto?

Jos olet alle 55-vuotias, sinulla ei saa olla tarpeitasi vastaavaa omistusasuntoa tai varoja sen hankkimiseen samalta alueelta, josta haet asumisoikeusasuntoa.

Voiko asumisoikeuden siirtää?

Asumisoikeuden voi luovuttaa edelleen puolisolle, suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaiselle tai perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä asuu asunnossa vakinaisesti. Edellytyksenä on, että asumisoikeuden haltija on asunut asunnossa vähintään kaksi vuotta. Tee asumisoikeusasunnon luovutus Kotikulmassa.

Voiko asumisoikeusasuntoon saada asumistukea?

Kyllä, Kelalta voi saada asumistukea asumisoikeusasuntoon. Katso lisää asumistuesta Kelan sivuilta

Kuinka pian asumisoikeusasunnon voi saada?

Asumisoikeusasunnon jonotusaikaa on vaikea arvioida, sillä kohteen hakutilanteeseen vaikuttaa hakijoiden määrä sekä hakijoiden järjestysnumerot. Myös vapautuvien asuntojen määrää on vaikeaa ennustaa. Toisinaan asunnon voi saada nopeastikin heti vapaana olevista asunnoista. Mahdollisuutesi asunnon saamiseen paranevat, jos haet useampaa asuntoa.

Voiko asumisoikeusasuntoa remontoida?

Voit tehdä asokodistasi omannäköisen erilaisilla muutostöillä muutostyöohjeemme mukaisesti. Muutostöistä voi saada hyvityksen, jos päätät luopua asumisoikeudesta. Muutostöihin on aina pyydettävä ennakkoon lupa.

Kuinka kauan järjestysnumero on voimassa?

Kunnalta saatu järjestysnumero on voimassa siihen asti, kun olet allekirjoittanut asumisoikeussopimuksen ja maksanut asumisoikeusmaksun. Asumisoikeuslain uudistuksen vuoksi kunnalta saatu järjestysnumero tulee käyttää viimeistään 31.12.2023.

Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirrytään määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja ARAn valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään 1.9.2023 alkaen. ARAlta saatu järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta. Lue lisää asumisoikeuslain uudistuksesta.

Saako Asuntosäätiön asunnoissa tupakoida?

Tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeella ja terasseilla kaikissa 1.1.2021 alkaen tehdyissä sopimuksissamme. Lisäksi uusimmat talomme ovat heti valmistuttuaan täysin savuttomia. Savuttomissa taloissa tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä tupakointipaikoilla.