11.06.2020

Korona tiivisti Ajoksenkadun yhteisöä

asuntosaatio_suomitoimii_yhdessa
Ajoksenkatu 5:en asokotitalossa Tampereella on poikkeuksellisen hyvä yhteishenki asukkaiden kesken. Koronan aikana naapurit ovat pitäneet entistä enemmän yhtä ja huolehtineet toisistaan. 

Petri Ojala on asunut talossa perheensä kanssa 17 vuotta. Perinteisesti talossa on pidetty talkoot kaksi kertaa vuodessa, sekä grillattu yhdessä jälkeenpäin. Talkoiden lisäksi naapurit kahvittelevat pihalla ja juttelevat usein toistensa kanssa. Koronan tuomat rajoitukset eivät ole haitanneet asukkaiden välistä yhteishenkeä, päinvastoin.

Ajoksenkatu_asokotitalon_asukas

- Aina välillä ollaan käyty eläkkeellä olevien ovikelloja soittamassa ja kysymässä että onko kaikki kunnossa. Yläkerran naapuri vie myös vanhempia asukkaita kauppaan tai tekee ostokset heidän puolestaan, aina kun siihen on ollut tarve, kertoo Petri naapuriavusta talossa. 

Käsidesit tarjolla rappukäytävissä 

Kevään pihatalkoot järjestetään taas kesäkuun alun viikonloppuna perinteiseen tapaan. Tällä kertaa kuitenkin otetaan turvavälit huomioon ja vältetään kerhohuoneessa olemista. 

Talon asukastoiminnan puheenjohtaja Ali Leppälahti järjesti käsidesit kaikkiin rappuihin heti rajoitusten alkaessa. Näin on voitu huolehtia hygieniasta ja asukkaiden terveydestä. 

käsidesi

Talossa on Petrin mukaan aina ollut erityisen hyvä yhteishenki. Jos jauhot ovat loppuneet kesken leipomisen, on niitä voinut käydä kysymässä naapureilta. Onpa yläkerrasta joskus heitetty myös mausteita parvekkeelle, kun niitä on kaivattu. 
Naapurit viettävät aikaa yhdessä myös muulloin kuin talkoiden aikana, esimerkiksi pihan aitoja korjaillessa. Talossa on hankittuna yhteiseen käyttöön myös peräkärry.

Urheilua odotetaan kovasti 

Petri on käynyt normaalisti töissä eikä korona ole näkynyt hänen arjessaan kovin paljoa. Häntä on vaivannut vain se, ettei ole tullut urheilua telkkarista eikä ole voinut mennä katsomaan mitään kisoja. Hän odottaa eniten urheilun seuraamista rajoitusten päätyttyä.

- Asumme ensimmäisessä kerroksessa, joten asuntoon kuuluu oma piha. Siellä on aina voinut puuhastella ja korjata asioita, jos aika on käynyt pitkäksi, kertoo Petri siitä miten aika on rajoitusten aikana kulunut.

 
Teksti: Ida Oljemark