09.09.2020

Heräteostojen välttely ehkäisee hävikin syntymistä

liian_hyvaa_hukattavaksi_asuntosaatio_asukastarina
Sari Ahonvala toteuttaa ruokahuoltoaan periaatteella paras jäte on syntymätön jäte. Kauppalistan tekeminen on Sarin kikkakolmonen heräteostojen välttelyyn.

Vantaan Keimolanmäessä Asuntosäätiön vuokra-asunnossa asuva, vartiointialalla työskentelevä Sari elää liikkuvaista elämää. Lapset ovat lähteneet kotoa ja ruokahuolto helpottunut sitä kautta hurjasti. Samasta syystä myös ruokahävikin välttäminen on helpottunut.

Keimolanmaki_asokotitalon_asukas

– Ostan vain sen verran kuin syön, ehkä päivän parin ruoat kerrallaan. Kun ostokset suunnittelee kännykkään kauppalistalle, välttää heräteostokset, naurahtaa Sari.

Ei altistuksia ruoka-ohjelmille

Sari ehtii liikkuvaisen elämäntapansa takia harvoin katsomaan televisiota, eikä siten altistu tv-tarjonnan monipuoliselle ruokaohjelmatarjonnalle. Mielihalut heräteostoksiin vähenevät sitäkin kautta.

– Ulkoilen paljon. Kun on hyvät ilmat, on mukava liikkua ulkona sen sijaan, että telkkarin ääressä kököttäisi, toteaa Sari.

Biojäteastiakin vähällä käytöllä

Ruokahuollon hyvällä suunnittelulla vähentää myös ruoan kompostointitarvetta. 

– Biojäteastiaan päätyvät lähinnä kahvinpurut. Tosin myös syön nykyään harvemmin kotona, kun teen 12 tuntisiakin työpäiviä. Eväät töihin ostan yleensä työpaikan ohessa olevasta myymälästä, kertoo Sari.

Jos kotona jää ruoantähteitä, niistä Sari tekee uutta ruokaa, esimerkiksi pyttipannua.

Ruokahuollon malli saadaan kotoa

Sari kokee itse saaneensa taloudellisen ruokahuollon mallin kotoa.

– Kotona kaikki käytettiin hyväksi eikä ostettu mitään ylimääräistä. Omille lapsille olen vienyt sitä mallia eteenpäin ja hyvin he tuntuvat asian oppineen, toteaa Sari.