05.03.2020

Värileikillä iloa kerrostalon arkeen

valotaiteilija-taubenkuja_asuntosaatio
Jari Vuorinen Lighting Design Collective Oy:stä toivoo Taubenkuja 4:n valotaideteoksen toivottavan asukkaat tervetulleiksi kotitaloon. 


Helsingin Taubenkuja 4:ään viime vuoden lopulla valmistuneeseen Asokotien talokolmikkoon valmistui Jari Vuorisen ja Ainu Palmun suunnittelema valotaideteos, jonka tavoitteena on tuoda pikanttia maustetta talojen arkeen. 


Kruunuvuorenrannan uudella asuinalueella on panostettu näyttävästi valotaiteeseen. Jokainen rakennuttaja on käyttänyt kaavamääräysten mukaisesti osan hankkeen määrärahoista taiteeseen.  

Valotaidetta on alueen valmistuttua laajasti Kruunuvuorenrannassa: yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa. Myös muuhun valaisuun on alueella kiinnitetty erityistä huomiota. Kaupunki järjesti jo vuonna 2012 kansainvälisen kutsukilpailun ranta-alueen valaistuksen ja kaupunkiympäristön ratkaisuista. 

Asokodit tilasi Taubenkuja 4:n kolmen talon valotaideteoksen suunnittelun Lighting Design Collective Oy:ltä, jonka osakas Jari Vuorinen suunnitteli teoksen yhteystyössä valotaiteilija Ainu Palmun kanssa. Teos on yksinkertainen kokonaisuus, joka toistuu jokaisen kolmen noppatalon sisäänkäynnin yhteydessä sekä näiden porrashuoneissa.  

– Teos on läsnä asukkaiden arjessa reagoimalla ulko-oven avaukseen ja toivottaa näin heidät tervetulleiksi sisään saavuttaessa. Valon liike ja värisävy porrashuoneissa kertoo talojen elämästä yksinkertaisella tavalla, kertoo Jari Vuorinen. 

Teknisesti teos käynnistyy ulko-ovien päälle sijoitettujen liiketunnistimien avulla. Huomatessaan liikettä liiketunnistin käynnistää porrashuoneiden seiniin upotettujen valojen sarjan. 

– Valon rooli rakennetussa ympäristössä on merkittävä. Valolla voidaan pimeän aikaan luoda uusia tasoja, jotka eivät päiväsaikaan ole mahdollisia. Valolla voidaan piilottaa tai häivyttää, sillä voidaan päättää mitä pimeän ajan ilmeestä poimitaan esiin, kertoo Vuorinen.  

Vuorinen korostaa valosuunnittelun merkitystä tunnelmien luojana rakennetussa ympäristössä. 

– Päivittäisessä työssämme valaistussuunnittelijoina luomme elämyksiä ja tunnelmia, jotka ovat vuorovaikutuksessa arkkitehtuurin ja ihmisen kanssa. Valotaide on varsin nuori käsite, jonka 
tunnetuimpia esimerkkejä ovat valofestivaalit. Arjessa valotaide voi toimia yhtä monimuotoisesti kuin muutkin taidemuodot: se voi huutaa tai kuiskia, olla käyttötaidetta tai objekti, toteaa Vuorinen. 

Taubenkujan valotaideteoksessa on pyritty tekemään taidetta vähemmän ryppyotsaisesti. 

– Taubenkujan valotaide on värileikki, joka ei pyri olemaan otsa rypyssä tehtyä merkityksellistä taidetta vaan pienen mausteen kerrostalon arkeen tuova elementti, jonka materiaalina on valo, korostaa Vuorinen. 

taubenkuja-4-helsinki_valotaide

Teksti: Päivi Karvinen
Kuvat: Jari Härkönen