18.06.2021

Ukkonen saa meteorologin täpinöihin

AnniinaValtonen

Kesälomien lähestyessä monien mieltä askarruttaa tulevan kesän sää. Anniina Valtonen, milloin on tilastollisesti paras ajankohta viettää kesälomaa?

Vastaus riippuu tietysti siitä, mitä kukainenkin säältä toivoo. Jos toiveissa on lämpöä ja hellettä, on heinäkuu tilastojen valossa vuoden lämpimin kuukausi. Jos haluaa venyttää kesäloman tyypillisiä rajoja, toukokuu on myös usein yllättävän lämmin ja suhteellisen vähäsateinen kuu verrattuna kesäkuukausiin. Elokuun loppu tarjoaa parhaat kelit niille lomailijoille, jotka nauttivat jo hieman viileämmistä, pimenevistä illoista sekä sateista.

Mihin päin Suomea kannattaa suunnistaa, jos toivoo aurinkoista säätä?

Suomessa aurinkoa piisaa eniten länsirannikolla. Se johtuu merituulesta, joka käy kylmältä mereltä ja putsaa kaikki pilvet ja sateet sisämaan puolelle. Kaupungeista Vaasa, Naantali, Hanko, Rauma ja Pori ovat tunnetusti hyvin aurinkoisia kaupunkeja. Menneisiin vuosiin ei kuitenkaan kannata verrata liikaa, sillä vuodet eivät ole veljeksiä. Auringosta saadaan nauttia ympäri Suomen, mikäli kesästä tulee lämmin!

Millainen sää saa meteorologin innostumaan?

Myrskymatalapaineet, talviset lumipyryt ja ukkoset ovat vauhdikkaita päiviä meteorologille – tällöin sääpäivystyksessä ollaan täpinöissään! Totta puhuen, pouta- ja hellesää eivät saa meteorologia innostumaan, vaikka säänä ne ovatkin monelle ihmiselle mieluisimpia. Niin ihanaa aikaa kuin kesä onkin, ajoittain kaipaamme päiviimme toimintaa, mitä esimerkiksi ukkoset tuovat tullessaan. Kesä haastaa meteorologeja myös sadekuuroillaan, sillä niiden ennustaminen on haastavaa.

Millaisia vinkkejä antaisit sään tutkailuun?

Kesällä neuvon aina ihmisiä seuraamaan säätutkaa, sillä se on varmempi kuin paikkakuntakohtaiset piste-ennusteet. Lisäksi neuvoisin seuraamaan pilviä aktiivisesti, sillä niistä voi päätellä paljon seuraavan vuorokauden säästä. Jos aamulla ovesta ulos astuessa taivaalla näkyy kukkakaalimaisia pilvitorneja, suosittelisin ottamaan sateenvarjon mukaan. Yleisesti ottaen kaikenlaiset tornimuodostelmat taivaalla enteilevät sadetta, kuten myös aamun punainen auringonnousu. Ykkösvinkkini kesälle on ehdottomasti kuitenkin se, että huvipuistoon kannattaa lähteä, vaikka ennusteissa näkyisi sadekuuroja. Hetkittäiset sateet eivät haittaa menoa, ja laitejonoissa säästetty aika voidaan käyttää esimerkiksi hattaran nauttimiseen sadekuurojen jälkeen!