11.09.2020

Vanhat tottumukset vaikuttavat

liian_hyvaa_hukattavaksi_asuntosaatio_asukastarina
Eija Moilasen taloudessa ruokahävikkiä tulee vähän. Silti vanha tapa tehdä ruokaa paljon kerralla tuottaa yhä tarvetta miettiä keinoja hävikin ehkäisemiseksi.

– Ruoan heittäminen roskiin tuo huonon omantunnon. Siksi haluan välttää sitä. Kai se tunne tulee lapsuudesta, kun lautanen piti aina syödä tyhjäksi, kertoo Eija.

Eläkkeellä oleva Eija asuu miehensä Tapanin kanssa Oulussa Asuntosäätiön asumisoikeusasunnossa. Perheellisen naisen elämään on aiemmin kuulunut tehdä ruokaa isommallekin porukalle. Myös omat ruokatottumukset ovat ajan myötä muuttuneet.

Oulu_asokotitalon_asukas

– Emme mekään miehen kanssa syö enää niin paljon. Silti tulee joskus laitettua ruokaa liikaa. Osan ruoastahan voi toki syödä seuraavana päivänä, mutta laitan välillä ruokaa myös pakkaseen, ettei tarvitse heittää hukkaan, kertoo Eija.

Perusruoasta helppo tehdä uutta ruokaa

Eija kertoo tekevänsä joka päivä perusruokaa, jonka ylijäävistä aineksista on helppo tehdä uutta ruokaa seuraavana päivänä.

– Perunat voi paistaa pyttipannuksi kananmunan tai makkaran kanssa tai tehdä niistä perunasalaattia. Perunanakuoret ja muut biojätteet laitan aina biojätekeräykseen eli niitäkään en laita roskiin.

Jo kaupassa voi miettiä hävikkiä

Myös kaupassa käydessään Eija ottaa huomioon hävikkiruoan välttämisen. Paras jäte kun on syntymätön jäte.

– Käytän viimeisen käyttöpäivän -alennuksia hyödyksi, mutta jos tiedän, etten voi tehdä niistä heti ruokaa, en osta, etten joutuisi laittamaan niitä kompostiin.

Kaupasta kotiin ei kulkeudu myöskään leivonnaisia, koska Eija arvostaa miehensä kanssa tuoreutta. Siksi Eija leipoo itse sekä pullaa että leipää.

– Pakastan heti osan leivonnaisista, jotta olisi aina tuoretta tarjolla. Jos jää esimerkiksi ranskanleipä kuivumaan, teen siitä köyhiä ritareita. Harvoin niin käy, sillä tuore pulla tai leipä menee kyllä meillä kaupaksi, naurahtaa Eija.

Ruokahävikin välttäminen kannattaa Eijan mielestä myös siksi, että se tuo säästöä ruokakuluihin.