13.04.2017

Tekoälyä ja digitalisaatiota kiinteistöjen hoitoon

kummelivuorentie 6

Kaikesta Suomessa vuosittain käytetystä energiasta 16 % kuluu asuinrakennusten lämmittämiseen. Lämmityskulut ovat kiinteistöissä suurimpia kulueriä. Motivan mukaan jopa 75 prosentissa asuinrakennuksista on erilaisia lämmitysongelmia. Tähän lähdettiin Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:ssä etsimään ratkaisua ja niinpä käynnistimme Leanheat lämmityksensäätötapa -pilottihankkeen yhteensä kahdeksaan eri kerrostaloon Espoossa ja Vantaalla.

Mikä Leanheat?

Leanheat on älykäs säätöjärjestelmä joka ”oppii” talon tavoille ja säätää lämmitystä aina tarpeen mukaisesti.

Kaikkien kohteiden huoneistoihin asennettiin lämpötilan ja kosteuden mittaavat anturit. Anturit mittaavat lämpötiloja ja keskusyksikkö käsittelee saadun datan sekä laskee näistä huoneistojen keskilämpötila-arvon.

Leanheat järjestelmä huolehtii keskiarvolämpötilasta ja pyrkii pitämään sen asetellussa arvossa. Järjestelmä ottaa huomioon muuttuvat ulkoilmaolosuhteet ja sisäpuolisen lämpökuorman.

Lisäksi järjestelmässä on sääennustukseen perustuva ennakointi eli järjestelmä alkaa lämmittää hieman aiemmin ennen kylmää rintamaa ja päinvastoin, jos ennusteissa on luvassa lämpöaalto.

Aiemmin kohteissa oli perinteinen taulukkosäätöjärjestelmä, joka noudatti vain taulukon mukaista menoveden asetuslämpötilaa. Eli asunnoissa saattoi olla jopa 26 astetta vaikka tavoitelämpötila on 21,5 astetta.

Leanheat sopimus sisältää myös ns. tehojousto-optimoinnin, jolla pyritään säästämään kaukolämmön perusmaksuista. Perusmaksu määräytyy kovimman kulutuksen mukaan eli silloin kun ulkona on mahdollisimman kylmää ja lämpimän käyttöveden kulutus on suuri.

Mikä tehojousto?

Järjestelmä oppii, milloin asukkaat ovat kotona taikka poissa ja milloin asukkaat käyttävät lämmintä käyttövettä. Järjestelmä ennakoi ja alkaa lämmittää rakennusta hieman ennen käyttöveden kulutuspiikkiä ja varaa taloon lämpöä. Kun kohteessa tulee lämpimän käyttöveden kulutuspiikki, järjestelmä pudottaa hetkellisesti patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa muutamalla asteella samalla kuitenkin sisäolosuhteita jatkuvasti suojellen.

Näin toimien hieman ennakkoon lämmittämällä ja kulutuspiikin aikaan lämmitystä pudottamalla saadaan perusmaksuissa selkeitä säästöjä aikaiseksi.

Teimme viime syksynä tarkastelun kaikkiin Fortumin kaukolämpöalueella toimiviin taloihin ja määrittelimme uudet sopimukset kaukolämmön perus- ja energiamaksuille. Uskomme sopimuksien uusimisen tuovan yleisesti ottaen merkittäviä säästöjä, yksittäisten kiinteistöjen kohdalla säästöt toki vaihtelevat.

Leanheat lämmityksen säätöjärjestelmiä tullaan lisäämään kohteisiimme harkitusti.

 

Lisätietoja:

Teemu Jalomäki
kiinteistöpäällikkö
020 161 2237
teemu.jalomaki@asokodit.fi