Siirry sisältöön

Nyt syttyy lamppu – Oikein valituilla valoilla teet kodista viihtyisän ja toimivan

27.11.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten Kuvat Getty Images
Mitä tarkoittaa värilämpötila? Entä mitä mitataan luumenilla? Ota valaistuksen perusasiat haltuun ja luo kotiisi viihtyisä tunnelma. Asiantuntijana arkkitehti ja tekniikan tohtori Henrika Pihlajaniemi.

Valaistus on välttämättömyys, mutta sillä voi myös sisustaa ja edistää hyvinvointia.  

”Valo vaikuttaa meihin monella tapaa: se säätelee muun muassa vireystilaa, mutta se voi myös herättää vahvoja muistoja ja mielikuvia. Valaistus on monitahoinen asia, jota kannattaa kodissa miettiä tarkkaan”, valaistussuunnitteluun erikoistunut arkkitehti, tekniikan tohtori Henrika Pihlajaniemi sanoo.  

Paras valaistus kotiin syntyy monia valaisimia yhdistelemällä. Kattovalaisimen antamaa yleisvaloa on hyvä täydentää pöytä- tai lattiavalaisimilla, joilla voi luoda kauniita valosaarekkeita eri puolille huonetta.  

Suoraa valaistusta tarvitaan esimerkiksi työpöydän tai lukunurkkauksen yllä. Epäsuorassa valaistuksessa valo heijastetaan jonkin pinnan kuten seinän kautta. Tällainen valo on silmälle miellyttävää, koska kirkaskaan valonlähde ei näy. Valaisimia kannattaakin sijoittaa lähelle seinää. 

Valo vaikuttaa meihin monella tapaa: se säätelee muun muassa vireystilaa, mutta se voi myös herättää vahvoja muistoja ja mielikuvia.

Älyvalo piristää päivällä ja rentouttaa illalla 

Nykyisin puhutaan paljon ihmiskeskeisestä valaistuksesta. Siinä valo ymmärretään ilmiönä, joka vaikuttaa silmän kautta koko kehoon.  

Sirkadiaaninen eli luonnonvalon rytmiin mukautuva valaistus seurailee päivänvalon vuorokausirytmiä ja tukee näin ihmisen sisäistä kelloa.  

”Aamulla ja valoisaan aikaan on hyötyä toisenlaisesta valaistuksesta kuin illalla ja pimeään vuodenaikaan. Työpöytävalo on erilaista kuin valo, jossa on mukavaa palautua työpäivästä, katsoa televisiota, istua ruokapöydässä tai viettää iltaa seurassa”, Pihlajaniemi kertoo.  

Niin sanotun älykkään valaistuksen värilämpötilaa ja voimakkuutta voi ohjata tietokoneella tai puhelimella. Päivällä valo voi olla piristävän viileää ja voimakasta. 

Iltaa kohti valo voi lämmetä ja himmentyä, jolloin se rentouttaa. Erilaisia tunnelmia voi luoda myös synkronoimalla valot esimerkiksi television tai tietokoneen kanssa.  

”Älyvalot voi säätää himmenemään ja sammumaan tiettynä kellonaikana, tai ne voi sammuttaa esimerkiksi sängyssä maatessaan. Joissakin järjestelmissä on liikkeeseen reagoivia sensoreita: kun tilassa ei oleskella, valot sammuvat automaattisesti. Tämä säästää energiaa. Vähemmälläkin teknologialla tosin pärjää. Himmentimillä valaistusta voi säätää käsipelillä.” 

Kaikki älyvalaisinjärjestelmät eivät välttämättä ole kalliita. Edullisimmillaan niitä saa sisustustavarataloista muutamalla kympillä.  

Vintagelöytö vaatii syynin 

Valaisimien myynti on siirtynyt erikoisliikkeistä marketteihin, tavarataloihin ja rautakauppoihin. Niistä kaikista löytyy hyviä vaihtoehtoja sisustajalle.  

Laadukkaan valaisimen tunnistaa muun muassa tasaisesta värilämpötilasta.  

Valaisimet ovat myös designesineitä, joiden muotoilu on osa sisustusta. Suomessa valaisinmuotoilulla on pitkät perinteet, ja nykymuotoilijat suunnittelevat uusia moderneja klassikoita. 

Entä jos vanhojen tavaroiden liikkeestä, nettikirppikseltä tai sukulaisen vintiltä löytyykin upea vintagevalaisin – uskaltaako sen ottaa käyttöön? 

”Vie vanha sähkövalaisin aina sähköammattilaisen tarkastettavaksi ennen käyttöönottoa. Valaisimen sähköjohdot voivat olla huonossa kunnossa, ja maadoitus voi olla puutteellinen. Vanhoissa valaisimissa piilee sähköiskun vaara, jos sähköä pääsee johtumaan metallirunkoon”, Pihjalaniemi sanoo. 

Vie vanha sähkövalaisin aina sähköammattilaisen tarkastettavaksi ennen käyttöönottoa.

Mikä on luumen? 

Polttimon tuottama valon määrä kerrotaan luumeneina (lm). Mitä suurempi luumenarvo, sitä kirkkaampi valo. 

  • 700 luumenia vastaa perinteistä 60 watin hehkulamppua.  
  • 400 luumenin polttimoa suositellaan pöytävalaisimiin. 
  • Yli 400 luumenia sopii kattovalaisimiin.  
  • Yli 5 000 luumenin valaisu on suositeltava 20 neliön olohuoneeseen.  

Mikä on kelvin? 

Värilämpötila eli kelvinarvo (K) kertoo, kuinka lämpimältä tai viileältä valo tuntuu tai näyttää.  

  • 2 700 on kodikas valkoinen. Hyvä punaisen sisustuksen kanssa, samoin tiilen ja puun seurassa. 
  • 3 000 on lämmin valo, joka vastaa halogeenilamppua. Sopii lämpimien sävyjen kanssa.  
  • 4 000 on neutraali ja valkoinen, joka mielletään piristäväksi. Harmaat laatat ja sisustuksen sinisen sävyt ovat parhaimmillaan tässä valossa.   
  • 5 000–6 000 on kylmän valkoinen. Ei sovi kotiin.   

Jos haluat oikein hifistellä, kiinnitä huomiota myös valaisimen värintoisto-ominaisuuksiin, joita mitataan Ra-arvolla tai värintoistoindeksillä eli CRI:lla (Color Rendering Index). CRI on yleensä merkitty LED-valaisimiin. Mitä korkeampi CRI, sitä paremmin valaisin toistaa värisävyjä – maksimi on 100.