18.06.2021

Kultakimpaleita krääsän sijaan

kirpputori

TEKSTI: Julia Ruuskanen KUVAT: Timo Bontenbal

Kesälomapäivät kuluvat lokoisasti kirpputoreja kierrellen ja niiden mukaan voi suunnitella jopa lomareissun. Suomalaista muotoilua edistävän Ornamon asiantuntija Petra Ilonen jakaa parhaat vinkit aarteenmetsästykseen.

Sisustustrendit nostavat esiin menneitä aikakausia ja inspiroivat yhdistämään kotona uutta ja vanhaa. Menneisyyden tyylisuunnat vaikuttavat vahvasti myös nykymuotoiluun, minkä vuoksi tietyt esineet pitävät pintansa vuodesta toiseen. Sisustuksen ammattilaiset etsivätkin kirpputoreilta aikaa kestäviä klassikoita.

– Maailmanmaineeseen nousseet kotimaiset ikoniset tuotteet, esimerkiksi muotoilija, sisustusarkkitehti Eero Aarnion Pallotuoli tai Vuokko Nurmesniemen Marimekolle suunnittelema Jokapoikapaita nostavat esiin Suomen taideteollisuuden kulta-aikaa. Tällaisten klassikoiden löytäminen kirpputorilta olisi todellinen onnenpotku, Petra Ilonen naurahtaa.

Ikonisten tuotteiden lisäksi haluttua kirppistavaraa ovat myös uudet kotimaiset brändit. Koska kotimaisilla yrityksillä tuotantosarjat ovat varsin pieniä, tuotteiden keräily- ja jälleenmyyntiarvo nousee usein ajan kanssa.

– Oma kirppissilmäni etsii pieniä brändejä kuten Himmeen valaisimia tai Nathalie Lautenbacherin ja Jatta Lavin keramiikkaa, vain muutamia mainitakseni. Hyvä kirppislöytö on kuitenkin suhteellinen käsite. Sanontakin kuuluu, että toisen roska on toisen aarre. Tunteella ne parhaat löytyy.

Tuunaa löydöt uuteen uskoon

Kirpputoreilta kannattaa etsiä hyvin huollettuja ja pidettyjä tuotteita. Nykyajan esineissä on usein yhdistetty eri materiaaleja, mistä johtuen toinen materiaali voi kulua nopeammin kuin toinen. Tällöin kuluvampi osa voidaan vaihtaa uuteen, jolloin tuotteen käyttöikä pitenee entisestään.

– Kirppislöytöjen tuunaaminen on suosittua ja hauskaa puuhaa. Jos kyseessä on arvoesine, kääntyisin entisöinnissä kuitenkin ammattilaisen puoleen. Näin tavarasta saadaan luotua kuin uusi, alkuperäistä tyyliä kunnioittaen. Lempikirpputorin nimeäminen on vaikeaa asiantuntijallekin.

– Menen kirppikselle täysin sattumanvaraisesti. Eihän sitä voi koskaan tietää, mitä miltäkin kirppikseltä löytyy – ja sehän on koko jutun juju! Kutkuttavat löydöt vievät meidät metsästämään aarteita toistamiseenkin.


Nettikirpputorit kattavat koko Suomen!

Netti on pullollaan erilaisia verkkomyyntiryhmiä ja -huutokauppoja käytetyille tavaroille. Kesällä kannattaa tutkailla myös paikallislehtiä ja Facebook-ryhmiä, sillä kesä on pihakirppisten kulta-aikaa.

Katso tästä kirpputorivinkkimme eri paikkakunnilla