Siirry sisältöön

Avokeittiön vinkit – Näin teet keittiöstä kauniin ja käytännöllisen

30.10.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Kaisa Hatakka Kuvat Johanna Myllymäki
Keittiö on uusissa taloissa usein osa olohuonetta. Avokeittiö sijoittuu yhdelle seinämälle ilman näköestettä muuhun tilaan. Jos keittiösi siis on osa olohuonetta, mikset myös sisustaisi sitä sellaiseksi?

Avokeittiötä sisustaessasi pohdi, mitä muuta tilassa tehdään kuin laitetaan ruokaa ja ruokaillaan. Mieti sitten, millaisia vaatimuksia eri toiminnot asettavat kalustukselle, sisustukselle ja valaistukselle.  

Esimerkiksi rentoutumiseen tarkoitettu oleskelutila olisi hyvä saada iltaisin valaistua tunnelmallisen hämäräksi. Kotiteatteri vaatii melkein täydellistä pimeyttä. Aamiaisella valaistuksen pitäisi herätellä ja kokatessa riittää tarkkaan työskentelyyn.  

Leikit ja jooga vaativat lattiatilaa, illalliskutsut isoa pöytää, leffailta pehmeää akustiikkaa.  

Tarvitaan siis tunnelmavaloja, pimentävät verhot, ääntä vaimentavia tekstiilejä, hyvät työvalot sekä tarvittaessa paikalleen ja pois siirtyvä pitkä pöytä. 

Kuvasimme keittiövinkit Asuntosäätiön asokodissa Piilipuuntiellä Espoon Suurpellossa. Asunnossa on 65,5 neliötä ja 3 huonetta. Olohuoneen yksi seinämä on keittiö. 

Kotimaiseman näköislehdestä löydät jutussa esiteltyjen tuotteiden hinnat ja ostopaikat.

Keittiö ennen sisustusta,
Keittiö ennen sisustusta.

Jatka ja yhdistele pöytiä tai tee se itse

Pienessä asunnossa pieni keittiönpöytä on usein viisas valita. Valitse pöytämalli, jossa on yksi tai kaksi jatkopalaa. Jos asuntoosi mahtuu kaksi pientä pöytää, niistä voi koota ison pöydän.

Voit myös nikkaroida monitoimihuonekalun. Osta iso koivuvanerilevy rautakaupasta, esimerkiksi K-Raudasta, jonka leikkauspalvelussa voi teettää levyn haluaasi kokoon. Voit maalata levyn kauniisti, jolloin se toimii arkisin sängynpäätynä. Kun on tulossa vieraita, sängynpäädystä voi loihtia pöytälevyn. Jalkoina on Puuilosta ostetut pukkijalat, jotka muulloin mahtuvat piiloon sängyn alle. Kuvassa vanerilevystä tehty pöytä.

Penkit toimivat pöytinä ja istuimina

Sirot, isojen ikkunoiden alle kukkapöydiksi asetetut penkit ovat monikäyttöiset. Kun niitä tarvitaan istuimina, viherkasvit siirretään sivuun ja penkit asetellaan juhlapöydän ympärille. Nämä penkit on hankittu Tokmannilta.

Tukevat, pimentävät verhot

Hanki kaikkiin ikkunoihin näyttävät, kokopitkät, pimentävät verhot. Näin valon voi tarvittaessa sulkea tilasta kokonaan ja teet verhoista eheän seinämän. Varmista, että verhot ovat konepestävät, jotta keittiön tuoksut ja tahrat saa helposti pois. Kuvan Vega-verhot ovat Rustasta.

Luo tunnelmaa erilaisilla valoilla

Kattovalaisimiin kannattaa hankkia saman sävyiset, neutraalit tai viileät lamput kuin keittiön välitilavalaisimiin. Illalla päälle napsautetaan pöytä- ja lattiavalaisimet, joihin on asennettu lempeää valoa loistavat lamput. Pienillä pöytälampuilla kaunistat ja luot olohuoneen tunnelmaa. Kuvassa ladattavat Trio Lennon led -sienivalaisimet, K-Rauta. Näissä valaisimissa on IP44-merkintä, joka kertoo kosteudenkestosta.

Keittiötetris eli järjestele kaappi kauniisti 

Kaappien hukkatila häviää, kun siirrät mausteet ja kuivamuonat pinottaviin, suorakulmaisiin säilytysastioihin. Palikkapeli Tetris sujuu, kun ensin lasket mitat ja suunnittelet, miten kaappiin saa mahtumaan mahdollisimman monta astiaa.  Erityisesti jos keittiössäsi on avohylly, jämpti järjestys on tarpeen. 

Tuiki tärkeät keittiötikkaat

Keittiötikkaat helpottavat arjessa ja ovat aina tarpeelliset. Kokoon taittuva malli on erityisen hyvä pikkukodissa. Kuvan keittiössä on pyökistä tehty Ikean Bekväm-jakkara.

Mitä Asuntosäätiön keittiössä saa itse remontoida?

Voit tehdä pikkuremontteja. Ennen kuin tartut poraan ja sutiin, ota yhteyttä Asuntosäätiöön Kotikulman kautta. Tee muutostyöilmoitus, jossa samalla kysyt luvan remonttiin. 

 • Keittiön välitilaan voit asentaa levyn, mutta välitilalaattoja ei saa maalata.  
 • Saat uudistaa pintoja DC-Fix-kalvolla, kunhan muistat poistaa kalvot muuttaessasi.  
 • Tasot ja altaan voit vaihtaa, samoin kaappien vetimet. Usein tason vaihtamisessa tarvitaan putkimiestä, koska hana on kiinni tasossa. 
 • Voit vaihtaa myös hanan, kunhan uusi löytyy näiltä merkeiltä: Oras, Hansgrohe, Grohe, Gustavsberg ja Mora. Teetä hananvaihto aina ammattilaisella.  
 • Pistorasioita saa teettää lisää. Anna työ sähköalan ammattilaiselle.  
 • Lieden voi vaihtaa induktiolieteen. 
 • Voit maalata tai tapetoida seinät. Ikkunankarmeja ei saa maalata.  
 • Voit kiinnittää seiniin kaappeja ja hyllyjä. Muista kuitenkin, että kipsiväliseinien kantokyky ei välttämättä ole kovin hyvä ja seinän sisällä kulkee sähkövetoja.  
 • Jos kiinnität seinään television tai jotakin muuta raskasta, pidä mielessä, että isot kiinnitysjäljet pitää paikata ennen poismuuttoa.
 • Seiniä ei saa kaataa, eikä uusien väliseinien rakentaminen ole sallittua. 
 • Älä poraa reikiä kattoon, sillä katossa jälkien paikkaaminen on hankalaa.