Siirry sisältöön

Varmista kodin paloturvallisuus

07.11.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Tulipalot voidaan usein estää huolehtimalla, että kodin paloturvallisuus on kunnossa. Varmista, että kotonasi olevat palovaroittimet sekä sammutusvälineet toimivat, ja että tunnet taloyhtiösi poistumisreitit.

Palovaroittimet

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet sijoitetaan kaikkiin makuuhuoneisiin sekä eteiseen. Kodin ylemmissä kerroksissa palovaroitin tulee sijoittaa myös portaikon yläpuolelle.

Muista huolehtia, että varoittimissa on toimivat paristot. Testaa varoitinten toimintaa kuukausittain painamalla testinappia. Vaihda paristo välittömästi, jos palovaroitin alkaa pitää piippaavaa ääntä.

Huomioithan, että uudiskohteissamme on sähköön kytketyt palovaroittimet, jotka ovat patterivarmisteisia. Jos asut uudiskohteessamme, hoitaa huoltoyhtiö pattereiden vaihdon puolestasi.

Alkusammutusvälineet

Hanki kotiisi vähintään yksi sammutuspeite. Myös käsisammuttimen hankkiminen kotiin on suositeltua. Sijoita sammutusvälineet helposti saataville. Varmista lisäksi, että osaat käyttää välineitä tulipalon sattuessa. Myös vesi on tehokas sammutuskeino, mutta se ei sovellu rasva- ja sähköpalojen sammuttamiseen – käytä niiden sammuttamiseen sammutuspeitettä. Sammuta palon alku kuitenkin vain silloin, kun se ei uhkaa omaa turvallisuuttasi.

Poistumisreitit

Tutustu taloyhtiösi poistumisreitteihin tulipalotilanteen varalta. Mikäli asut kerros- tai rivitalossa ja asukkaiden yhteistä kokoontumispaikkaa ei ole vielä määritelty, sopikaa sellainen yhdessä. Tulipalotilanteessa on tärkeä tietää, että kaikki ovat päässeet turvaan.

Palovaroittimien paristot tulisi vaihtaa kerran vuodessa. Kun vaihdat paristot Palovaroitinpäivänä 1.12., on paristojen vaihto helppo muistaa kalenteria vilkaisemalla.

Estä tulipalon syttyminen omalla toiminnallasi – toimi näin!

Voit parantaa kodin paloturvallisuutta useilla arkisilla toimenpiteillä.

1. Turvallisesti keittiössä

Pidä sammutuspeite käden ulottuvilla. Älä säilytä palavaa materiaalia liedellä tai sen läheisyydessä, tai jätä ruokaa liedelle kiehumaan ilman valvontaa. Voit myös varustaa lieden ylikuumenemissuojalla eli liesivahdilla.

Puhdista liesituulettimen suodatin säännöllisesti. Muista myös imuroida pölyt kylmälaitteiden takaa ja puhdistuttaa ilmanvaihtokanavat säännöllisesti.

2. Älä kuivata pyykkiä kiukaan tai sähköpatterin päällä

Ethän kuivata vaatteita tai muuta pyykkiä löylyhuoneessa tai sähköpatterin päällä, jotta laitteet eivät pääse ylikuumenemaan. Irrota pesukoneen johto seinästä käytön jälkeen.

3. Tarkasta sähkölaitteet

Käytä sähkölaitteita ja viihde-elektroniikkaa ohjeiden mukaan. Irrota laitteiden sähköpistokkeet pistorasioista käytön jälkeen. Ota vioittuneet sähkölaitteet ja -johdot pois käytöstä, ja vie ne ammattilaiselle korjattavaksi. Muista myös puhdistaa sähkölaitteet pölystä säännöllisesti.

4. Pidä kulkureitit vapaina

Poista ylimääräiset tavarat kulkureiteiltä ja eteisestä, jotta pääset palon syttyessä pois asunnosta. Varmista myös, että saat ulko-oven auki tarvittaessa ilman avainta.

5. Käsittele tulta varoen

Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei niiden lähettyvillä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Kynttilät tulisi asettaa 5 cm päähän toisistaan, jotta ne eivät pääse roihahtamaan.

Ethän polta ulkotulia parvekkeella. Parvekkeelle kannattaa valita tukeva, yläosastaan avoin ja sisältä riittävän tilava kynttilälyhty. Sammuta kynttilät aina kun poistut huoneesta tai parvekkeelta.

Lisätietoa kodin paloturvallisuudesta voit lukea SPEK:in verkkosivuilta: Kotien paloturvallisuus.