09.10.2018

Älykäs tapa poistaa lämmintä ilmaa talosta tuo säästöä ja viihtyisyyttä

Asuintalo Aallonmerkki 4

Asokotien kokeiluhanke ilmanvaihdon optimoimiseksi on osoittautunut erinomaiseksi. Kokeilua laajennetaan ja otetaan ajan myötä käyttöön kaikissa kohteissa. Ilmanvaihdon optimoiminen sopii paremmin nykyaikaisiin asumistottumuksiin.

Lämpimän ilman poisto kerrostaloasunnoista tapahtuu yleensä siten, että ilmanvaihtoa tehostetaan tiettyyn aikaan päivästä. Kellonajat ovat määräytyneet entisaikojen yhtenäiskulttuurin mukaan, kun töihin lähdettiin kahdeksaksi ja kodeissa tehtiin ruokaa neljän jälkeen.

– Ihmisten tavat ovat nykyään hyvinkin erilaisia. Ruokaa tehdään ja suihkussa käydään eri aikoihin. Siksi ilmanvaihtoa pitää tehostaa tarpeen mukaan, perustelee kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki.

Kokeiluhankkeessa Espoon Aallonmerkki 4:ssä vaihdettiin tämän vuoden alussa huippuimuriksi mikkeliläisen Energiatekniikan Optimisäätö Oy:n kehittämä malli, jossa imuri ottaa huomioon huoneiston kosteus-, lämpötila-, ilmanmäärä-, ilmanpaine- ja VOC-hiilivety-yhdisteiden arvot sekä määrittelee ilmanvaihdon tarpeen niiden mukaan.

– Aallonmerkissä kiinteistösähkön kulutus on tippunut 11 prosenttia, eli laite maksaa itsensä takaisin alle vuodessa. Myös lämmönkulutus on tippunut talossa viisi prosenttia, koska järjestelmä ei enää revi väkisin kylmää ilmaa sisään, kertoo Jalomäki.

Aallonmerkissä on käytössä myös Leanheat-järjestelmä, joka huomioi asukkaiden käyttötottumukset lämmönsäädössä. Yhdessä Leanheat ja älykäs tapa poistaa lämmintä ilmaa talosta ovat tuoneet 17 prosentin säästöt energiakuluihin. 20 vuotta vanhassa kohteessa ei ole koskaan ollut näin alhainen energiankulutus.

Säästetyt eurot suoraan asukkaiden hyödyksi

Toimenpiteiden säästöt tulevat suoraan kohdekohtaisiin hoitovastikkeisiin. Useiden tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt ovat ilman muuta asukkaita miellyttävä asia, mutta tärkeää oli myös asumisviihtyisyyden lisääntyminen.

– Vuosi sitten ihmiset valittivat vedontunnetta ja sitä, että lämpötilat eivät pysyneet tasaisina. Nykyään kummastakaan asiasta ei ole enää valitettu. Samoin ovat myös poistuneet humina ja äänet, joita kuului, kun ilmanvaihto meni kerralla täysille, kertoo Aallonmerkki 4:n asukastoimikunnan puheenjohtaja Pekka Juujärvi.

Aallonmerkki oli Juujärven mukaan hyvä pilottikohde sikäli, että mereltä puhaltava tuuli tuo helposti tullessaan vedontunteen. Asukkaille ei kerrottu muutoksesta etukäteen, joten asumisviihtyisyyden arviointi on ehkä hieman helpompaa.

– Tämänkaltaiset kehittämishankkeet ovat tärkeitä, sillä iso osa hoitovastikkeesta menee lämmitykseen ja energiakuluihin, eivätkä asukkaat pysty kuin rajallisesti vaikuttamaan niihin kuluihin. Nyt saadaan kuluista tuhansia euroja pois ja se sataa suoraan asukkaiden takataskuun, iloitsee Juujärvi.

Aallonmerkki 4:ssä on tehty arvokasta kustannusjahtityötä vuosien varrella myös asukkaiden toimesta.

– Asukastoimikunta jakaa pari kertaa vuodessa tiedotteita ajankohtaisista asioista. Olemme kertoneet niissä muun muassa jätehuollon kustannuksista, jos asukkaat vievät jätekatoksiin tavaroita, jotka eivät sinne kuulu. Myös vedenkulutuksen kustannusvaikutukset ovat olleet aiheena. Asukkaat suhtautuvat positiivisesti näihin tiedotteisiin, kertoo Juujärvi.

Poistoilmakokeilua on laajennettu syksyn aikana Rovaniemen, Lappeenrannan, Porvoon ja Jyväskylän kohteisiin. Myöhemmin malli otetaan käyttöön koko Asokotien kannassa sitä mukaa kuin huippuimurin vaihto tulee ajankohtaiseksi.


Lisätietoja:

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy (Asokodit)
Teemu Jalomäki, kiinteistöpäällikkö
Puhelin: 020 161 2237
Sähköposti: teemu.jalomaki@asokodit.fi

Aallonmerkki 4:n asukastoimikunta
Pekka Juujärvi, puheenjohtaja
Puhelin: 0400 841 811